Advertentie

‘Raad Gennep eenzijdig ingelicht’

Peter de Koning (VVD) is weliswaar eerder deze maand opgestapt, maar hij wil nog steeds dat de inwoners van Gennep, de gemeenteraad en hijzelf duidelijkheid over álle feiten van zijn gedwongen vertrek krijgen.

17 september 2019
Peter-de-Koning-FB.jpg

De gemeenteraad van Gennep wordt eenzijdig ingelicht over zijn vertrek. Dit zegt oud-burgemeester Peter de Koning, nadat de vertrouwenscommissie de gemeenteraad van Gennep gisteravond besloten ‘bijpraatte’ over de achtergronden van zijn omstreden vertrek, eerder deze maand. 

Streep
Na afloop van de besloten bijeenkomst zei CDA-raadslid en plaatsvervangend voorzitter van de vertrouwenscommissie Jacques van Bergen dat bij de gemeenteraad van Gennep ‘duidelijk begrip merkbaar is voor de onvermijdelijkheid van het vertrek’ van burgemeester De Koning. Van Bergen zegt erop te vertrouwen ‘dat er nu een streep kan worden gezet onder het verleden en dat de blik op de toekomst kan worden gericht.’ D66 in de Tweede Kamer heeft de minister van Binnenlandse Zaken vragen gesteld over het vertrek van De Koning.

Niet uitgenodigd
Peter de Koning (VVD) is weliswaar eerder deze maand opgestapt, maar hij wil nog steeds dat de inwoners van Gennep, de gemeenteraad en hijzelf duidelijkheid over álle feiten van zijn gedwongen vertrek krijgen. Over de vergadering van gisteravond zegt hij: ‘Voor deze besloten raadsvergadering was ik niet uitgenodigd. Zoals al drie maanden lang het geval is, is mij ook nu niet de gelegenheid gegeven om zelf over mijn vertrek met de raadsleden in vertrouwelijke setting te spreken. Er is daarom sprake van eenzijdige informatie vanuit de vertrouwenscommissie naar de raadsleden. Of en in hoeverre er begrip is voor de schijnbare onvermijdelijkheid van mijn vertrek, kan ik dus niet beoordelen.’ De Koning werd eind 2017 herbenoemd in Gennep.

Huursoldaat
D66-raadslid Paul Wessels liep weg  uit de raadsvergadering toen in beslotenheid zou worden gesproken over De Konings vertrek, omdat hij geen ‘huursoldaat’ wil zijn. ‘Niet van de burgemeester en niet van de drie wethouders. Als ik daar blijf zitten, maak ik mijzelf monddood. Ik wil dat in het openbaar verantwoording wordt afgelegd – door de voormalige burgemeester én door de wethouders. Waarom geen hoor en wederhoor? Gewoon als volwassen mensen. Daar hebben de inwoners van Gennep recht op.’ Aan de besloten vergadering gisteravond zit trouwens een luchtje, meent raadslid Wessels. ‘De vertrouwenscommissie mag niet in beslotenheid met de raad praten over wat in de vertrouwenscommissie is besproken. Dat had de raadsgriffier eerder te horen gekregen van de VNG en van het ministerie van Binnenlandse Zaken. En dan zaten er gisteravond ook nog wethouders bij.’

Redenen
Peter de Koning (VVD), sinds juli 2012 burgemeester van Gennep, meldde begin juli plotsklaps dat hij zou vertrekken. Niet uit vrije wil, maar omdat de drie wethouders hun vertrouwen in hem hadden opgezegd. ‘Het zouden persoonlijke redenen kunnen zijn, maar dat weet ik dus niet. Dat is mij nooit duidelijk gemaakt. Graag was ik doorgegaan, maar ik moest weg van de vertrouwenscommissie. Die heeft mij voor het blok gezet’, aldus burgemeester De Koning in de Gelderlander. De Koning zegt nog steeds niet te weten wat hij heeft misdaan.

Uitkomst
De Koning hoopte deze zomer nog dat hij uiteindelijk zou kunnen aanblijven, maar die hoop bleek ijdel. Wethouder Peter Lucassen (SP) zei eind vorige maand in de Gelderlander: ‘Dat De Koning hoopt op een andere uitkomst, is voor zijn rekening. We hebben het vertrouwen opgezegd, daarvoor hadden we meer dan voldoende reden. Ik ga er niet over uitweiden, ik wil niet met modder gooien. Maar er is dus niets veranderd.’ 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie