Advertentie

Raad Eindhoven stemt tegen hertelling

Een meerderheid van een zittende gemeenteraad van Eindhoven heeft dinsdag, voordat hij werd ontbonden, besloten niet tot hertelling van de stemmen over te gaan. Dit betekent definitief dat de Brede Beweging Linksom (BBL) niet in de Eindhovense raad komt.

28 maart 2018

Een zittende gemeenteraad van Eindhoven heeft dinsdag, voordat hij werd ontbonden, met 24 stemmen tegen en 21 voor besloten niet tot hertelling van de stemmen over te gaan. Dit betekent definitief dat de Brede Beweging Linksom (BBL) niet in de Eindhovense raad (terug)komt.

Restzetel

Het verzoek tot hertelling van de op 21 maart uitgebrachte stemmen was ingediend door BBL-fractievoorzitter Patrick van der Voort. Bij de voorlopige uitslag op 21 maart kreeg de partij één zetel. Bij de bekendmaking van de voorlopige uitslag op kandidaatsniveau en dag later, werd deze zetel bij de restzetelverdeling toegewezen aan het CDA.


Ongegrond

Tijdens de vergadering van het Centraal Stembureau maakte Van der Voort bezwaar. Dit bezwaar werd ongegrond verklaard. Volgens de Kieswet kan alleen bij grote onregelmatigheden worden overgegaan tot hertelling. Dergelijke onregelmatigheden zijn niet vastgesteld. Daarnaast stelt de Kieswet dat geen bezwaar mogelijk is tegen het verschil in voorlopige uitslag en definitieve uitslag, zo laat de gemeente Eindhoven weten.


Zestien partijen

Tegen het besluit van het Centraal Stembureau is geen beroep mogelijk. Wel kon de (tot dinsdagavond zittende) raad besluiten om tot een hertelling over te gaan. Een meerderheid was daar tegen. De nieuwe raad wordt donderdag geïnstalleerd. GroenLinks en VVD hebben daarin ieder zeven zetels. De PvdA, D66 en D66 ieder zes. De SP heeft 4 raadszetels. Het Ouderen Appèl Eindhoven, de LPF, 50Plus ieder twee en DENK, Leefbaar Eindhoven en de ChristenUnie ieder één. Er deden zestien partijen aan de verkiezingen mee.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

alexander / ambtenaar
Wat zou tegen hertelling kunnen pleiten? De kieswet stelt dat tot hertelling alleen bij grote geconstateerde onregelmatigheden kan worden. Hier speelde iets van ''zou het we, zou het niet". Waarom dan niet toch hertellen, dan is iedereen tevreden.
Piet Westland / Geen
Eindhoven volgt de Kieswet en houdt de rug recht. Meestal wordt herteld voor het mogelijke voordeel van de partijen die al in het college zitten.
Advertentie