of 63372 LinkedIn

Raadslid doet aangifte tegen burgemeester Nissewaard

Het Nissewaardse raadslid Peter van der Velden doet (opnieuw) aangifte tegen burgemeester Foort van Oosten. De burgemeester heeft zijn bevoegdheden misbruikt om na een tip opdracht te geven tot huisvredebreuk, stelt het raadslid.

Gemeenteraadslid Peter van der Velden van Nissewaard doet (opnieuw) aangifte tegen burgemeester Foort van Oosten. De burgemeester heeft zijn bevoegdheden misbruikt om na een tip opdracht te geven tot huisvredebreuk, stelt het raadslid. Er waren twijfels over het daadwerkelijke woonadres van het raadslid van de Volkspartij Nissewaard.

Verdachtmaking

Hoewel de burgemeester inmiddels heeft besloten geen vervolg aan het adresonderzoek te geven, is daarmee de kous voor Van der Velden allerminst af. ‘Er blijft een zweem van verdachtmaking hangen en ik heb geen excuus van de burgemeester gekregen’, aldus Van der Velden. ‘De burgemeester heeft zijn macht misbruikt door ambtenaren naar mijn woonadres te sturen en via een aantal huisbezoeken te controleren of ik er wel woon. Dat kan niet volgens de Kieswet.’ Van der Velden stelt dat hij in Nissewaard woont en gedurende zijn raadslidmaatschap nooit ergens anders heeft gewoond.

 

Geen actie

Het raadslid had vorig jaar al aangifte gedaan tegen de burgemeester. Het Openbaar Ministerie (OM) wilde die toen niet in behandeling nemen, omdat het onderzoek van de gemeente naar het actuele woonadres van Van der Velden nog gaande was. Dat is alweer geruime tijd geleden afgerond. De gemeente heeft besloten geen verder vervolg te geven aan het adresonderzoek. ‘Er moet van uitgegaan worden dat betrokkene woonachtig is op het ingeschreven adres’, schreef de burgemeester eind november aan alle fractievoorzitters van de raad. ‘Dat betekent ook dat ik als burgemeester geen aanleiding zie om actie te ondernemen op grond van artikel X5 van de Kieswet.’ Als gebleken was dat Van der Velden niet in Nissewaard woonde, had hem het raadslidmaatschap afgenomen kunnen worden.

 

Aangifte

Van der Velden laat het er echter niet bij zitten. Het OM is nu gevraagd alsnog de aangifte in behandeling te nemen. Het is nog niet bekend of het Openbaar Ministerie dat ook gaat doen. De gemeente laat desgevraagd in een reactie weten dat er ‘in deze kwestie’ geen onderzoek meer loopt. De gebeurtenissen zoals Van der Velden die schetst zijn anders verlopen, voegt de gemeente daaraan toe. Verder wil de gemeente geen mededelingen doen.

 

Laatjes

Het raadslid stelt dat op 29 juni vorig jaar twee ambtenaren aan zijn deur stonden, die door zijn zoon werden binnengelaten. Zelf was hij niet thuis. De ambtenaren hebben volgens Van der Velden onder meer in laatjes en in de badkamer gekeken. Na 29 juni zijn nog twee keer ambtenaren aan zijn deur geweest, maar niet binnengelaten.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door lezer BB (lezer) op
@Franky van Santen: uw openingszin roept vragen op. Van Oosten was voor hij burgemeester zo'n 7 jaar lid van de Tweede Kamer. Hoezo zou het burgemeesterschap dan een opstap zijn naar de landelijke politiek? Dit dan nog los van de vraag of dat het burgemeesterschap een opstapje is naar landelijke politiek, de trend is eerder andersom.

De opening is duidelijk gericht op het beschadigen van de betrokkene. Als u meent dat dit nodig is, moet u dat vooral doen, maar gebruik dan valide argumenten zodat uw betoog aan kracht wint.
Door Franky van Santen (Columnist / Kandidaat Gemeenteraadslid van de Volkspartij Nissewaard) op
Dit is een VVD Burgemeester, welke het Burgemeesterschap als een opstap naar de landelijke politiek bekleed.
Bij de VVD is het alom bekend dat zij niet echt voor de belangen van de burgers opkomen, die verdedigen en of voor vechten, maar deze ondergeschikt maken aan hun partij en persoonlijke belangen, waar vele voormalig VVD politici een goed voorbeeld van zijn.
Dit is dus niet anders bij deze VVD Burgemeester en net als in de landelijke politiek probeert deze VVD Burgemeester "lastige" Gemeenteraadsleden uit de Gemeenteraad te werken, getipt en gesteund door enkele andere Gemeenteraadsleden, welke Peter van der Velden ook te "lastig" in de Raad vinden.
Deze VVD Burgemeester heeft zich alleen vergist in het verantwoordelijkheidsgevoel, plichtsbesef tegenover zijn lokale kiezers, kracht en doorzettingsvermogen van Peter van der Velden, welke zich gesteund kan voelen door een sterke achterban van zijn Volkspartij Nissewaard.
Het schenden van zijn privacy en het maken van machtsmisbruik van deze VVD Burgemeester zal Peter van der Velden dan ook nooit accepteren.

Het wordt in Nederland tijd dat ook een Burgemeester van een Gemeente een door de inwoners gekozen Burgemeester gaat worden.
Door Robin (influencer) op
Loekashenko is er niets bij. Zo'n burgemeester die de privacy van een raadslid opzettelijk met voeten treedt, rest niets anders dan af te treden dan wel ontslagen te worden, net als de ambtenaren die de opdracht hebben uitgevoerd; zij hadden die moeten weigeren.
Door rob slewe (raadslid gemeente Bloemendaal) op
De macht van ongekozen burgemeesters gaat veel te ver...

Vacatures

Van onze partners