Advertentie

Raadsleden stemmen niet wegens bedreigingen

Raadsleden in Lingewaard durven niet te stemmen over een trolleybuslijn die moet komen tussen Arnhem en Huissen. Veel inwoners zijn er tegen en raadsleden zijn bedreigd.

09 november 2012

Een deel van de gemeenteraad in Lingewaard durft geen beslissing te nemen over een trolleybuslijn, omdat deze raadsleden bang zijn voor bedreigingen. Waarnemend burgemeester Steven de Vreeze heeft donderdag de raadsvergadering geschorst. ,,Een gemeenteraad die niet in vrijheid tot besluitvorming kan komen, is ontoelaatbaar'', aldus De Vreeze.

Referendum
De raad zou donderdag een besluit nemen of er een trolleybus komt tussen Huissen en Arnhem. D66 stelde voor een referendum over de komst van de trolley te houden. Maar de partijen werden het daar niet over eens. Zo durfden enkele raadsleden hun stem niet kenbaar te maken. Eerder op de avond liet Helga Witjes van de VVD al weten dat raadsleden zijn bedreigd om de kwestie.
 
Petitie tegen trolleybus

Veel inwoners van Huissen, een stadje onder de rook van Arnhem, zijn tegen de komst van de elektrische trolleybussen. Zo bood Actiecomité Trolley Nee aan het begin van de vergadering een petitie aan met 3465 handtekeningen tegen de bussen, die rijden via bovengrondse elektriciteitsdraden.


Gigantisch probleem
In de gemeenteraad zou ook de gehele begroting aan de orde komen. Volgens De Vreeze heeft de gemeente een gigantisch probleem. ,,Wij kunnen als gemeenteraad geen besluiten nemen over iets wezenlijks. Ik weet niet hoe ik nu verder moet. Ik kijk maandag hoe we verdergaan.''

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Truus de Jager / adviseur financiën
Ja natuurlijk, een gigantisch probleem volgens De Vreeze. Maar wel eerst ff lekker weekend vieren! Wat klopt er niet?
Els Boers, Krachtig Lokaal Bestuur / adviseur, auteur
Het is makkelijk gezegd vanaf de zijlijn, maar het is de kunst om niet bang te zijn voor boze reacties. Aan de andere kant als de weerstand zo groot is, dan is bezinning over wat de doen geen overbodige luxe. Is het uit te leggen of is het een prestigeonderwerp?

Ook zonder 'echte' bedreigingen zwichten raadsleden wel eens omdat ze het vervelend vinden als mensen boos worden. Het gaat hier in feite om hetzelfde onderwerp wat de afgelopen weken veel aandacht heeft gehad, integriteit. Integriteit is je rug recht houden in combinatie met luisteren naar de burgers. Extra aandacht voor de raad hoe hier mee om te gaan is op meer plekken geen overbodige luxe.
Advertentie