of 63966 LinkedIn

PVV wellicht niet in Haags college

De PVV doet waarschijnlijk niet mee. Dat komt niet onverwacht. De partij heeft 4 rumoerige jaren in de Haagse raad achter de rug en verloor ten opzichte van de gemeenteraadsverkiezingen in 2010.
8 reacties

Het lijkt erop dat de PVV niet in het college van Den Haag komt. In de stad is een verkenner al wekenlang aan het kijken welke partijen kunnen samenwerken en voorlopig praat hij verder met acht van de veertien partijen. De PVV, de tweede partij van de stad, is daar niet bij.

Tussenstand
Verkenner Han Polman stuurde maandag een tussenstand van zijn werk naar de gemeenteraad. Polman zal ,,de verkenning verdiepen'' met D66, PvdA, de Haagse Stadspartij, VVD, CDA, Groep de Mos/Ouderenpartij Den Haag en Christenunie/SGP. Zo wil hij zien wie met elkaar kunnen samenwerken en welke afspraken ze kunnen maken. Het is niet bekend hoe lang hij daarvoor nog nodig heeft.

Rumoerige jaren
Dat de PVV niet meedoet komt niet onverwacht. De partij heeft 4 rumoerige jaren in de Haagse raad achter de rug en verloor ten opzichte van de gemeenteraadsverkiezingen in 2010. Bovendien werd de 'minder Marokkanen'-uitspraak van leider Geert Wilders scherp veroordeeld. PVV-raadslid Chris van der Helm brak na de uitspraak met de fractie.

Deur niet dicht
Toch is de deur nog niet helemaal dicht voor de PVV en de andere afvallers, zoals GroenLinks. ,,Andere partijen kunnen mogelijk in een vervolgfase worden uitgenodigd'', schrijft Polman.

14 partijen
Polman moet een uitweg uit de moeilijke politieke puzzel in Den Haag zoeken. De 45 zetels in de Haagse gemeenteraad zijn verdeeld over inmiddels 14 partijen. De afgelopen jaren bestuurden vier partijen de stad, maar zij zijn samen hun meerderheid kwijt. Misschien is er dus een vijfde partij nodig.


Hartgrondig oneens
Een probleem is ook dat college en oppositie het op een aantal punten hartgrondig met elkaar oneens zijn. Zo ruziën ze over de bouw van een cultuurpaleis in de binnenstad, het Spuiforum. De volledige oppositie is daartegen en heeft nu de meerderheid. Maar het project is het geesteskind van D66, dat de grootste partij in Den Haag is geworden.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Willem op
Haha, bedreigingen! Ja hoor. Kijk uit hè, één vonkje...
Door Vonk op
De partijen die nu onderhandelen hadden al in februari j.l. besloten dat de PVV niet mocht meedoen. Dus ruim vóór de "minder, minder, minder" uitspraken.

Hopelijk houdt de politie reageerder Willem in de gaten. Want na demoniseren zijn bedreigen en afrekenen (a là Volkert) de volgende stappen...
Door Jeroentje (PVV stemmer) op
dat is dan jammer voor Den Haag maar we hebben de tijd.
Door Willem op
Ik wist het. Je noemt ze zieke geesten en ze reageren meteen. Zelf van alles voor rotte vis uitmaken en bij voorkeur het land uitzetten, maar zodra ze zelf zo worden bejegend is het huis te klein.
Door Wim Vreeswijk (Belastingadviseur te Utrecht) op
De commotie over de kreet 'minder marokkanen' duidt op selectieve verontwaardiging omdat reeds in 2008 Spekman en Samsom verre over de schreef gingen met hun kwalificatie dat deze etnische groep opviel in de bekende criminaliteitsstatistieken. In 2008 werd er duidelijk niet massaal gereageerd, vandaar dat er nu met terugwerkende kracht alsnog aangiftes worden gedaan tegen deze politici.
Door Wim Vreeswijk (Belastingadviseur te Utrecht) op
Zodra je het als oppositie niet eens bent met de 'politiek correcte partijen' word je gelijk gedemoniseerd en uitgescholden voor zieke geest. Hoe ver kun je zinken in ons landje......
Door Wilem op
Wel of geen Spuiforum? Het zij zo. Maar GEEN PVV in het college. Mongolenbende.
Als deze gemeente, dit land ergens minder van kan gebruiken is het die verzameling van zieke geesten.
Door Thijs van Oosten op
Den Haag is een ambtenarenstad. En omdat die massaal van de PvdA zijn overgelopen is D66 nu de grootste.
D66 is, samen met PvdA, groot voorstander van het Spuiforum. Maar daar is 70% van de Hagenaar mordicus op tegen.
Niet uitgesloten is daarom dat er een college komt zonder D66 èn zonder PvdA !