Advertentie

PVV geweerd in nieuwe colleges GS

De kans is gering dat de PVV na de Provinciale Statenverkiezingen in een of meerdere provincies een gedeputeerde kan leveren. Vrijwel geen enkele partij ziet het zitten om met de PVV een coalitie te vormen. Dat blijkt uit representatief onderzoek onder raadsleden dat op verzoek van Binnenlands Bestuur is uitgevoerd door Necker van Naem.

27 februari 2015

De kans is klein dat de PVV na de Provinciale Statenverkiezingen in een of meerdere provincies een gedeputeerde kan leveren. Vrijwel geen enkele partij ziet het zitten om met de PVV een coalitie te vormen.

Uiterst negatief

Dat blijkt uit representatief onderzoek onder raadsleden dat op verzoek van Binnenlands Bestuur is uitgevoerd door Necker van Naem. Van de landelijke partijen staan raadsleden van VVD en SGP nog het minst negatief tegenover samenwerking van hun provinciale partijgenoten met de PVV (tabel 1). De VVD staat echter op verlies. De SGP staat alleen in Flevoland en Utrecht op lichte winst en doet in vijf provincies niet met de Statenverkiezingen mee. D66 en CDA gaan naar verwachting het hart vormen van het gros van de nieuw te vormen colleges van Gedeputeerde Staten. Deze partijen staan uiterst negatief tegenover samenwerking met de PVV.

Kans slinkt

In Flevoland en Zeeland lijkt de kans het grootst dat de PVV voet aan de grond kan krijgen (tabel 2), maar bij nadere analyse is dit scenario niet erg reel. In Zeeland (39 zetels) vormen nu VVD en SGP samen met CDA en PvdA een coalitie. De verwachting onder raadsleden is dat deze coalitie wordt uitgebreid met D66, die van 2 naar 4 zetels stijgt. CDA blijft met zes zetels de grootste fractie, gevolgd door de VVD met 5 zetels. SGP en PvdA krijgen er ieder 4. Traditiegetrouw neemt de winnaar het voortouw bij de coalitievorming. Dat is in dit geval het CDA, wat de kans voor de PVV om aan de collegetafel aan te schuiven kleiner maakt. Met het verwachte verlies van 2 zetels (van 5 naar 3) voor de PVV slinkt de kans op collegedeelname extra (tabel 3).

Geen PVV-gedeputeerde

In Flevoland liggen de kaarten iets anders, maar ook daar is de kans nihil dat de PVV een gedeputeerde kan leveren. De huidige coalitie van VVD, PvdA, CDA en ChristenUnie (CU) gaat, volgens deze peiling, op de schop. CU en D66 wisselen van stuivertje. Zowel CDA als D66 winnen (respectievelijk 2 en 3 zetels) en komen beiden uit op 6 zetels. De VVD verliest er 3 en wordt met de 6 overgebleven zetels even groot als CDA en D66. De PvdA moet 2 zetels inleveren en komt uit op 4. Met 3 van de 4 beoogde coalitiepartijen die tegen samenwerking met de PVV zijn, lijkt ook hier het kleine kansje te verdampen.

  

Tabel 1 - Kan uw eigen partij in coalitie met PVV plaatsnemen?
Afbeelding 
Bron: Necker van Naem. *per partij, in procenten

Tabel 2 - Kan uw eigen partij in coalitie met PVV plaatsnemen?

Afbeelding

Bron: Necker van Naem. *per provincie, in procenten

Tabel 3 - Zetelverdeling PVV nu en straks

Afbeelding 

Bron: Necker van Naem

Tabel 4 - Zetelverdeling Zeeland en Flevoland
Afbeelding
Bron: Necker van Naem. *vanwege bevolkingsgroei komen er per 18 maart 2015 twee zetels bij.

**PvZ: Partij voor Zeeland / ***PBZ: Provinciaal Belang Zeeland / ****ZL: Zeeland Lokaal

 

Lees het hele artikel (en meer nieuws over het verkiezingsonderzoek) in Binnenlands Bestuur nr 4 van deze week.

Reacties: 22

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

sivert dieters / belangstellende
dit is gewoonweg beïnvloeden van verkiezingen
henk / proces-keten manager bedrijfsleven
LAATSTE KANS voor de PVV.

Over 4 jaar is een Islamitische partij MET stemadvies van de iman in een keer de grootste partij. De PVV mag dan zeker niet meer meedoen!
Eric Immink
Democratie.....Op voorhand partijen uitsluiten lijkt mij niet de weg.
Rolf Harbers / Consultant
Waarom voeren jullie telkens onderzoeken onder raadsleden uit en linken jullie die aan Provinciale Statenverkiezingen?

Beetje onloginsch?
Jeroen van Oort / Fractievoorzitter CDA Delft
@Eric Immink
Wat is er ondemocratisch aan het op voorhand uitsluiten van partijen/standpunten? Dat lijkt me voor de kiezer bijzonder helder, die kan daar dan ook zijn keuze op bepalen. En als er een meerderheid ontstaat waarmee bepaalde standpunten en partijen worden uitgesloten is dat toch juist de uitkomst van het democratisch proces?
Ik daag u graag uit uw veronderstelling te onderbouwen!
Bertus
Huid verkopen voor de beer geschoten is ? Eerst maar 18 maart afwachten.
lex
Een Cordon sanitaire, erg democratisch hé.



Wat nu al de PVV de meerderheid heeft Hmmmm.



Alleen maar om het islam standpunt waar de partij groot gelijk in heeft en dagelijks ook zijn gelijk krijgt.



Wat een kinderachtige kleuters.
Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Het is diep treurig dat de gelijkhebbers van de 21e eeuw telkenmale in de hoek van een cordon sanitaire worden geplaatst !!
Criticus - NL
@ lex,



Het feit dat je niet met een onbetrouwbaar gebleken schreeuwende partij wilt samenwerken, is geen 'cordon sanitair', maar een statement dat jouw partij andere en meer opbouwende standpunten heeft dan de PVV. Heel helder.
J.G.A.M. Mulder / ambtenaar
@Criticus

Hoezo "onbetrouwbaar"? De VVD beloofde niet samen het de PvdA te gaan regeren en riep iedereen op om niet op de PVV te stemmen. Anders zou de PvdA groter worden dan de VVD. Het rode potlood was nog niet opgeborgen of de VVD ging samen met de PvdA. Tot opluchting van velen had daarvoor de PVV de stekker uit het gedoogkabinet getrokken. Volgens D'66 was een gedoogkanbinet een bestuurlijk wangedrocht. Wat is er nu? Een gedoogkabinet door D'66, CU en SGP om de regering aan een meerderheid in de 1ste kamer te helpen.
henk
Er zijn partijen die binnen hun geleren mensen hebben zitten met crimineel gedrag. Daar waar dit regelmatig voorkomt (o.a. VVD) zou je ook uitsluiting kunnen overwegen. En dit standpunt is veel beter uit te leggen aan de kiezers
Niels / Ambtenaar
In dit artikel staat toch duidelijk dat het hier gaat om een kleine kans voor de PVV om in een coalitie terecht te komen. Gewoon een statistisch onderzoekje, verder niets....Er wordt met geen woord gerept over uitsluiting. Wat een stemmingmakerij dus onder de reaguurders hier. Zitten alle PVV'ers in een standaard slachtoffer-rol ofzo? Ga eens in een spiegel kijken!
JdeHaai
Mag ik vragen waar deze schrijfster de vreemde peilingen vandaan heeft getoverd? De PVV in Zeeland van 5 naar 3? De PVV heeft in Zeeland momenteel 4 zetels en in de meest recente peilingen worden dat er 5. Ik vraag mij af waar deze schrijfster haar onzin vandaan haalt, wellicht kan ze even uitleg geven?
Arie Penarie / Heilige-huisjes-schopper
Zelden zoveel 'wishful thinking' gezien bij de schrijver van dit broddelwerkje!

Hier lijkt de wens toch wel erg de vader van de gedachte.

De peilingen van Necker van Naem zijn gebaseerd op ded meningen van raadsleden in NL.

Goh, wat representatief voor stemmende burgers op 18 Maart.

Alsof je een onderzoek doet naar de populariteit van vlees op de jaarlijkse Vegetariërsbeurs..



Zeker voor Flevoland zijn de voorspellingen potsierlijk. En ook nog eens fout!



De VVD verliest 3 zetels, en volgens de tabel zouden die ten goede komen aan D66. Een partij die linkser is dan de VVD. En de VVD achterban baalt nu al van de samenwerking met de PvdA, en het feit dat de VVD veelal links beleid uitvoert. Totaal ongeloofwaardig dus, deze zetelverschuiving!



Het verlies van de PvdA, 2 zetels is nog hilarischer. Een zetel zou naar de SP gaan, dat is niet raar, maar de ander naar de SGP?!



En de twee extra zetels dan? Die zijn niet meegenomen in de nieuwe verdeling!

Waar komen die zetels vandaan? Die komen vanwege de bevolkingsgroei in Flevoland. En waar vind die plaats? Voor meer dan 90% in Almere en Lelystad. Twee PVV bolwerken in de polder!

Maar de PVV krijgt er volgens Necker van Naem geen zetel bij.. Tuurlijk..



In het andere stuk over de PVV vandaag op Binnenlands Bestuur (https://www.binnenlandsbestuur.nl/bestuur-en-orga … betogen Meindert Fennema en Rinus van Schendelen dat de PVV zichzelf buitenspel zetten omdat de partij in opspraak is.

Maar de VVD komt volgens deze twee wel zowat in elke provinciale coalitie. Alsof deze partij NIET in opspraak is, met scheefdeclareerder Mark Verheijen en drugsbaron-verdachte Kathalijne de Kruif!



Wat het onderzoek van Necker van Naem en het commentaar van Fennema en van Schendelen aangeeft is dat de gevestigde orde er alles aan gelegen is om de PVV wéér buiten de deur te houden, en ze ook geen káns te geven zich te bewijzen.



Daar hebben we in Nederland een term voor: cordon sanitaire.
Eric Immink
@Jeroen van Oort,

Als democratie behelst het net gehoor geven aan de wil van het volk, dan is het democratisch. Het goede is wel dat dit nu op voorhand wordt aangegeven, in plaats van achteraf. Dat is niet perse democratisch, maar vooral transparant.



Zullen alle partijen er zich na 18 maart aan houden, of zijn dit ook weer papieren principes? Je beloften breken is ook verre van democratisch. We gaan het zien over een maand. Of zijn nu de campagnes voor de TK verkiezingen begonnen? Het huidige kabinet zal onhoudbaar zijn.
Bertus
"Onderzoek uitgevoerd op verzoek van Binnenlands Bestuur".



Hier dient men eigenlijk te lezen: "onderzoek uitgevoerd op vetzoek van het Ministerie van Binnenlandse Zaken".



H. Karelsen / belastingdeurwaarder
En wat zijn we democratisch bezig.

Op VOORHAND partijen uitsluiten, ook al valt de keuze van het kiezersvolk hier voor een groot deel wel op.

Mensen die zich zo uitspreken zouden van iedere vorm van politieke vertegenwoordiging uitgesloten moeten worden.
Criticus - NL
@johannes,

Ik ben het met je eens, dat de VVD ook een vreselijke partij is.
P.Pluim
Schandalig dat de andere partijen een zo'n grote partij op voorhand uitsluiten. Laten ze eerst eens hand in eigen boezem steken. Zeer ondemocratisch !!
C vd berg / Economie
Ambtenaren...bang.. Voor hun mooi baantje. Natuurlijk stemmen die zo !!! .stel je voor
Johan
Tabel 4 klopt niet. Het aantal zetels in PS in Flevoland is straks 41, maar als ik de aantallen bij elkaar optel kom ik op 39 uit. Waar zijn die resterende 2?
Scarlatti Bombatti / Manager
Natuurlijk worden dit soort berichten nu met graagte verspreid! Tot nu toe heeft de PVV al meer aan integriteit laten zien dan in 40 jaar die poco linxe gutmenschen hebben laten zien! Ik heb een rotsvast vertrouwen in de visie van Geert Wilders en de PVV en 0.0000 in die vd andere partijen! Ik hoop de dag te mogen meemaken dat de PVV die verraderlijke poco partijen niet eens meer nodig heeft om tot het benodigde aantal zetels te komen!
Advertentie