Advertentie

QR-controle: direct sluiten of per geval bekijken

De gemeente Nijmegen gaat horecazaken direct sluiten die nu al aangeven niet op coronabewijzen te gaan controleren. Andere steden, zoals Groningen en Utrecht, bekijken het per geval.

23 september 2021
QR-code-coronabewijs-.jpg

De gemeente Nijmegen gaat horecazaken direct sluiten die nu al aangeven niet op coronabewijzen te gaan controleren. Andere steden, zoals Groningen en Utrecht, bekijken het per geval.

Zonder waarschuwing

De gemeente Nijmegen gaat onverbiddelijk optreden tegen horecazaken die nu al aangeven vanaf zaterdag niet te controleren op coronatoegangsbewijzen.  Dat zegt een woordvoerder van burgemeester Hubert Bruls, die berichtgeving van de Gelderlander bevestigt. Volgens een woordvoerster van het Veiligheidsberaad, waar Bruls ook voorzitter van is, zullen waarschijnlijk meer gemeenten volgen. Dat werd volgens haar duidelijk tijdens het Veiligheidsberaad woensdag. Tijdens de vergadering is besproken dat gemeenten zaken zonder waarschuwing kunnen sluiten. Volgens de woordvoerster zagen veel van de 25 voorzitters van veiligheidsregio's dit plan zitten. Maar het is uiteindelijk aan de lokale driehoek (gemeente, politie en Openbaar Ministerie) of dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren.


Meteen sluiten

In elk geval in Nijmegen wordt dit plan doorgevoerd. ‘Als je evident zegt ik doe niet mee, dan gaan we meteen over tot sluiting zodra we dat constateren’, zegt de woordvoerder van Bruls. Volgens de zegsman volgt een horecazaak, wanneer deze dit ‘vandaag of morgen’ al aangeeft, opzettelijk de regels niet. Dat is anders dan horecazaken die bijvoorbeeld de controle niet goed uitvoeren, meent de woordvoerder.

 

Geen andere keuze

Dennis Dekkers, voorzitter Koninklijke Horeca Nederland afdeling Groot Nijmegen, begrijpt dat de gemeente geen andere keuze heeft dan in te grijpen wanneer de wet wordt overtreden. Wel vindt hij dat, wanneer dit plan wordt doorgezet, over een paar weken moet worden bekeken hoe de handhaving verlopen is en of controle op de coronapassen haalbaar is. Of er daadwerkelijk zaken moeten sluiten, betwijfelt hij. ‘Ik denk dat het wel gaat meevallen.’

 

Per situatie

De gemeenten Den Haag, Groningen en Utrecht zijn minder stellig over het direct sluiten van horecazaken die controle weigeren, zo geven zij donderdag aan. Woordvoersters van de gemeenten Groningen en Utrecht zeggen per situatie te bekijken welke maatregel nodig is. Een woordvoerder van de gemeente Den Haag zegt dat hij betwijfelt of horecazaken direct gesloten zullen worden. (ANP)

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Mark / Adviseur
Is dit nu echt allemaal nodig? Een totaal overtrokken reactie van Bruls. De coronacijfers van Nijmegen geven hier totaal geen reden toe:

https://coronadashboard.rijksoverheid.nl/gemeent …





Boris / ambtenaar
Leuk dat keiharde zero tolerance beleid tegen de hardwerkende ondernemers van dit land...not. Zou graag zien dat men een dergelijk beleid zou voeren jegens criminelen en illegalen. Waar is die brulaap dan? Laf is het.
W. van den Bosch
Ach gossie. De "hardwerkende ondernemer". Alsof ondernemers altijd hard werken, in ieder geval harder dan de rest. Die ondernemers mogen blij zijn dat de hardwerkende overheid hen zo heeft geholpen om door de crisis heen te komen. Dat de hardwerkende overheid zijn stinkende best heeft gedaan - en doet - om iedereen te vaccineren. Met het A-merk wel te verstaan. Daarom zitten we nu in de gelukkige omstandigheid dat de boel weer open kan. De hardjankende ondernemers die nu roepen: "ik ga me niet aan de wet houden want ik kan meer centen opstrijken als ik gewoon iedereen binnen laat", die kunnen wat mij betreft een meter diep in de stront zakken. Wappies blijven gewoon buiten en anders is het sluiten die tent.

Maar als je dan toch zo'n kerel bent die schijt heeft aan de overheid, betaal de NOW-steun e.d. dan ook even terug.
Boris / ambtenaar
W heeft mijn punt niet begrepen en weet blijkbaar niet wat ondernemen betekent. Want je mag van een goede overheid verwachten dat ze helpen. Waar het mj om gaat is dat er voor het handhaven van deze - overigens onzinnige - maatregel wel plots extra capaciteit is. Voor de reguliere en zware criminaliteit, alsmede het uitzetten van uitgeprocedeerden lukt dat al decennia niet. Dat gaat dus om de wil, en niet om het kunnen.
Johan / Bouwplietie
Direct sluiten.
Advertentie