of 62812 LinkedIn

Raad Rotterdam wil Aboutaleb voor derde termijn

De gemeenteraad van Rotterdam heeft donderdagavond besloten burgemeester Ahmed Aboutaleb voor te dragen voor herbenoeming, zijn derde termijn.
3 reacties

De gemeenteraad van Rotterdam heeft donderdagavond besloten burgemeester Ahmed Aboutaleb voor te dragen voor herbenoeming, zijn derde termijn.

Herbenoeming

Dat heeft de raad na afloop kenbaar gemaakt aan aan de Commissaris van de Koning, Jaap Smit.

De tweede termijn van burgemeester Aboutaleb eindigt op 5 januari 2021. Zijn herbenoeming loopt tot 2027. De aanbeveling moest volgens de procedure uiterlijk vier maanden voor het aflopen van de ambtstermijn door de gemeenteraad worden uitgebracht. Smit zal de aanbeveling doorgeven aan de minister van Binnenlandse Zaken. Het besluit tot herbenoeming wordt bij Koninklijk Besluit genomen.

 

Stemverhouding

Het advies is voorbereid door de zogenoemde Vertrouwenscommissie herbenoeming burgemeester onder voorzitterschap van Lies Roest, raadslid voor GroenLinks. Zij wilde donderdagavond op een inderhaast belegde persconferentie desgevraagd tegen middernacht niet zeggen hoe de stemverhouding in de gemeenteraad was geweest. Roest wilde slechts kwijt dat de profielschets op basis waarvan Aboutaleb in januari 2009 tot burgemeester van Rotterdam werd benoemd, sindsdien niet meer is aangepast.

 

Peper

Aboutaleb is pas de tweede burgemeester in de geschiedenis van Rotterdam die voor een derde termijn wordt benoemd. Eerder lukte dat Bram Peper, die van 1982 tot 1998 de hoogste man van de havenstad was. Hij maakte zijn derde termijn niet af omdat hij in 1998 minister van Binnenlandse Zaken van het kabinet-Kok II werd. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Broadcaster op
@Ben: Ja, hij moet idd zelf willen maar volgens mij is het een gemiste kans om van de PvdA weer een rol van betekenis als gedegen middenpartij te laten spelen.
Door ben (jurist) op
Misschien wil de heer Aboutaleb dat zelf niet. Burgemeester zijn is ook niet zomaar een tussenbaan. Burgemeester van de 2e stad van Nederland zijn lonkt wellicht ook meer dan fractievoorzittter van een middelgrote partij in de Tweede kamer zijn.
Door Broadcaster op
Jammer, de PvdA zou er beter aan hebben gedaan deze meneer lijsttrekken voor de tweede Kamerverkiezingen te maken in plaats van de correcte maar charismaloze Ascher.