of 60220 LinkedIn

Raad Amsterdam stemt in met financiële injectie AEB

Het noodlijdende Afval Energie Bedrijf (AEB) krijgt 45 miljoen euro extra van het Amsterdamse gemeentebestuur.
© Shutterstock
Reageer

Het noodlijdende Afval Energie Bedrijf (AEB) krijgt 45 miljoen euro extra van het Amsterdamse gemeentebestuur. De gemeenteraad ging vrijdag in de kleine uurtjes in meerderheid akkoord met het verzoek daartoe van het college.

Bedrijfsgevoelige informatie
Tijdens het debat dat aan de stemming voorafging, wilde de raad wel van een van de twee verantwoordelijke wethouders, Sharon Dijksma, horen hoe die 45 miljoen euro is onderbouwd. Ook wilden de partijen weten wat er is gebeurd met de 35 miljoen die eerder al in het noodlijdende bedrijf was gestoken. Dijksma kon daar alleen achter gesloten deuren op antwoorden, omdat het bedrijfsgevoelige informatie betrof. Ze kon wel zeggen dat het geld nodig is voor salarissen, operationele kosten en het vervoeren van slib, en dat niet het hele bedrag ineens zal worden uitgegeven.

Geen interesse
De oppositie vond dat het college tijd en veel geld heeft verknoeid door in te zetten op een samengaan met het publieke nutsbedrijf HVC, terwijl ‘het college had kunnen weten dat er daar geen interesse was’, aldus VVD-fractieleider Marianne Poot. Per dag kost het overeind houden van AEB nu meer dan de hele bezuiniging die is opgelegd aan de Amsterdamse mantelzorg, zei voorman Johnas van Lammeren van de Partij voor de Dieren.

Privatisering
Forum voor Democratie-fractieleider Annabel Nanninga vond dat het college moet uitleggen waarom het niet heeft geluisterd naar de inmiddels afgetreden D66-wethouder Udo Kock. Die stapte op omdat hij meer voelde voor privatisering van AEB, door verkoop aan afvalverwerker Beelen. Het college helt nu ook over naar privatisering, maar dan door een veiling van AEB als geheel of in delen. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
















Even geduld a.u.b.