of 63908 LinkedIn

Raad Arnhem op te grote afstand van wijksturing

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock

De Arnhemse gemeenteraad ‘staat de laatste jaren op te grote afstand’ van de wijksturing. Dat concludeert de lokale rekenkamer na onderzoek. De rekenkamer vindt het wel een moedige keuze van Arnhem om met Van Wijken Weten ‘op een rigoureuze wijze’ de inwoners centraal te stellen.

Niet inzichtelijk

‘De informatievoorziening aan de raad lijkt te zijn vergeten’, concludeert de rekenkamer. Met uitzonder van het eerste jaar ontvangt de raad geen periodieke informatie over de ontwikkelingen bij de wijksturing. ‘Welke positieve ervaringen, maar ook welke strubbelingen spelen en welke aanpassingen worden doorgevoerd, is niet inzichtelijk voor de raad.’ De gemeenteraad heeft dus geen beeld of het gaat zoals de bedoeling was.

 

Budgetten

De financiële stukken geven bovendien weinig inzicht in hoe de budgetten in elkaar steken. Er wordt geen helder onderscheid gemaakt tussen wat voor wie is bestemd. Bovendien blijkt uit een recente evaluatie dat de afgelopen jaren een groot deel van de budgetten ‘ondergemandateerd’ terug is gegaan naar de kernorganisatie. ‘De gemeenteraad is niet expliciet geïnformeerd over deze beweging.’

 

Geen heldere voorzet

De raad heeft uitgangspunten en de werkwijze van de wijksturing vastgesteld, maar over de eigen rol zijn geen kaders vastgesteld – dat zou later komen. Er was een voorbereidingsgroep met leden van de raad en het college, die verder zou nadenken over de rol van de raad. ‘Deze voorbereidingsgroep is na een aantal keer niet meer bijeengekomen. De bijeenkomsten hebben niet geresulteerd in een heldere voorzet waarover in de politieke arena van gedachten gewisseld had kunnen worden.’

 

Moedig

Arnhem koos er met de werkwijze voor om ‘op een rigoureuze wijze inwoners centraal te zetten en de gemeentelijke werkwijzen, processen en systemen daar naar in te willen richten’. Dat was moedig, vindt de rekenkamer, en het is een werkwijze die ‘niet elders in Nederland is te zien’. De ontwikkeling ervan vraagt tijd en lerend vermogen. De rekenkamer vindt dat de raad beter de eigen positie moet bepalen: ‘Waar wil de raad loslaten en waar wil de raad nog wél van weten en op sturen?’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door P.Pluim op
De teams leefomgeving van de gemeente Arnhem, een ambtelijke organisatie, die op wijkniveau opereren, hebben ieder een eigen budgetrecht. Dat wil zeggen dat zij zelf mogen beschikken over de miljoenen euro's, die zij krijgen van de centrale organisatie van de gemeente, Er is echter geen enkel financieel inzicht hoe projecten op wijkniveau worden gefinancierd worden. Transparantie en controle per project op wijkniveau ontbreken totaal, niet alleen voor de gemeenteraad, maar ook voor de burgers. Zo worden ongezien met miljoenen gestrooid door de teams leefomgeving zonder dat er ook maar iemand naar kijkt. Schandalig!
Door Zipje op
Ik denk dat Robin er naast zit. Dit zou prima kunnen werken als er maar deugdelijk verantwoording afgelegd wordt. Daar is iemand verantwoordelijk voor of anders moet je daar iemand verantwoordelijk voor maken en als die daarin verzaakt moet je daar consequenties aan verbinden.
Door Robin (influencer) op
Dit verbaast me niets. Want waarom zit je nou in een gemeenteraad? Vooraf nog misschien voor je idealen, maar als blijkt dat dat niet werkt: relaties, netwerk, heerlijke warme en koude buffets en wijnproeverijen, fantastische sex: daar doe je het voor! En die wijken kunnen dat helemaal niet bieden! Dikke doei, wijken! Hoe ver zit ik er nu naast?