Advertentie

Raad Utrecht twijfelt over Tourstart

Het Utrechtse college gaat door met zijn lobby om de start van de Tour de France binnen te halen. De raad wordt steeds kritischer en vreest een financieel debacle.

23 oktober 2012

Het Utrechtse college blijft doorgaan met de lobby om de start van de Tour de France in 2014, 2015 of 2016 naar de Domstad te halen. Ondanks het feit dat het wielerevenement met alle dopingschandalen en de gevolgen daarvan een fikse smet heeft opgelopen. Mogelijk dat de Utrechtse gemeenteraad morgen een stokje voor de ambities van het college gaat steken.

Stadspromotie

‘Dat zou kunnen’, stelt fractievoorzitter Marry Mos van GroenLinks, de grootste raadsfractie in Utrecht. Tijdens de commissiebehandeling van de begroting van deze week heeft de raad onder meer gesproken over de ambitie van het college om de start van de tour in 2014, 2015 of 2016 naar Utrecht te halen. Het evenement staat als pm-post in de risicoparagraaf van de meerjarenbegroting. De raad heeft volgens Mos twee bedenkingen. ‘De vraag is of je het evenement wel financieel rond krijgt nu de hoofdsponsor Rabobank wegvalt. Verder wil je als stadspromotie ‘eerlijke’ sporten binnenhalen.’ Het is daarmee de vraag of een ‘besmette’ Tour daar wel in past.

Financiële onderbouwing

De raad heeft het college bij zijn lobby voor de Tourstart tot nu toe zijn gang laten gaan. Het zou kunnen dat het college morgen wordt teruggefloten. Dan debatteert de raadscommissie sport over de begroting. Mos schat in dat niet ‘doping’ als reden zal worden aangedragen als het college pas op de plaats moet gaan maken. ‘De raad zal vragen om een financiële onderbouwing van de kosten en baten, nu de hoofdsponsor is afgehaakt.’

Wegvallen sponsors

‘De financiële onderbouwing wordt steeds spannender’, erkent PvdA-fractievoorzitter Ruben Post. ‘Daar zullen we straks kritisch naar kijken als het college met een concreet voorstel komt.’ Hij ziet echter geen aanleiding om nu op de rem te gaan staan. ‘We zijn wel bezorgd over het wegvallen van sponsors. Het evenement biedt kansen voor de stad. Het moet echter niet zo zijn dat we als stad het evenement gaan betalen. Dat moet vooral vanuit de markt komen.’

Ook VVD, Leefbaar Utrecht en D66 blijven de lobby steunen. Wel wil D66 garanties zien dat Utrecht een ‘schone’ Tour krijgt. De SP-fractie vindt dat het college ervan af moet zien omdat ‘het wielrennen geen sport meer is om trots op te zijn en zeker geen prestigeproject voor de promotie van Utrecht.’

Presentatie Parijs

Het Utrechts heeft dinsdag expliciet gesteld door te gaan met zijn lobby. ‘De Tour de France heeft een smet gekregen, maar de wielersport is iets waar heel veel mensen van houden’, aldus de woordvoerder van de Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen. Woensdag is in Parijs de officiële presentatie van de Tour van volgend jaar, die in Corsica start. Het is onduidelijk of burgemeester Wolfsen daarbij aanwezig zal zijn. De woordvoerder wil niet op die vraag ingaan, evenmin op de vraag waarom ze dat niet wil doen.

Utrecht voert al zo'n 10 jaar campagne om de start van de Tour binnen te halen. Bij de editie van 2010 werd de stad verslagen door Rotterdam.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

J.G.A.M. Mulder / ambtenaar
In een tijd van bezuinigen moet een gemeente zich niet inlaten met dergelijke commerciele activiteiten.
Hans / ambtenaar
‘De Tour de France heeft een smet gekregen, maar de wielersport is iets waar heel veel mensen van houden’.

Volgens mij heeft de wielersport een smet gekregen.

Als Utrecht nog steeds de ambitie heeft om een keer de Tour binnen te halen, is dit hét moment: waarschijnlijk heeft verder niemand belangstelling. Want geloof maar dat het dopinggebruik gewoon doorgaat in de wieler'sport'.
Advertentie