of 64707 LinkedIn

Raad Amsterdam wil twee weken lang verkiezingen

Een meerderheid van de Amsterdamse gemeenteraad wil dat er bij de komende Tweede Kamer verkiezingen twee weken lang gestemd kan worden in plaats van één dag.

Een meerderheid van de Amsterdamse gemeenteraad wil dat er bij de komende Tweede Kamer verkiezingen twee weken lang gestemd kan worden in plaats van één dag.

Afschrikken

Daarmee sluit de Amsterdamse raad zich aan bij een voorstel van de landelijke PvdA en D66. Die partijen stelden eerder deze maand voor om het stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen, die normaal gesproken uitsluitend op 17 maart 2021 zouden plaatsvinden, twee weken te laten duren. Naast de Amsterdamse fracties van PvdA en D66 sloten ook de raadsfracties van VVD, SP, Denk, Bij1 en PvdO zich bij dit voorstel aan. De raadsleden zijn bang dat veel stemlokalen te klein zijn om anderhalve meter afstand te houden wanneer de verkiezingen op 1 dag worden gehouden. Dat zou stemmers kunnen afschrikken. Ook zou de opkomst lager kunnen zijn wanneer mensen in quarantaine zitten. Die zouden mogelijk enige dagen later wel kunnen stemmen.

 

Wet aanpassen

Eerder kondigde minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken al aan te willen onderzoeken of het mogelijk is het stemmen over meerdere dagen uit te smeren of stemmen per post mogelijk te maken. Dat kan niet zomaar, want het verloop van verkiezingen in Nederland is tot in detail vastgelegd in de wet. Het kost enige tijd om zo’n wet aan te passen. Momenteel is de minister in overleg met de gemeenten om te zien hoe stemmen in tijden van corona zo goed mogelijk kan worden gefaciliteerd en komt daar begin november op terug.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Joop op
Zodat iedereen met een dubbele nationaliteit ook nog even fijn mee kan doen vanuit zijn/haar herkomstland? Dom plan!
Door Joost (ambtenaar) op
Dankzij het 'negatief kiesregister' mogen kiezers in vele gemeenten nu zelf naar een stembureau van eigen keuze gaan. Dit zorgt er voor dat sommige stembureau's (bijv. op gemeentehuizen, in winkelcentra en stations, waar een favoriet raadslid of burgemeester achter de tafel zit) erg populair zijn en de kiezers daar in de rij staan; terwijl stembureau's in de wijk leeg blijven. Doe daarom net als voor ruim 15 jaar geleden: iedere kiezer een stembureau toewijzen dat in zijn woonomgeving ligt. Dat zal de drukte zeker spreiden.
Door WJB (adviseur) op
De Republiek Amsterdam zegt en wil wel meer.........
Door Joop op
Inderdaad, Adriaan.
Door Adriaan Zwaag op
De Raad van Amsterdam kan zoveel willen.
Hij heeft er echter niets over te vertellen.

Vacatures

Van onze partners