of 58952 LinkedIn

Raadslid Bergen op Zoom bestraft voor loslippigheid

Het raadslid Louis van der Kallen uit Bergen op Zoom is in hoger beroep toch veroordeeld voor het schenden van het ambtsgeheim. De boete die hij moet betalen is 500 euro.
Reageer

Raadslid Louis van der Kallen uit Bergen op Zoom is dinsdag in hoger beroep veroordeeld voor schending van het ambtsgeheim. Hij moet een boete van 500 euro betalen. Dat meldde een woordvoerster van het gerechtshof in Den Bosch.

Goede bedoelingen
In september 2011 werd Van der Kallen door de rechtbank weliswaar schuldig verklaard, maar hij kreeg geen straf opgelegd omdat hij niet handelde voor eigen gewin, maar uit goede bedoelingen. Het gerechtshof vindt dat een straf wel op zijn plaats is.
 
Bewust gelekt 

In 2009 stelde Van der Kallen 62 vragen aan het college van burgemeester en wethouders over woningbouwproject Bergse Haven. Daar stond vertrouwelijke informatie in over het risico van de grondexploitatie. Van der Kallen heeft die informatie bewust gelekt. De gemeente verloor miljoenen met het project. Van der Kallen vreesde volgens de rechters dat de tekorten in de toekomst nog verder zouden oplopen, wat ook is gebeurd.
 
Op andere manier 

In het vonnis onderkent het hof het belang dat klokkenluiders voor de gemeenschap kunnen hebben. Van der Kallen had echter eerst op een andere manier moeten proberen de opgelegde geheimhouding aan de kaak te stellen.
 
Lid rekenkamercommissie 

Van der Kallen was dinsdag niet bereikbaar voor commentaar. Hij was zelf in hoger beroep gegaan omdat hij hoopte vrijgesproken te worden. Behalve gemeenteraadslid is hij bij meerdere gemeenten lid van de rekenkamercommissie. Met een definitieve veroordeling moet hij dat opgeven. Van der Kallen heeft 3 maanden de tijd om in cassatie te gaan bij de Hoge Raad.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.