of 59130 LinkedIn

Raadsleden kunnen actiever bewoners informeren

Burgemeesters en wethouders zijn vaak beter in staat de inwoners van hun gemeente te bereiken dan raadsleden. Toch zijn er tal van mogelijkheden voor raadsleden om hun standpunten voor het voetlicht te brengen. In de Handreiking Lokale Media en Informatievoorziening geeft minister Plasterk aan hoe.

Burgemeesters en wethouders zijn vaak beter in staat de inwoners van hun gemeente te bereiken dan raadsleden. Toch zijn er tal van mogelijkheden voor raadsleden om hun standpunten voor het voetlicht te brengen. In de Handreiking Lokale Media en Informatievoorziening geeft minister Plasterk aan hoe.

Randvoorwaarde
Actief tweeten, live-uitzendingen maken over besluitvorming in een gemeente, de samenwerking aangaan met een lokale krant. Raadsleden kunnen allerlei instrumenten inzetten om de lokale nieuwsvoorziening te bevorderen. Dat is belangrijk, schrijft minister Plasterk van Binnenlandse Zaken in de handreiking. ‘Want een goede informatie- en nieuwsvoorziening over de overheid is een randvoorwaarde voor een goed functionerende democratie.’

Groter belang
Lokale media hebben een belangrijke rol in het democratisch spel. Ze fungeren als waakhond van de lokale democratie. Ze informeren burgers, waardoor die beter in staat zijn om een keuze te maken bij gemeenteraadsverkiezingen. En, zo staat te lezen in de handleiding, lokale media helpen de lokale politici scherp te blijven op hun eigen handelen en te horen wat inwoners hiervan vinden. Met het toenemend aantal taken waar gemeenten verantwoordelijk voor zijn, wordt dat belang alleen maar groter.

Draconische bezuinigingen
Maar de lokale media staan onder druk. Het bereik van deze kranten neemt sterk af, uitgeverijen zien zich onder druk van het teruglopend aantal advertenties gedwongen tot soms draconische bezuinigen op vaste krachten en het korten op tarieven voor freelance journalisten. Regionale titels verdwijnen en onlangs maakte TMG bekend een kwart van de redacties bij regionale kranten te gaan schrappen.

 

Dialoog
Actieve inzet van social media door raadsleden kan er toe bijdragen dat de burger in ieder geval enigszins op de hoogte blijft van wat zich op politiek vlak in de gemeente afspeelt. Wekelijkse digitale nieuwsbrieven, gezamenlijke facebookpagina’s live-uitzendingen over specifieke onderwerpen. Het gat tussen lokale politiek en burger zal gevuld worden door twitterende raadsleden. Maar, zo stelt de handleiding, het kan wel voorkomen dat de dialoog tussen burger en bestuur nog verder afneemt.

Download hier de handleiding

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Hans van W. op
Laat Plasterk eerst eens een fatsoenlijke vergoeding regelen voor raadsleden van kleinere gemeenten. Voor 3 euro netto per uur komt zelfs de jeugd niet meer zijn bed uit.
Door vraag eens toestemming aan de burger op
We hebben liever dat dit hele participatie gedoe stopt.
Door Jhr. van Avezathe en Zottegem (vrolijke burger) op
Binnen de kortste keren gaan ze dan weer communicatieadviseurs inhuren die allerlei leuterpraat tegen riante uurtarieven gaan communiceren. Een raadslid moet doen waar hij of zij voor gekozen is, namelijk het volk vertegenwoordigen. Gewoon deel uitmaken van de gemeenschap.