Advertentie

Raadsleden nog te vaak in gemeentehuis

Gemeenteraadsleden blijken nog steeds echte vergadertijgers te zijn. Uit het derde Nationale Raadsledenonderzoek blijkt dat ze vanwege de vele vergaderingen nauwelijks toekomen aan volksvertegenwoordigende activiteiten.

23 september 2012

Raadsleden besteden nog geen derde van hun tijd aan volksvertegenwoordigende activiteiten. Het gros van hun tijd zijn ze kwijt aan raads-, fractie-, partij- en commissievergaderingen en het doorlezen en voorbereiden van alle vergaderstukken.

Raadsledenonderzoek

Dat blijkt uit het derde Nationale Raadsledenonderzoek van bestuurskundig adviesbureau Daadkracht in samenwerking met Raadslid.nu. Het onderzoek is dit weekeinde aangeboden aan minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken (CDA) tijdens het jaarcongres van Raadslid.nu.

Hoofdlijnen

Tien jaar na invoering van het dualisme lijkt het raadsleden nog steeds niet te lukken om het college van burgemeester en wethouders op hoofdlijnen beleidsopdrachten te geven en daarop te controleren, om zodoende meer tijd te hebben om de straat op te gaan en het oor bij burgers te luister te leggen. Net zoals tijdens eerdere onderzoeken uit 2007 en 2009 blijkt dat raadsleden anno 2012 nog geen 30 procent van hun tijd aan volksvertegenwoordigende activiteiten besteden.

Stapels vergaderstukken

Raadsleden stoppen gemiddeld 16,76 uur per week in het raadswerk, ruim 20 procent meer dan in 2009, zo blijkt verder uit het onderzoek. De meeste tijd (66 procent) besteden de volksvertegenwoordigers aan politieke vergaderingen en het doorlezen en voorbereiden van stapels vergaderstukken. Ten opzichte van 2009 zijn raadsleden 11 procent meer gaan vergaderen en besteden zij 32 procent meer tijd aan het lezen van vergaderstukken. De gemeentelijke volksvertegenwoordigers in gemeenten met meer dan 50.000 inwoners vinden dat een fulltime dienstverband op zijn plaats zou zijn. 

Twitter en weblogs

Het aantal raadsleden dat twittert of weblog bijhoudt groeit, maar komt nog steeds niet boven de 7,5 procent uit. Papierloos vergaderen gebeurt slechts in een op de vijf gemeenten. In veel gemeenten zijn er wel plannen om daartoe over te gaan.

Tijdbesteding

‘Links’ georiënteerde raadsleden (in het onderzoek PvdA, GroenLinks, SP en D66) besteden net als in 2009 en 2007 meer uren per week aan het raadswerk dan raadsleden van ‘rechts’ georiënteerde partijen (VVD, CDA, ChristenUnie, SGP) en lokale partijen. Vrouwelijke raadsleden steken gemiddeld 2,3 uur per week meer tijd in het raadswerk dan hun mannelijke collega’s. Het verschil is tussen tijdbesteding van mannen en vrouwen is ten opzichte van 2009 kleiner geworden.

Volksvertegenwoordigers die in de oppositie zitten, stoppen negentien minuten per week meer in het raadswerk dan raadsleden uit coalitiepartijen. Drie jaar geleden besteedde de oppositie nog dertig minuten meer aan de politiek dan hun collega’s uit de coalitie.

Uurtarief gedaald

De raadsleden ontvangen dit jaar voor hun gezamenlijke raadswerk een vergoeding van 103 miljoen euro; ruim 13 procent dan in 2009. Het gemiddelde uurtarief is ten opzichte van 2009 met bijna een halve euro gedaald. De tijdsbesteding stijgt meer dan de vergoeding die een raadslid krijgt; daardoor daalt het uurtarief.

Online vragenlijst

Het Nationaal Raadsledenonderzoek 2012 bestaat, naast een literatuur- en oriënterend onderzoek, uit een webenquête onder alle 9.139 raadsleden. Van hen vulden 2.480 gemeenteraadsleden (27,1%) de online vragenlijst in.

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico / zzp
Wellicht handig om de link naar het onderzoek toe te voegen. Een melding als dat het uurtartief met een halve euro is gedaald zegt weinig als je niet weet wat dat tarief was. Een halve euro tov 100 euro of 10 euro :-)
Surink / Raadslid te Epe
Raadsleden verdienen een betere vergoeding. In de toekomst zal men, zo denk ik, geen mensen meer kunnen krijgen voor deze tijdrovende werkzaamheden. De jongeren willen niet hun spaarzame vrije tijd opofferen.
Dick Wijfje / beleidsmedewerker
Is het nu de schuld van het raadslid of van het college/ambtelijk apparaat dat deze zoveel tijd aan vergaderen bezig is. Als er het vertrouwen bestaat dat college/ambtenaren goed hun werk doen kan men bijvoorbeeld minder tijd aan vergaderen bestaan.



Raadsleden moeten zeker meer in discussie met bewoners. Wat moeten ze echter doen met de klachten over losse stoeptegels, hondenpoep en straatvuil?
Rik / journalist
Mijn waarneming is ook dat er veel meer wordt vergaderd en dan ook nog eens meer achter gesloten deuren en in mistige gremia als "het presidium". De dualisering heeft geen verbetering gebracht. Het was de oplossing voor een probleem dat eigenlijk niet bestond, maar wel nieuwe mist veroorzaakte. De wethouder uit een andere woonplaats is ook al geen succes. De dualisering is mislukt.
Pim Knopper / Raadsgriffier
De website is: www.nationaalraadsledenonderzoek.nl



Het gemiddeld uurtarief van 2012 bedraagt voor de raadsleden € 13,04. Raadsleden uit de kleinste gemeenten (tot en met 8.000 inwoners) ontvangen gemiddeld de laagste vergoeding. namelijk € 4,58 per uur. Dit is 64,8% lager dan het gemiddelde uurtarief van 2012. De vergoeding komt overeen met het minimumloon dat 18- tot 20-jarigen ontvangen. Raadsleden in gemeenten met 150.000 tot 375.000 inwoners ontvangen gemiddeld de hoogste vergoeding, namelijk € 17,58 per uur. De hoogste vergoeding per uur is dus bijna vier keer zo hoog als de laagste vergoeding. De raadsleden uit gemeenten tot 40.000 inwoners ontvangen een vergoeding die lager is dan het gemiddeld uurtarief van 2012. Raadsleden in gemeenten met meer dan 40.000 inwoners ontvangen een vergoeding die hoger is dan het gemiddeld uurtarief van 2012 (Bron: rapport blz. 29).

Ellen Mulder / Fractievoorzitter
Het gaat uiteraard niet om de beloning , maar het zou wel prettig zijn als de vergoeding de kosten die je maakt zou dekken. In grote gemeenten heb je meer raadsleden die het werk en de kosten onderling kunnen verdelen. In een kleine gemeente lukt dat niet en komt alles vaak bij 1 o 2 mensen terecht. Het Raadswerk is een echte uitdaging en ook enorm leuk maar er zij wel degelijk kanttekeningen bij te maken., en dan heb ik het niet alleen over vergaderschema's
Martin Stoelinga / ondernemer 9 jaar raadslid gemeente Delft
Wij van een onafhankelijke fractie, besteden ruim 20a30 uur per week aan problemen in onze stad, dat geeft voldoening maar ook veel stress. Zie website en politiek Delft zo zou het moeten, helaas de landelijke politiek bemoeid zich steeds meer met de plaatselijke politiek. Dit is zeker het geval in verkiezings tijd Gemeentelijke verkiezingen, Ik zou lans deze weg dan ook verzoeken, landelijke kopstukken, bemoei U niet met de landelijke gemeente raadsleden groet Martin Stoelinga
Kornelis Stoepvloer / burger
De raadsleden moeten juist meer de straat op. Want de gemeente is vaak zo dom bezig. Laatst wist een academisch opgeleide ambtenaar niet hoe lang vrachtwagens voor de levering van supermarkten kunnen zijn, en daarom in de bocht van de straat schade kunnen aanrichten. Door de ondeskundigheid van deze ambtenaar werden de omwonenden niet serieus genomen. Daar zijn de raadsleden voor! Die moeten de wethouder wakker schudden, die soms een hele middag met een eventuele nieuwe vestiging van een hamburgerketen bezig is (die is er overigens niet gekomen). Hoezo tijd goed besteden? Pragmatischer aanpak, minder vergaderen. Zelfs ook veel vergaderd, met steeds terugkerende onderwerpen, gewoon laten schrappen van de agenda. Uitvoering, daar gaat het om.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Het gaat er vooral om of raadsleden hun redelijkerwijs beschikbare tijd wel effectief besteden. Of wel kunnen ze hun noodzakelijke werk in de beschikbare tijd verrichten. Gelet op de slechte respons kan aan dit onderzoek nauwelijks waarde worden gehecht. De enquete zal waarschijnlijk vooral zijn ingezonden door raadsleden die nogal lang over hun werk doen.
Advertentie