of 62812 LinkedIn

Raadsleden Slotervaart stappen uit fractie en PvdA

Reageer
Vooral de manier waarop hen werd opgedragen zich onvoorwaardelijk achter stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch op te stellen, schoot de opgestapte PvdA-raadsleden Pieter Beste, Clyde Moerlie en Jan Engel in het verkeerde keelgat. Moerlie en Beste verlieten dit weekend de fractie, Engel al eerder vorige week.

‘Hij kondigt niets aan, bespreekt niets met de fractie en dan mogen wij ook nog eens niet van mening verschillen’, aldus Moerlie. ‘Er is veel gebeurd de afgelopen twee jaar, maar dit was de druppel’, aldus Engel.

 

Met het vertrek van de drie is de PvdA haar absolute meerderheid kwijt in de Amsterdamse stadsdeelraad. Het rommelde al lange tijd binnen de fractie. Eerder was er het ‘handenschud-incident’, waarna er een felle discussie kwam over het wel of niet toestaan van het weigeren door straatcoaches in Amsterdam-West de handen van vrouwen te schudden.

 

Controversieel
‘Daarna is ons gevraagd de rust terug te brengen in de partij en ons stil te houden tot een partijbrede fundamentele discussie over dit soort zaken in september’, zegt Engel. ‘Maar dan moet Marcouch ook geen controversiële uitspraken doen in krantenstukken. Wij geloven nog in een scheiding tussen kerk en staat, maar voor hem bestaat die scheiding niet. Ook Wouter Bos lijkt inmiddels de islam te zien als oplossing voor het integratieprobleem.’

 

Marcouch pleitte onlangs in een interview met Het Parool voor de invoering van islamlessen op openbare scholen, zodat ouders hun kinderen hiervoor niet meer naar islamitische scholen of de moskee hoeven te sturen.

 

‘Als islamscholen niet deugen, zoals Marcouch zegt, en les wordt gegeven in stinkhokken en lijfstraffen worden uitgedeeld, doe daar dan wat aan. Praat met mensen in de moskee, zorg dat ze hun kinderen ergens anders naartoe sturen of godsdienstlessen op school aanvragen. Dat kan allemaal. Doe aangifte van die lijfstraffen. Hij is politieman geweest. Hij weet hoe dat moet. De politiek moet zich niet met religie bemoeien, dat is een privézaak.’

 

Nadat de raadsleden in een ingezonden brief in de Volkskrant het plan van Marcouch fel hadden bekritiseerd, werden ze vorige week maandag door het fractiebestuur op het matje geroepen.

 

Dualisme
‘En nu hebben we ook een brief gekregen’, zegt Moerlie. ‘Onvoorstelbaar. Daarin staat dat Marcouch mag roepen wat hij wil en dat wij ons daarachter moeten scharen. Maar ik geloof in dualisme. Dat je van mening mag verschillen met het bestuur.’

 

Dat ze ook alle drie uit de partij stappen, is volgens Moerlie onontkoombaar. ‘Ik heb twintig jaar PvdA gestemd, maar vroeger ging het over allerlei sociaaldemocratische kwesties. Nu lijkt de islam het enige probleem en de enige oplossing. Maar als je naar de Turken hier kijkt dan zie je dat de islam niet het probleem is en ik geloof juist dat kinderen met een islamitische achtergrond er baat bij hebben op school kennis te nemen van andere religieuze stromingen en niet-religieuze stromingen.’Moerlie, Beste en Engel gaan alle drie als eenmansfractie verder in de raad. ‘Maar we zullen wel iedere week met elkaar overleggen’, aldus Engel.

 

Hans Aertsen, voorzitter van de PvdA-fractie in Slotervaart heeft formeel nog geen opzegging van Beste en Moerlie ontvangen, maar wil wel vooruitlopen op hun vertrek. ‘Het was geen werkbare situatie meer’, aldus Aertsen. ‘Ik vond het stuk in de Volkskrant te ver gaan. We hadden afspraken gemaakt over dit soort zaken. Dat Marcouch als stadsdeelvoorzitter wel met de pers praat en het recht heeft proefballonnetjes op te laten, staat daar los van. Wij hebben nooit gevraagd aan onze raadsleden zich onvoorwaardelijk achter de ideeën van de stadsdeelvoorzitter te scharen, maar een andere plek dan de krant was geschikter geweest voor de kritiek. Hij is ook onze voorman en lijsttrekker en de discussies over deze kwesties waren intern nog niet afgerond.’

 

Zie ook:
Koudwatervrees (30/06/2008)
Koersvast en keihard (27/06/2008)
Omstreden roep om religie op openbare scholen (09/06/2008)
Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.