of 65101 LinkedIn

Raad Urk keurt veelbesproken gedragsregels af

Het voorstel om hun e-mail inzichtelijk te maken voor het college werd donderdag –zoals verwacht- afgewezen.

Raadsleden van gemeente Urk hoeven de wachtwoorden van hun e-mailadressen voorlopig niet af te geven aan het college. Het voorstel om hun e-mail inzichtelijk te maken werd donderdag - zoals verwacht - afgewezen.

Moeilijke vergadering
Het college hoopte met toegang tot de e-mailaccounts van raadsleden het lekken van vertrouwelijke informatie te voorkomen. Eerder werden er al vertrouwelijke stukken over het noodlijdende Berechja College gelekt, tot grote ontsteltenis van burgemeester Pieter van Maaren. Ook lag er het voorstel om zakelijke en privé e-mails voortaan strikt te scheiden. CDA-fractievoorzitter Klaas Brouwer is, vanuit de oppositie, tevreden over het besluit. ‘De raadsvergadering van donderdag was vrij moeilijk. Er werd vooral gesproken over wie de mogelijke dader was van het lekken en daarbij was het sentiment: we willen boven water hebben wie dit gedaan heeft. Men ging er min of meer vanuit dat iemand van het CDA de dader was. Wij ontkennen echter alle betrokkenheid bij het lekken.'

Kritiek
De kritiek op het voorstel was de afgelopen dagen niet mals. Toch had het invoeren van de gedragsregels volgens Brouwer zomaar doorgang kunnen vinden. ‘De kans dat de raad er akkoord mee zou gaan vond ik tot op het laatste moment realistisch. Als het door was gegaan, hadden we die beslissing juridisch aangevochten: we blijven bij ons punt en laten ons niet chanteren en onder druk zetten.’ Brouwer denkt wel dat het college lering heeft getrokken uit het afgewezen voorstel. Meer voorstellen die privacy in het geding brengen verwacht Brouwer in de toekomst niet. ‘In een college zitten doorgaans geen mensen zonder intelligentie. En het kan natuurlijk altijd gebeuren dat er iets wordt voorgesteld waar niet goed naar is gekeken.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Frits van Vugt (adviseur/jurist publieke en sociale domein) op
Had het omgekeerde niet méér voor de hand gelegen: namelijk dat de raad (als hoogste orgaan van de gemeente) voortaan inzage zou krijgen in alle correspondentie van het college (incl. het emailverkeer) met derden??

Het collegevoorstel was natuurlijk te bezopen voor woorden: welke opdrachtnemer (= college) durft van zijn opdrachtgever (= de raad) te vragen om de wachtwoorden van de emails???

Zit dat college er überhaupt nog? Ik zou dit als raadslid niet geaccepteerd hebben, en ze naar huis gestuurd.
Door Seveso op
Gedragsregels zijn het nieuwe fascisme, verwerp ze, overal waar je ze tegenkomt.

Vacatures

Van onze partners