Advertentie

Raad van State ziet digitale bon niet zitten

De Afdeling Advisering van de Raad van State twijfel of een digitale bekeuring de burger niet te weinig mogelijkheden tot verweer geeft.

17 juli 2013

Die toekomstige digitale bon van de politie, de Afdeling advisering van de Raad van State heeft het er toch niet zo op. Dat blijkt uit een advies dat ze deze week openbaar heeft gemaakt.

Minder papieren rompslomp
Het kabinet wil dat opsporings­ambtenaren veelvoorkomende overtredingen, zoals foutparkeren, op straat digitaal beboeten met behulp van een handcomputer. Dat zou minder papieren rompslomp geven.

Verweermogelijkheden beperkt
De Afdeling advisering vreest echter dat het ertoe leidt dat de burger zich minder goed kan verweren. Het belang van de politie moet volgens haar ,,bij de beoogde administratieve lastenverlichting worden afgewogen tegen het belang van de burger om niet in zijn verweermogelijkheden te worden beperkt''.

Voordelen groter
De regering ,,acht het proportioneel'' om de papieren aankondiging te laten vervallen, zo liet minister Ivo Opstelten de Raad van State desondanks al weten. Iemand kan volgens hem ,,in bepaalde gevallen enigszins worden beperkt in zijn bewijspositie'', maar ,,dit weegt volgens de regering niet op tegen de voordelen die de digitale handhaving van veelvoorkomende overtredingen met zich meebrengt.''

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Fred Vellekoop
:Iemand kan volgens Minister Ivo Opstelten ,,in bepaalde gevallen enigszins worden beperkt in zijn bewijspositie'',



Dat is dus NIET akseptabel!
Trevor
Stuur het pv dan naar de berichtenbox op mijnoverheid. Kan alleen voor nl ingezetenen.
Paul / projectleider
Ik probeer mij even voor te stellen, waarom ik mij minder kan verweren. Ik zie het niet helemaal.



Overigens met die apparaatjes is het toch veel makkelijker te bewijzen waarde bon is uitgeschreven (GPS?) en zou er bij een overtreding toch ook gewoon ene fotootje van de situatie kunnen worden gemaakt? (zover relevant)



Advertentie