Advertentie

PVV wil WO-II-gedenkroute

Naar voorbeeld van Wenen en de Duitse stad Wernigerode zouden er in de Haagse binnenstad op voetpaden kleine gedenkstenen moeten komen op plekken waar joden zijn belaagd, gedeporteerd of vermoord. Op deze stenen zouden de naam, geboortedatum en het levenslot van de persoon in kwestie moeten komen te staan.

04 april 2012

De PVV-fractie in de Haagse gemeenteraad wil dat in de hofstad gedenkstenen worden geplaatst om de herinnering aan de joden die in de Tweede Wereldoorlog zijn gedeporteerd levend te houden. Raadsleden Richard de Mos en Machiel de Graaf hebben dit voorstel woensdag ingediend bij het college.

Gedenkstenen

Naar voorbeeld van Wenen en de Duitse stad Wernigerode zouden er in de Haagse binnenstad op voetpaden kleine gedenkstenen moeten komen op plekken waar joden zijn belaagd, gedeporteerd of vermoord. Op deze stenen zouden de naam, geboortedatum en het levenslot van de persoon in kwestie moeten komen te staan.

4 en 5 mei
De PVV heeft het voorstel ingediend met het oog op de Nationale Herdenking die op 4 en 5 mei plaatsvindt. ,,Dit is een goed moment om de herinnering aan het afschuwelijke lot van vele joden blijvend te verankeren in de stad’’, stelt De Mos.

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Walter.vanderCruijsen@gmail.com
Waarom komen dit soort voorstellen altijd van mensen die niets goeds voorhebben met bepaalde bevolkingsgroepen?



Machiel de Graaf stelde eerder voor straatnamen in Den Haag te noemen naar historische strijders tegen de islam. Ze noemde hij de "held" Godfried de Bouillon, die volgens historici duizenden zoniet tienduizenden moslims èn joden heeft vermoord of laten vermoorden bij de inname van Jeruzalem. Absurd.
l. slag
In Rotterdam liggen al veel van dit soort kleine bronzen monumentjes.
Kaas !
Goed initiatief van de PVV!
John Steegh / regiovoorzitter Water Natuurlijk
Deze zogenaamde Stolpersteine (struikelstenen) liggen al in vele steden van de wereld, ook in Amsterdam en Leiden. Als Den Haag ze nog niet heeft ligt dat aan een gebrek aan particulier initiatief. Dat is juist het typische van Stolpersteine: niet (weer) de overheid die ons de les wil leren over het verleden, maar inwoners van de stad (of dorp) zelf. Vreemd dat de PVV er weer een overheidszaak van wil maken (en het daarmee politiseert).
Jack Klaber / pensionair
Jammer dat de journalist de klok heeft horen luiden maar niet weet (of misschien hem ook niet interesseert) waar de klepel hangt.

Een gedenkroute is iets heel anders dan gedenkstenen zoals de nu zeer bekende Stolperstenen, waarvan er nu reeds meer dan 30,000 in heel Europa liggen.

Ook de foto die bij het artikel staat lijkt meer te horen bij een oorlogsmonument dan bij de inhoud van het artikel.
E. van Bunnik / oud secretaris van een OR bij GVB-Amsterdam
Eindelijk lijkt het erop dat de PVV 'ns met een nuttig en zinvol voorstel komt. Niettemin is er m.i. één plaats in Den Haag waar de Joodse medemens herdacht kan worden: Scheveningen, Nieuwe Parklaan 76 (huize Windekind). Daar zat IV-B-4
Bas / logicus
Normaliter zou zo’n voorstel omarmt worden door de knuffelaars in de politiek. Maar in dit geval weegt het belang om bepaalde bevolkingsgroepen om de verkeerde redenen niet voor het hoofd te stoten zwaarder. Om die zelfde reden wordt de Jodenvervolging in de geschiedenislessen op het middelbaar onderwijs vaak vermeden of gebagatelliseerd. Het is zelfs zo erg dat leerkrachten die de materie toch bespreken hierop door de schoolleiding berispt kunnen worden. Ik ben van mening dat het een goed initiatief is. Met name het feit dat het levenslot erop komt te staan. Het kleine kind dat via via is gedeporteerd naar een vernichtungslager, het heeft overleeft, alleen is teruggekomen en nu nog leeft krijgt dan plotseling een gezicht. Ik denk dat dit een goed initiatief is om de jeugd te wijzen op hun verantwoording om vooral feiten niet te negeren. Elke bevolkingsgroep hoort de verantwoording te nemen om de eigen feiten onder ogen te zien en daar herstellend tegen op te treden. Het is echter een feit dat bepaalde bevolkingsgroepen stelselmatig misbruik heeft gemaakt van de Nederlandse tolerantie. Misschien is er nog tijd om het tij te keren maar dan moeten we wel van het verleden willen leren.
Advertentie