of 64740 LinkedIn

Raad Purmerend blokkeert komst azc

De gemeenteraad van Purmerend
De gemeenteraad van Purmerend
19 reacties

Purmerend krijgt geen permanent asielzoekerscentrum waar vluchtelingen terechtkunnen. De gemeenteraad stemde er maandagavond in meerderheid tegen. De gemeente gaat wel onderzoeken of er kleinschalige noodopvang kan worden gerealiseerd in de gemeente.

Wel extra statushouders

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) had Purmerend om hulp gevraagd. Er was sprake van een noodopvang voor 120 vluchtelingen en een permanent azc, maar dat ziet de raad in deze vorm niet zitten. Wel was er in de raad steun voor de versnelde komst van extra asielzoekers die al een status hebben.

De raadsvergadering was besloten en publiek was niet welkom. Ondanks dat kwamen er tientallen mensen naar het stadhuis om hun onvrede te uiten over de opvanglocaties voor de vluchtelingen.

 

Beroering

De kwestie zorgde de afgelopen weken al voor veel beroering in de plaats. Eind september stond de noodopvang van vluchtelingen ook al op de agenda van de gemeenteraad. Daar stroomden bezorgde en verontwaardigde inwoners echter zo massaal toe dat burgemeester Don Bijl zich genoodzaakt zag het stadhuis te laten ontruimen. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Alfred op
Beste Hor, ik wil alleen duidelijk maken dat niet iedere vluchteling een profiteur is (en ik vind het echt slecht als mensen in een positie als Zijlstra iedereen over een kam scheren).

Ik snap wat je bedoelt: er komen ook mensen uit landen waarvan je denkt: moeten we die hier binnenlaten. Er zijn lijsten van veilige landen. Ik snap zelf niet dat we in NL niet zeggen tegen mensen uit die landen (zoals bijv. in Canada of Australie dat doen): je bent welkom, als je zelf OF een ton eigen vermogen hebt OF kunt aantonen dat je hier een baan hebt OF je belooft op schrift met handtekening dat je geen uitkering of sociale woning aanvraagt.

Dan maak je namelijk ook ruimte en begrip voor de mensen die echt vluchteling zijn.
Door Hor op
beste Alfred, ik noem vluchtelingen geen profiteur, alleen de vele duizenden die uit veilige landen naar Nederland komen voor gratis huis en uitkering.
Jammer dat groenlinks66 het onderscheid niet wil maken..wat zit daar toch achter..
Door Alfred op
@Hor: laten we eens ophouden vluchtelingen profiteurs te noemen, het vertroebelt de discussie.

Om te beginnen met die ezel Zijlstra. Onbegrijpelijk dat de VVD die man nog een seconde accepteert.
Door Hor op
Laten we eens ophouden om profiteurs en misleidde mensen vluchteling te noemen, het vertroebelt de discussie.
Door H. Wiersma (gepens.) op
@Niels. Timmermans (PvdA) en c.s. hebben helemaal niet gebracht wat zij hadden moeten brengen. Europees asielbeleid had er minstens een half jaar geleden al moeten staan. Iedereen kon dit probleem zien aankomen.
Aangezien Nederland, Europa en de rest van de wereld met de ontwikkeling en modernisering van het asielbeleid in de afgelopen 10 jaar hopeloos hebben gefaald zal Nederland (waaronder de gemeenten) naar evenredigheid op nationaal en internationaal niveau in de opvang van politieke vluchtelingen haar steentje moeten bijdragen. Voor gemeenten, die denken 'de dans' te (kunnen) ontspringen, kan ook worden volstaan met een aanwijzing via de Provincie of het Rijk.
Door PIerre (ambtenaar) op
Gelukkig is met de laatste wijziging van de Bijlage II (art. 4 lid 9) behorende bij het Besluit omgevingsrecht het mogelijk geworden dat de gemeenteraad wordt overruled en dat de provincie een ontheffing verleend.
Door Dolfus (beleidsmedewerker) op
Trieste reacties van blijkbaar verwende en gevoelloze lieden.
Door Niels op
Je zou ook kunnen zeggen dat het kabinet veel te weinig regie voert. Gelukkig hebben we nog Timmermans die namens Europa wel zinnige zaken met Turkije zou kunnen doen. Daar heb ik dan weer iets meer vertrouwen in, ongeacht zijn politieke kleur....
Door Angela op
Uitstekend besluit en een voorbeeld voor andere gemeenten.

Vacatures

Van onze partners