of 59761 LinkedIn

Raad steunt burgemeester die buiten gemeentegrens woont

Burgemeester Frank Koen woont al vijf jaar buiten de gemeente Capelle a/d IJssel. De raad vergeeft het hem, omdat hij altijd openheid van zaken heeft gegeven.
17 reacties

Burgemeester Frank Koen van Capelle aan den IJssel hoeft niet te vrezen voor zijn baan. Ook mag hij blijven wonen waar hij woont. De gemeenteraad spreekt woensdag het vertrouwen in hem uit.  

Eigen gemeente
Dit naar aanleiding van een artikel in het AD, waarin staat dat de burgemeester al vier jaar buiten Capelle aan den IJssel woont. Hij zou willens en wetens de regels, die een burgemeester verplicht in zijn eigen gemeente te wonen, negeren.

Volledige openheid
In een verklaring van de gemeenteraad staat dat Koen ,,steeds volledige openheid heeft gegeven over zijn formele en feitelijke woonsituatie''. En verder: 'De burgmeester heeft de intentie en heeft de intentie steeds gehad om te verhuizen van Lexmond naar Capelle. De situatie op de woningmarkt is echter een belangrijk obstakel om daadwerkelijk tot verhuizing over te gaan.'

Beperkte afstand
De gemeenteraad schrijft verder te beseffen dat de gang van zaken niet in overeenstemming is met de letter van de wet. Maar ook constateert de raad dat de maatschappelijke opvattingen op dit punt aan het veranderen zijn, net als de visie van de wetgever. 'Daar komt bij dat de strekking van die wettelijke bepalingen is dat de burgemeester de aan zijn ambt verbonden taken naar behoren kan uitvoeren. Gelet op de mobiliteit van de burgemeester en de relatief beperkte afstand tot Capelle wordt daaraan in de huidige praktijk ruimschoots voldaan', aldus de raad.

Jaar ontheffing
Volgens artikel 71 van de Gemeentewet moet de burgemeester zijn wettelijke woonplaats hebben in de gemeente waar hij burgemeester is. De gemeenteraad kan hooguit voor een jaar ontheffing verlenen. Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken liet in het AD al weten dat de burgemeester moet verhuizen. (ANP)
Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Wouter (Beleidsadviseur) op
Nu kan ik me vergissen, hoor, maar volgens mij heeft de beste man zelf gesolliciteerd naar deze functie in Capelle aan den IJssel. Daarbij heeft hij, naar ik aanneem, ook geweten dat hij verplicht was om daar te gaan wonen als hij werd benoemd. Hiervoor was hij burgemeester van Zederik, dus helemaal nieuw zal deze materie niet geweest zijn.
Dus hij heeft, naar mijn mening, willens en wetens zijn belangstelling kenbaar gemaakt voor een functie waaraan bepaalde (wettelijke) verplichtingen zitten. Maar de consequenties daarvan wil hij bij nader inzien toch niet dragen.
Weet overigens niet of het waar is wat in het AD stond, dat zijn huis sinds augustus niet meer te koop is. Dan wordt verkopen een stuk lastiger. Mocht dat zo zijn, gaat bij mij even het licht uit. Als eerste burger met een duidelijke voorbeeldfunctie laat je dan duidelijk zien hoe het niét moet.
Door Robert (Anbtenaar) op
Bijzonder dapper hoor zo'n raadsbesluit. Dat wordt dus of een besluit dat voor vernietiging bij KB in aanmerking komt of een burgemeester die niet voor herbenoeming in aanmerking komt. In ieder geval lijkt een goed gesprek met de CdK op in plaats.
Door henk op
Dus de consequenties is dat de ambtswoning moet verdwijnen....
Door August Biels (gewezen ambtenaar) op
Probleem zou niet bestaan als het archaïsche ambt van burgemeester zou ophouden te bestaan. Overbodig, duur, zinloos: ophouden. weg ermee.
Door Mark op
Sorry, maar waar gaat deze discussie over...
Door Nico Oudhof op
Ik wijs maar weer eens op mijn pleidooi voor een ambtswoning
Door Pierre op
Goed dat de raad dit doet. Het rijk houdt slechts vast aan eigen regeltjes en wil die kennelijk niet wijzigen. Wat vindt de CdK ervan?

In het AD staat dat het huis van de man financieel onder water staat. Overigens niet handig om die positie publiekelijk te maken. Dat is echter toch net even wat anders dan een vraagprijs bewust zodanig hoog stellen dat er geen hond op af komt en je aldus naar je werkgever stelt dat je huis dus onverkoopbaar is.
Nog steeds staan veel huizen langer een jaar ( de wettelijke termijn voor vestiging in de gemeente) te koop.

Het kan nooit de bedoeling zijn dat iemand gedwongen wordt om zich in financiele ellende te storten. Terwijl hij nota bene komt werken om de hypotheek te kunnen betalen.
Negeren,dat in zichzelf gekeerde ministerie. Oh, ja, die diverse externe adviseurs al langer dan een jaar in dienst heeft,calcof niet met korte onderbreking....