of 59212 LinkedIn

Raadsinformatie vindbaar via WaarOverheid

Alle raadsstukken van de meer dan honderd gemeenten die inmiddels meedoen aan het project Open Raadsinformatie van de Open State Foundation (OSF) zijn sinds donderdag te vinden in de app WaarOverheid. Donderdag werd het nieuwe systeem, waarmee raadstukken per gemeente en wijk inzichtelijk zijn, gelanceerd.

Alle raadsstukken van de meer dan honderd gemeenten die inmiddels meedoen aan het project Open Raadsinformatie van VNG Realisatie zijn inzichtelijk in de app WaarOverheid. Donderdag werd het nieuwe systeem, waarmee raadstukken per gemeente en wijk inzichtelijk zijn, gelanceerd.

102 gemeenten aangesloten 
VNG Realisatie voert het project uit met Open State Foundation en steun van het ministerie van  BZK. De organisaties melden in een persbericht dat inmiddels 102 gemeenten zijn aangesloten bij het project Open Raadsinformatie. Op basis van de informatie van deze gemeenten is een app gebouwd: WaarOverheid. Deze is ontwikkeld door Universiteit van Amsterdam en Qollap en werd donderdag gelanceerd. De gebruiker krijgt met WaarOverheid een startscherm waarbij een gemeente kan worden gekozen. Na de keuze wordt er een kaartviewer getoond waarmee kan worden ingezoomd op de gekozen gemeente. De wijkgrenzen zijn hierbij aangegeven. Per wijk wordt in het scherm aangegeven hoeveel raadsstukken met betrekking tot die wijk er beschikbaar zijn. Er kan ook op buurtniveau worden ingezoomd. Door erop te klikken kunnen de stukken gedownload worden.


Mailnotificaties 

Met de app kan er ook worden gefilterd op zoektermen zoals ‘fiets’ of ‘overlast’, tijdsperiodes en documenttype zoals motie of verslag. Daarbij zijn mailnotificaties mogelijk, voor degenen die in de toekomst op de hoogte willen worden gehouden over hun buurt, wijk, onderwerp of thema. Wanneer er een nieuw stuk beschikbaar komt, krijgt de gebruiker automatisch een mailbericht.


Hoge accutaresse 

WaarOverheid scant alle beschikbare open raadsstukken op locatiegegevens zoals straatnamen, wijk- en buurtnamen en zet de stukken op de kaart. De namen worden gekoppeld met de bij het CBS bekende wijk- en buurtnamen en straatnamen en locatiegegevens uit Open Street Maps. De initiatiefnemers schrijven dat machine-learning algoritmes worden gebruikt om te schatten of een naam daadwerkelijk naar een locatie verwijst. Fouten zijn mogelijk omdat sommige woorden kunnen duiden op een locatienaam, maar ook op een ander woord. Toch is de accuratesse van de huidige app WaarOverheid volgens VNG Realisatie hoog.

 

De app is via www.waaroverheid.nl te bekijken.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Peter (commissielid) op
Lees net het artikel” Noordwijk en Noordwijkerhout maken stukken toegangkelijker in Noordwijks Nieuwsblad. Helaas lees ik niet hoe ik daar kom. App. is niet te vinden en vis browser kom ik ook geen steek verder!!? Algemene opmerking is dat ik vaak de feiten vind waar het precies om gaat en ook data’s en locaties waar wat gebeurd en met wie mis ik vaak in de krantenartikelen betreffende gemeente Noordwijk. ??