of 58952 LinkedIn

Raad Westland heeft geen poot om op te staan

Minister Slob van onderwijs mag ingrijpen in Westland. Als een gemeente een wettelijke taak weigert uit te voeren, mag de rijksoverheid ingrijpen.

Minister Slob van onderwijs staat volledig in zijn recht om in te grijpen in Westland. De gemeenteraad weigert de komst van een islamitische basisschool, maar mag dat niet helemaal niet weigeren. Als een gemeente een wettelijke taak weigert uit te voeren, mag de rijksoverheid ingrijpen.

Spartelen

Dat stelt emeritus-hoogleraar onderwijsrecht Paul Zoontjens (Universiteit Tilburg). ‘De gemeenteraad van Westland kan spartelen wat hij wil, maar heeft er geen bal over te zeggen.’ De Westlandse raad doet het volgens Zoontjens voorkomen of hij de vrijheid heeft om de komst van een school tegen te houden, ‘maar die vrijheid heeft hij niet’.

 

Onderwijswet

Als aan de wettelijke voorwaarden wordt voldaan om een school te stichten, moet de gemeente volgens de Onderwijswet de komst van een school toestaan. Die wettelijke voorwaarden gaan onder meer over het minimumaantal leerlingen. Ook moet de school een erkende richting hebben. De islamitische basisschool voldoet aan deze eisen. Nu de gemeenteraad die Onderwijswet aan zijn laars lapt, geeft de Gemeentewet de minister de bevoegdheid in te grijpen. Het gaat dan om een indeplaatsstelling. ‘Het rijk handelt als waren het de gemeenteraad’, verduidelijkt Zoontjens. Daar hoeven geen ingewikkelde procedures voor worden gevolgd. ‘De minister kan à la minute ingrijpen.’

 

Indeplaatsstelling

Vernietigen van een eventueel raadsbesluit is in deze niet de goede weg stelt Zoontjens. ‘Als een lagere overheid weigert een wettelijke taak tot stand te brengen, zoals hier het geval is, moet het instrument indeplaatsstelling worden ingezet.’ Het is volgens Zoontjens een ‘unieke situatie’. Dat stelt ook Miek Laemers, emerita-hoogleraar onderwijsrecht (Vrije Universiteit). ‘Dit is voor mij redelijk onbekend. Voor zover mij bekend is dit nog nooit gebeurd op het terrein van onderwijs.’ Net als haar collega stelt Laemers dat de minister in zijn recht staat. ‘Minister Slob kan op grond van artikel 124.b van de Gemeentewet de gemeenteraad overrulen.’    

 

Afdwingen

De raad weigert vooralsnog de komst van een islamitische school op de raadsagenda van dinsdagavond te laten zetten. Als de Westlandse raad niet alsnog instemt met de komst van de school, en dat zou dinsdagavond moeten gebeuren tijdens de laatste raadsvergadering voor het zomerreces, zal minister Slob morgen de komst van een dergelijke school afdwingen, heeft een woordvoerder van de minister aan het ANP gemeld. De Raad van State bepaalde eerder dat het schoolbestuur Yunus Emre een school mag stichten in Westland.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door P.Jansen op
Gemeenteraad van West houdt de poot stijf. Daarmee geven jullie richting politiek Den Haag een uitstekend politiek signaal.
Door Spijker (n.v.t.) op
Grond(wettelijk) heeft Westland geen poot om op te staan. Het wordt echter zo langzamerhand toch wel eens tijd dat deze wetgeving uit het jaar NUL op de helling gaat. In geen land ter wereld bestaat deze situatie, die bovendien bakken met extra geld kost.
Door Hans (afdelingsmanager) op
Ach, het Westland is al zo intens lelijk en verziekt, dat zo'n islamitische school ook niets meer uit maakt. Ik zeg: gewoon doen!
Door Mr. J.P. Klevant Groen (juridisch adviseur) op
Je kunt van mening verschillen over de inhoud van de Grondwet. Die kan ook gewijzigd worden. Maar raadsleden moeten zich houden aan de tekst zoals die nu geldt. Als raadslid zweer je namelijk, dat je zult handelen in overeenstemming met de Grondwet. De Grondwet regelt op dit moment de vrijheid van onderwijs (artikel 23). Niet meewerken is dus in strijd met de eed die je hebt afgelegd. Als je dat karakter vindt ...
Door Marquis de Canteclair (Civ em.) op
The last of the mohicans….Een Raad met karakter