of 59925 LinkedIn

Raadsleden moeten beter geschoold worden

Minister Plasterk en Kamerlid Manon Fokke vinden dat gemeenteraadsleden beter geschoold moeten worden, omdat Gemeenten meer taken krijgen.
16 reacties

De PvdA wil dat raadsleden beter geschoold worden. Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken moet daarover in gesprek met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, vindt de partij. Kamerlid Manon Fokke: ,,Gemeenten krijgen de komende tijd meer taken. Op al die nieuwe taken moet goede democratische controle plaatsvinden''.

Aantal leden verminderen
De Kamer praat dinsdagavond over een initiatiefwet van Pierre Heijnen van de PvdA om het aantal leden van de gemeenteraad te verminderen. Sinds 2002 mogen wethouders niet langer ook raadslid zijn, maar het aantal raadsleden bleef gelijk. Dat betekent dat er relatief meer raadsleden zijn om de colleges te controleren.
 
Geld besparen

Als dat nu door de initiatiefwet weer recht wordt getrokken, wordt er geld bespaard. Van dat geld zouden de gemeenten aan scholing kunnen doen, aldus de PvdA.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Cecil Penso (ondernemer, interim manager, burger) op
Dit is geen samenhangend artikel maar onbegrijpelijke losstaande zinnen waar op allerlei verrassende manieren op wordt gereageerd....maar...Waar reageert men op?
Wat heeft beter geschoold te maken met goede democratische controle??. Zo wordt wel duidelijk waarom vergaderingen eindeloos kunnen duren. Ik kom het in mijn adviespraktijk vaak tegen tijdens allerlei soorten overleg. Stel voordat je reageert eerst de vraag: Waar gaat dit over? Pas als die vraag is beantwoord voor iedereen kan men tot een kort. krachtig en effectief overleg komen.
Door Henk op
Dat is water naar de zee dragen. Zolang er geen eisen zijn aan en controle op gedrag en kennis van raadleden en wethouders, is scholing zonde van tijd en geld. Een aap kun je niet leren vliegen.
Door Frank (Betrokken Burger) op
Ben het er niet mee eens om aantal raadsleden terug te brengen net zoals ik het er niet mee eens ben om aantal kamerleden terug te brengen. Controle op bestuur en verdieping in cassusen zijn essensieel om goede keuze's te maken.
Door gebrek aan tijd op je te verdiepen, in soms complexe materie, verkeerde afwegingen maken/verkeerde beslissingen nemen kost veel meer geld dan evt te realiseren bezuinigingen ( lijkt mij tenminste).
Wel ben ik het er mee eens dat over de deskundigheid van sommige kamerleden (vaak afkomstig uit dezelfde pertij ?) te twisten valt.
Door Henri Okken (Klokkenluider misbruik praktijken Hoogeveen &Drenthe.) op
Daar gaan we weer!. Gemeente Hoogeveen !.
Raadsleden zijn er om het college te controleren, niet alleen om elke maand hun hand op te houden!. democratie;s gekozen bestuurders, die zich laten inpalmen en verschuilen achter de grote blunders. Ambtenaren die er een gigantische puinhoop van maken. Zes jaar lang heeft de gemeente Hoogeveen mij tegen gewerkt bij een aanvraag voor dubbele bewoning. Op 25-6-2012 kreeg ik de rekening wabo omgevings vergunning. Deze werd netjes over gemaakt via pc. Tot mijn grote verbazing, een maand later bezoek van een deurwaarder. De heer Hans Kopmels. Procesverbaal executoriaal beslag op mijn onroerende zaken. het word steeds grotesker!. Cannock Chase is de handelsnaam van ( Mandaad!!! BV. Deze deurwaarder verzuimde mijn bewijs van betaling in te zien, en vertrok met de mededeling,dat op 31-08 2012 beslag zou worden gelegd. Normaal gesproken zou ik een aanmaning moeten ontvangen,maar niets is minder waar. Gemeente Hoogeveen een dienstverlenende gemeente!, het maffia stadje aan de A28. De bewijzen spreken voor zich!. vriendelijke groet, Klokkenluider misbruik praktijken gemeente Hoogeveen, provincie Drenthe.
Door Nobby (animal cop) op
Als scholing van raadsleden nodig is (wat ik niet betwijfel gelet op wat ik in de praktijk zie) is dat een taak van de politieke partijen en niet van de gemeente, provincie, rijksoverheid en waterschap.
De afgelopen tien jaar is gebleken dat politieke partijen slecht zijn in het recruteren (m.n. Fortuijn, Trots op mezelf, PVV) en dat er soms leden in de raad komen die er "de ballen verstand van hebben maar wel een hele grote mond". Ik vind dat zorgelijk maar het publiek smult ervan. Ik denk dat de gemeente wel iets kan doen, maar dan breed. Namelijk goede uitleg over hoe het in elkaar zit. Richting burgers, bedrijven en instellingen maar ook aan raadsleden, politieke partijen, wijk- en buurtorganisaties, scholieren en studenten, subsidie-ontvangers en belastingbetalers.
Door Robert t hart (directeur) op
Raadsleden dienen de juiste vragen te stellen : mooi plan maar welke onzekerheden ? Hoe heeft u deze in kaart gebracht? Wie zijn hierbij betrokken?
Hoe heeft u tegenspraak georganiseerd ?

Dit kan toch iedereen?
Door Els Boot (burgemeester) op
Betere scholing wekt de suggestie dat Raadsleden niet over de benodigde kwaliteiten zouden beschikken. Dat vind ik een verkeerde invalshoek. Het raadswerk is in de afgelopen decenia wezenlijk veranderd. Regionale samenwerkingsverbanden, de toename van het aantal verbonden partijen waar raadsleden mee te maken hebben gekregen vraagt van Raadsleden een wezenlijk andere kijk op en benadering van het raadswerk. Ik hoor maar al te vaak dat Raadsleden het gevoel hebben alleen nog maar " ja of ja " te mogen zeggen. Ze vragen zich af hoe zij nog invloed kunnen hebben op het beleid van GR en en claimen uit gevoel van onmacht maar al te vaak een uitzonderingspositie in GRen. Er zou meer aandacht geschonken kunnen worden aan deze veranderingen en hoe een Raadslid in deze nieuwe werkelijkheid zijn werkwijze kan aanpassen om toch een goede kaderstellende en controlerende functie te kunnen uitoefenen..
Door Joscha de Vries (directeur Hiemstra & De Vries ) op
Goed dat gesproken wordt over manieren het lokaal bestuur te versterken en raadsleden hierbij te ondersteunen. Jammer dat in de meeste berichten over het versterken van de raad alleen de controlerende rol van de raad benoemd wordt. Met veel lokale bestuurders en ambtenaren zijn wij er van overtuigd zijn dat de raad als hoogste bestuursorgaan zich juist veel meer zou moeten concentreren op de kaderstellende rol. Richting geven vanuit je rol als volksvertegenwoordiger, kaders meegeven aan die richting (en daar dan in de loop van het proces vanzelfsprekend ook op toetsen). Een veel belangrijker rol, die ons allen veel meer toegevoegde waarde biedt, dan achteraf controleren of het allemaal wel goed is gegaan (controle- en regelreflex)! Ontbureaucratiseren en elkaar aanvullen in plaats van elkaar controleren en bureaucratiseren!
Door ed op
Gertjan,zelfs minister van financieen is maar een bijbaantje.Of is dit de functie van EU commissaris?
Door Johan op
Lijkt mij om te beginnen het aantal overheidstaken terug te brengen dan hoeven raadsleden zich daar ook niet in te verdiepen.