of 65378 LinkedIn

Raad Tynaarlo wil BING-rapport geschorste topambtenaar inzien

Het college van Tynaarlo wil een  BING-rapport over een geschorste ambtenaar niet openbaar maken. Van de bewuste ambtenaar mag het wel. De raad wil de conclusies van het rapport inzien.

Dinsdag vraagt de raad van Tynaarlo via een motie aan het college om het BING-rapport omtrent de schorsing van topambtenaar Henk Heijerman in te zien. Het college weigerde tot nu toe, maar van de ambtenaar mag het.

Ambtenaar geschorst
Heijerman werd op 8 oktober het gemeentehuis uitgezet en geschorst vanwege plichtsverzuim na een emotionele verklaring van twee collega’s. De topambtenaar van financiën was het niet eens met de schorsing en vocht deze in november aan in een kort geding. Dat verloor hij. De rechter wilde de schorsing niet opheffen, omdat het rapport toch binnen afzienbare tijd af zou zijn.  Het college liet advocatenkantoor Aegis een onderzoek uitvoeren naar Heijerman. Later werd dat opgeschaald naar BING. Dit rapport kwam pas in januari uit, maar werd uit privacyoverwegingen richting medewerkers niet geopenbaard. Ook de raad kreeg geen inzage in het rapport.

College wil BING-rapport niet openbaren
Dat schoot VVD-fractievoorzitter Gezinus Pieters in het verkeerde keelgat. Hij stelde een motie op waarin hij B&W vraagt de conclusies en aanbevelingen vertrouwelijk met de raad te delen. De motie werd eind januari al ingediend, maar aangehouden na een toezegging van burgemeester Van Zuilen dat hij contact op zou nemen met de advocaat van Heijerman en op enig moment het rapport beschikbaar zou stellen. Het college stelde vervolgens dat de advocaat en Heijermans geen toestemming gaven voor openbaring. Maar Heijerman liet maandagavond in een brief aan de raad weten dat hij niets te verbergen heeft en het rapport openbaar mag worden gemaakt als de raad dat wil.

Motie vraagt om openbaring aan raad
Pieters wil nu duidelijkheid over de rapporten van BING en Aegis.’ Ik wil conclusies, aanbevelingen en de onderzoeksvraag van het college weten. Die weten we namelijk ook niet. Ik wil ook de notities van het college over welke procedures zijn gevolgd en de crisisevaluaties. De ambtenaar, die 38 jaar in dienst is en geen smetje in zijn personeelsdossier heeft, vind ook dat het openbaar mag worden. Het college stelt in een brief aan ons dat hij dat niet wil, maar dat is dus niet waar. Wat ik daarvan vind? Kwalijk en schokkend. Ik verwijs naar de pater familias van de raad, Jaap Hoogenboom van de ChristenUnie, die noemt de manier van handelen ontoelaatbaar, onbehoorlijk en verwijtbaar.’

Als niet openbaar, dan motie van wantrouwen
De motie werd mede ingediend door D66, Gemeentebelangen en Leefbaar Tynaarlo, maar Pieters verwacht bredere steun. ‘Het college kan er dan voor kiezen de motie naast zich neer te leggen, maar dat geeft wat mij betreft dan aanleiding tot een motie van afkeuring of wantrouwen. Uit jurisprudentie begrijp ik dat het rapport uiteindelijk wel openbaar moet worden. Een beroep op de Wob behoort ook tot de mogelijkheden.’

Rapport rechtvaardigt maatregelen niet
Pieters zou haast denken dat het college het rapport wil achterhouden. ‘Het voldoet waarschijnlijk niet aan hun verwachtingen.’ Wel levert de commotie om de geschorste ambtenaar tot een hoop geruchten. ‘Er zijn nu nog gesprekken gaande tussen de gemeente en de ambtenaar over de toekomst. Waarschijnlijk zal het college zich niet op het rapport baseren, omdat het niet voldoende is om de stappen te nemen die ze hebben genomen. Dan zullen ze het wellicht gooien op een verstoorde dienstverhouding.’

College en advocaat
Het college is om een reactie gevraagd, maar deze kwam dinsdagmiddag niet meer binnen. De advocaat van Heijerman is ook om een reactie gevraagd, maar wilde geen commentaar geven. De raadsvergadering begint om 20.00 uur. 

 

UPDATE

De raad mag de onderzoeksvragen en de conclusies van het rapport vertrouwelijk inzien. De motie werd met nipte meerderheid aangenomen. Ook coalitiepartij PvdA steunde de motie.

UPDATE 2
Burgemeester Frank van Zuilen van Tynaarlo wil geen commentaar geven op de zaak. 'Het is een privékwestie van een individuele ambtenaar', aldus een gemeentewoordvoerder.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Hans op
Het pleit in het voordeel van deze gemeenteraad en het college dat de inhoud nog niet op straat ligt. Daar zou Schiedam heel veel van kunnen leren.
Door Elsemieke op
Ben ik ook wel benieuwd naar!
Door Hans op
Hoe is dit afgelopen? Nooit meer wat over gehoord.
Door HansX op
In ieder geval is de gemeenteraad van deze gemeente tot op heden integer gebleken want er is niet gelekt uit rapport. In Schiedam werd en wordt alles vrijwel dagelijks gelekt vanuit de ambtelijke organisatie en de raad en het huidige college inclusief de nieuwe burgemeester staan er bij en kijken en slechts naar. Op een locaal internetforum doet ene Tegellichter vrijwel dagelijks verslag van de gelekte informatie en lekken is een ambtsmisdrijf.Kijk dat vind ik nou niet integer We zijn rondom integriteit een beetje het spoor bijster geraakt en het zal beter ingekaderd en gefaciliteerd moeten worden door BIZA. Bij de ene gemeente doet men terecht aangifte als er uit een selectiecommissie wordt gelekt en bij Schiedam was een uur na de selectie van de nieuwe burgemeester gelekt over wie het moest worden. En dat vindt men kennelijk normaal. Ik denk dat het bestuur en het politieke bedrijf inclusief ambtelijke organisatie daar zo vervlochten is met dat internetforum dat ze wel uitkijken om aangifte te doen tegen dat forum en de haatzaaiers op dat forum want je weet maar nooit wie er achter het Gordijn van deze poppenkast komt. Werk voor een Priester hahahaha? Want er valt heel wat op te biechten in het van oudsher katholieke Schiedam. Misschien een nieuwe (bij)baan voor van Rey :)
Door Hans op
Oh gelukkig maar want in Schiedam wonen wel erg vreemde mensen. Er is ene Tegellichter die niet zou misstaan in Hannibal the Canibal en van vroeg tot laat fulmineert over de oud burgemeester. Hij is diep gekwetst door haar sterke dominante karakter. Wellicht is het een weekdier die niet tegen zijn vader opkon of een onverbeterlijke bedplasser die straf van mammie kreeg hahahaha. Politieke signatuur maakt mij niet uit want in alle partijen kom je vederlichte lunatics tegen. Integriteit heeft geen politieke kleur.
Door Hans op
Nee hoor naamgenoot, geen Schiedammer. Tevreden provinciegenoot van Martien, die eerst alle bestuurders rondom Eindhoven verkettert en het vervolgens voor alle bestuurders elders in Nederland die een bakkie hebben opneemt. Riekt ook naar belangenverstrengeling. Maar ik ben wel benieuwd naar dat onderzoek van Tynaarloo. Misschien hebben jullie gelijk, maar misschien ook niet. Horen we het dan ook?
Door Annemarie op
@Martien: nee!
Maar terug naar de zaak: dat wordt vast een gevalletje Accountantskamer / tuchtrechter.

BING heeft van deze held weer eens een boef gemaakt. Net zoals bij alle andere dossiers: betalen is bepalen. Neem gemert, neemt Schiedam.
Ook in Wassenaar had BING het flink mis en werden de raadsleden erbij gelapt en opzettelijk beschadigd met medeweten van de burgemeester (of was het of verzoek van de burgemeester!). Daar werd alles oogluikend toegstaan door BING:
- raadsleden de schuld geven? BING vond het prima.
- onderzoek naar een VVD-er laten leiden door een andere VVD-er (op verzoek van de burgemeester notabene!!!!!!!!!!!). BING vond het prima.
- schrijven naar een conclusies? Ja hoor, ook dat kan bij BING. Kost slechts 40.000 euro en dan kan je krijgen wat je wilt. Een rapport met de conclusies zoals je die zelfs wenst.

BING? BAH! BAH! BAH!
Door Drent (enaar) op
Raad krijgt inzage in BING-rapport. Motie werd met 12 - 11 stemmen aangenomen. Pikant is dat 1 lid van de coalitie de motie aan een meerderheid hielp. Het College heeft inderdaad wat uit te leggen !
Door albert (jurist) op
De raad kan op grond van artikel 25 van de Gemeentewet zelfstandig besluiten de opgelegde geheimhouding op te heffen