of 64204 LinkedIn

PVV: burgemeesters die tegenwerken moeten weg

Burgemeesters die besluiten van de Rijksoverheid niet uit willen voeren, moeten maar op zoek naar een andere baan.
29 reacties
Burgemeesters die besluiten van de Rijksoverheid niet uit willen voeren, moeten maar op zoek naar een andere baan. PVV-Kamerlid Hero Brinkman zei donderdag het verzet van de gemeenten tegen een gedeelte van het bestuursakkoord te zien als de zoveelste vorm van bestuurlijke ongehoorzaamheid.

Onwillig
Tijdens overleg met minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) vroeg Brinkman de bewindspersoon wat hij aan onwillige burgemeesters kan doen. De gemeenten legden woensdag vast dat ze het onderdeel van de bestuursakkoord over de arbeidsmarkt niet voor hun rekening kunnen nemen. Dit akkoord bevat een aantal afspraken over de verdeling van taken en geld op terreinen als zorg en sociale zekerheid

Ondemocratisch

In de ogen van Brinkman blokkeren de burgemeesters als ,,ondemocratisch benoemde bestuurders'' besluiten die door de Tweede Kamer zijn genomen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Daturaderk (Mederwerker Vergunningenteam) op
De gemeenten (dus niet de burgemeester)hebben het recht om een (slecht) akkoord af te wijzen. Wanneer de rijksoverheid (slechte) besluiten toch wil doorvoeren zullen ze daarvoor de middelen moet gebruiken die hun ter beschikking staan. Of moeten heronderhandelen.
Door jig50 op
Geachte redactie, waarom worden mijn reacties altijd verwijderd? Wat doe ik fout?
Door Jofel (adviseur) op
Het is eigenlijk heel simpel: de burgemeesters hebben hier helemaal geen rol. De colleges brengen hun stem uit als dagelijks bestuurders van de burgerlijke gemeenten. Dus de heer Brinkman spreekt de verkeerde functie aan. Hij moet de colleges aanspreken en niet de burgemeesters, die zijn geen rechtspersonen bij deze stemming.

Overigens, al die tegenstemmende (en voorstemmende) colleges zijn gestuurd door hun raden, een direct gekozen orgaan. Als dat niet democratisch is, dan mag de heer Brinkman mij uitleggen wat wel democratisch is.
Misschien de partijstructuur van de PVV?
Door criticus op
Of de IQ maatregel ook voor tweede kamer leden invoeren. Volgens mij wordt er dan heel wordt bezuinigd...
Door Martin op
Laten we het omdraaien, politici die domme besluiten nemen of domme dingen zeggen moeten weg.
Misschien zelfs het land uit om in PVV termen te blijven......
Door Antoin Snoeck (bestuurskundige) op
Wat is het leven volgens Hero toch heerlijk overzichtelijk: eerst asielzoekers weg, vervolgens rechters ontslaan, burgemeesters en gemeenteraden ontslaan... wie niet horen wil moet maar voelen!!. Laten we de lijn dan doortrekken: meppende, bedreigende, drinkende en onnozele kamerleden per direct op non- actief en nooit meer roepen dat de PVV zich het recht voorhoudt om tegen regeringsplannen te stemmen. Kortom het leven wordt overzichtelijk
Door Michiel Jonker op
Nog eens in andere woorden. Eigenlijk wil Hero Brinkman de gemeenten opheffen als autonome bestuurslaag met gekozen volksvertegenwoordigers. In plaats daarvan wil hij alle gemeenten onder het hiërarchisch gezag van het rijk brengen, als een soort onderafdelingen van het Ministerie van Binnenlandse Zaken.

Dan zouden de burgemeesters inderdaad belast kunnen worden met het uitvoeren van opdrachten van het rijk (want Colleges van B&W zijn dan niet meer nodig, in plaats daarvan hebben we dan door het rijk benoemde "gemeentedirecties").

Hiervoor is een grondwetswijziging nodig. En als we dan toch de Grondswet gaan wijzigigen, dan kunnen we in ene moeite door behalve de autonome gemeenten ook de autonome provincies afschaffen. En trouwens ook al die ZBO's (zelfstandige bestuursorganen). Die kunnen allemaal hiërarchisch worden ondergebracht in het Ministerie, dat dan tot monsterachtige proporties zal uitgroeien. Zo heeft Thorbecke het natuurlijk altijd al bedoeld!

En als we dan toch bezig zijn, kunnen we ook leren van China. We kunnen in de nieuwe Grondwet opnemen dat de PVV de Partij van Nederland wordt. Elke gemeente zou een PVV-secretaris moeten krijgen die namens deze partij de gemeentedirectie op de vingers kijkt, of die zijn werk wel goed doet. Op het bureau van elke burgemeester komt dan een Rode Telefoon met een rechtstreekse verbinding naar de PVV-Partijcentrale, net zoals die in China op de bureaus staat van de directeuren van grote bedrijven en staatsinstellingen.

O ja, en dan kunnen we de Koningin meteen ook vervangen door de partijleider van de PVV, de heer Wilders (Onze Lieve Leider, de Zonneschijn van Onze Natie).

Het enige wat ik niet snap, is waarom Hero Brinkman meer interne partijdemocratie in de PVV wil, terwijl hij tegelijk de democratie in Nederlandse gemeenten wil afschaffen. Is hij niet tevreden met Onze Lieve Leider? Dan is hij staatsgevaarlijk en moet hij onmiddelijk naar het noordoosten van ons land worden gestuurd om daar turf te steken.
Door p op
Nou Hero, ga eens aan het werk, maak die wetsvoorstellen dan, maak gebruik van je macht om gemeentes iets door de strot te duwen, kom dan...
Door Ik (de Wet) op
@Nobby
Gekozen volksvertegenwoordigers als Brinkman maken het staatsrecht.
Misschien moet jij eens een cursus volgen?
Door Ruud (criticus) op
Dit is pas een mooie vorm van democratie. Prima actie van de burgemeesters. Piet Hein en Hero moeten leren luisteren naar die bestuurders die wel weten wat er onder het volk speelt. Het zooitje dat in Den Haag regeert leeft blijkbaar in een klein beschermd wereldje!

Vacatures

Van onze partners