of 58952 LinkedIn

Raadsleden stoppen alsnog wegens fraude-onderzoek

Gerard van Vliet
Gerard van Vliet
1 reactie
Drie oud-raadsleden van de Burgerpartij Amersfoort (BPA), die momenteel onder de naam Groep Van Vliet in de gemeenteraad zetelen, leggen hun werkzaamheden alsnog neer. Zij doen dat omdat justitie bezig gaat met een onderzoek naar de fraude binnen hun voormalige partij.

Zuiver
Gerard van Vliet was fractievoorzitter van BPA, maar is sinds vorige week de Groep Van Vliet gestart. ‘Zolang het onderzoek naar de fraude binnen BPA loopt, lijkt het ons niet zuiver om actief te blijven in de raad, ook al zijn wij inmiddels niet meer verbonden aan de partij’, aldus Van Vliet over de beslissing van hem en twee partijgenoten om tijdelijk te stoppen.

Kas
Vorige week deed de Amersfoortse burgemeester Lucas Bolsius aangifte bij de politie vanwege vermoedens van onjuist gebruik van fractievergoedingen binnen BPA. Er bleken enkele tienduizenden euro’s vanaf de bankrekening van de fractie betaald te zijn aan ‘een of meerdere bedrijven’. Vervolgens is er ook geld gestort in de kas van BPA. Bolsius liet eerder in een brief aan de fractievoorzitters al weten ‘niet uit te sluiten dat er sprake is van een constructie waarbij gemeenschapsgelden, bedoeld voor een gemeenteraadsfractie, ten goede zijn gekomen aan een politieke partij’. Fractievergoedingen mogen niet worden gebruikt voor bijvoorbeeld campagnes.

Integriteit
Van Vliet, die de burgemeester zelf getipt heeft over mogelijke fraude binnen BPA, besloot samen met twee partijgenoten de partij direct te verlaten en via de Groep Van Vliet verder te gaan, nadat er aangifte was gedaan. Nu hebben de ex-BPA’ers dus besloten om alsnog hun werkzaamheden in de raad tijdelijk stop te zetten. Dat de drie zelf geen verdachten zijn in de fraudezaak, doet daar volgens van Van Vliet niets aan af: ‘Het draait in deze zaak om integriteit. We moeten ook ons eigen handelen kritisch blijven bekijken. Zolang het onderzoek naar fraude binnen BPA loopt, willen wij geen werk doen dat mogelijk politieke consequenties heeft. Het is een belangrijk signaal aan de burger’

Belemmering
Ruud Schulten is een andere voormalige BPA’er, die sinds vorige week zelfstandig verder is gegaan. Hij blijft als de gelijknamige eenmansfractie wél actief in de gemeenteraad de komende tijd. Schulten respecteert het besluit van zijn vroegere partijgenoten, maar ziet het strafrechtelijk onderzoek niet als een belemmering om zijn werk als raadslid te vervolgen.

Desastreuze gevolgen
De beslissing van de drie raadsleden kan volgens Van Vliet ‘desastreuze gevolgen’ hebben voor de gemeente. De lokale politiek zal door het ontbreken van de oud-BPA’ers voorlopig stil liggen. Van Vliet: ‘Er kunnen geen belangrijke maatregelen genomen worden. Het mediabeleid van de gemeente is bijvoorbeeld een thema waar ik nauw bij betrokken ben, maar daaromtrent zal voorlopig niets gebeuren’. Van Vliet zegt dat het strafrechtelijk onderzoek ‘zomaar zes maanden kan duren’.

PVV
De Groep Van Vliet is zich inmiddels ook aan het beraden over haar toekomst. ‘Waarschijnlijk gaan wij verder als de Partij Van Vliet: de PVV Amersfoort. Dezelfde naam als die andere partij, inderdaad. Maar ons gedachtegoed is heel anders’.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door TIP! (...) op
Niet om het een of het ander, maar ik snap werkelijk waar niet waar de overheid (lees: Den Haag) zich over drukt maakt. Dat waar men zich in ieder geval over druk zou moeten maken, doet men absoluut niet, getuige de Bonus en salarisverhoging voor top ING. Ongeacht afspraken zouden deze graaiers door Den Haag stevig op de vingers getikt moeten worden en Den Haag is niet veel beter en geen knip voor de neus waard als zij dit toestaan.
Veel wijsheid toegewenst!