Advertentie

Raad Purmerend blokkeert komst azc

De gemeente gaat wel onderzoeken of er kleinschalige noodopvang kan worden gerealiseerd in de gemeente.

12 oktober 2015

Purmerend krijgt geen permanent asielzoekerscentrum waar vluchtelingen terechtkunnen. De gemeenteraad stemde er maandagavond in meerderheid tegen. De gemeente gaat wel onderzoeken of er kleinschalige noodopvang kan worden gerealiseerd in de gemeente.

Wel extra statushouders

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) had Purmerend om hulp gevraagd. Er was sprake van een noodopvang voor 120 vluchtelingen en een permanent azc, maar dat ziet de raad in deze vorm niet zitten. Wel was er in de raad steun voor de versnelde komst van extra asielzoekers die al een status hebben.

De raadsvergadering was besloten en publiek was niet welkom. Ondanks dat kwamen er tientallen mensen naar het stadhuis om hun onvrede te uiten over de opvanglocaties voor de vluchtelingen.

Beroering

De kwestie zorgde de afgelopen weken al voor veel beroering in de plaats. Eind september stond de noodopvang van vluchtelingen ook al op de agenda van de gemeenteraad. Daar stroomden bezorgde en verontwaardigde inwoners echter zo massaal toe dat burgemeester Don Bijl zich genoodzaakt zag het stadhuis te laten ontruimen. (ANP)

Reacties: 19

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Erik
Diep triest: een gemeente met 80.000 inwoners met gemiddeld een meer dan goed inkomen wenst geen enkele verantwoordelijkheid te nemen en het de rest van NL te laten oplossen.
Jeroen / Gemeenteambtenaar
Inderdaad dit is diep triest, gezwicht voor intimidatie en (verbaal) geweld dit is Nederland anno 2015.
Sjaak
Er is in Purmerend druk van bedenkelijk rechtse zijde op de representatieve vertegenwoordiging van de plaatselijke politiek in de gemeenteraad uitgeoefend. Deze gang van zaken verdient onderzoek.
Willem / AS
Zijn de jongens uit Woerden en Montfoort langs geweest in Purmerend?
Kaas !
stuur maar door naar kameraad Merkel, die heeft ze uitgenodigd.
K. de Beer / organisatie adviseur
In plaats van een permanente grootschalige opvanglocatie zal Purmerend haar verplichte taakstelling dus in de bebouwing op moeten vangen. Of via toewijzen van huurwoningen of via her en der een paar wooncontainers op verlaten sportveldjes, een gesaneerd stukje grond waar ooit een bedrijfje zat of een schoollocatie in een inmiddels vergrijsd gebied.
johannes / ambtenaar
De raad beslist zo simpel is het. Veel vluchtelingen zijn geen vluchteling als omschreven in het vluchtelingen verdrag. Wanneer je vanuit Turkije met een bootje naar Griekenland komt ben je geen vluchteling. Je hoeft niet te vluchten vanuit een veilig land.
Piet
Wie echt vluchteling is, wordt pas duidelijk bij de beoordeling in een azc. Daarvoor is onderzoek nodig en geen 'praatje' van iemand die denkt het zo goed te weten.
veestapel
Hulde@Purmerend.
Angela
Uitstekend besluit en een voorbeeld voor andere gemeenten.
Niels / Ambtenaar
Je zou ook kunnen zeggen dat het kabinet veel te weinig regie voert. Gelukkig hebben we nog Timmermans die namens Europa wel zinnige zaken met Turkije zou kunnen doen. Daar heb ik dan weer iets meer vertrouwen in, ongeacht zijn politieke kleur....
Dolf Alberts / beleidsmedewerker
Trieste reacties van blijkbaar verwende en gevoelloze lieden.
Pierre / ambtenaar
Gelukkig is met de laatste wijziging van de Bijlage II (art. 4 lid 9) behorende bij het Besluit omgevingsrecht het mogelijk geworden dat de gemeenteraad wordt overruled en dat de provincie een ontheffing verleend.

H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
@Niels. Timmermans (PvdA) en c.s. hebben helemaal niet gebracht wat zij hadden moeten brengen. Europees asielbeleid had er minstens een half jaar geleden al moeten staan. Iedereen kon dit probleem zien aankomen.

Aangezien Nederland, Europa en de rest van de wereld met de ontwikkeling en modernisering van het asielbeleid in de afgelopen 10 jaar hopeloos hebben gefaald zal Nederland (waaronder de gemeenten) naar evenredigheid op nationaal en internationaal niveau in de opvang van politieke vluchtelingen haar steentje moeten bijdragen. Voor gemeenten, die denken 'de dans' te (kunnen) ontspringen, kan ook worden volstaan met een aanwijzing via de Provincie of het Rijk.
Erik
Even een schets van de problematiek in cijfers:



https://infogr.am/vluchtelingen_deel_1

True
Laten we eens ophouden om profiteurs en misleidde mensen vluchteling te noemen, het vertroebelt de discussie.
Erik
@Hor: laten we eens ophouden vluchtelingen profiteurs te noemen, het vertroebelt de discussie.



Om te beginnen met die ezel Zijlstra. Onbegrijpelijk dat de VVD die man nog een seconde accepteert.
True
beste Alfred, ik noem vluchtelingen geen profiteur, alleen de vele duizenden die uit veilige landen naar Nederland komen voor gratis huis en uitkering.

Jammer dat groenlinks66 het onderscheid niet wil maken..wat zit daar toch achter..
Erik
Beste Hor, ik wil alleen duidelijk maken dat niet iedere vluchteling een profiteur is (en ik vind het echt slecht als mensen in een positie als Zijlstra iedereen over een kam scheren).



Ik snap wat je bedoelt: er komen ook mensen uit landen waarvan je denkt: moeten we die hier binnenlaten. Er zijn lijsten van veilige landen. Ik snap zelf niet dat we in NL niet zeggen tegen mensen uit die landen (zoals bijv. in Canada of Australie dat doen): je bent welkom, als je zelf OF een ton eigen vermogen hebt OF kunt aantonen dat je hier een baan hebt OF je belooft op schrift met handtekening dat je geen uitkering of sociale woning aanvraagt.



Dan maak je namelijk ook ruimte en begrip voor de mensen die echt vluchteling zijn.
Advertentie