Advertentie

PVV: burgemeesters die tegenwerken moeten weg

Burgemeesters die besluiten van de Rijksoverheid niet uit willen voeren, moeten maar op zoek naar een andere baan.

09 juni 2011
Burgemeesters die besluiten van de Rijksoverheid niet uit willen voeren, moeten maar op zoek naar een andere baan. PVV-Kamerlid Hero Brinkman zei donderdag het verzet van de gemeenten tegen een gedeelte van het bestuursakkoord te zien als de zoveelste vorm van bestuurlijke ongehoorzaamheid.

Onwillig
Tijdens overleg met minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) vroeg Brinkman de bewindspersoon wat hij aan onwillige burgemeesters kan doen. De gemeenten legden woensdag vast dat ze het onderdeel van de bestuursakkoord over de arbeidsmarkt niet voor hun rekening kunnen nemen. Dit akkoord bevat een aantal afspraken over de verdeling van taken en geld op terreinen als zorg en sociale zekerheid

Ondemocratisch

In de ogen van Brinkman blokkeren de burgemeesters als ,,ondemocratisch benoemde bestuurders'' besluiten die door de Tweede Kamer zijn genomen.

Reacties: 29

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

herman / wao
waar blijft de PVV nou met zijn actie,s om meer hulp voor gehandicapten waar alles op wordt bezuiningt. waar zijn die exctra politie nu . waarom moet de PGB worden afgeschaft. al deze middelen zouden door de PVV behouden blijven voor de mensen die bijna in de kreukels liggen maar volgens de Regering moeten die daar maar blijven liggen met medeweten van de PVV. Bedankt.
Jose / ambtenaar
ik vind het juist goed dat de gemeenten het akkoord niet wilden ondertekenen; als je iets ondertekent, dan weet je wat de gevolgen zijn en die accepteer je dan ook; als het niet duidelijk is wat de gevolgen zijn, dan nooit tekenen; ik ken de agenda van de PVV niet; voor welke belangen komen zij op? het lijkt er op dat het alleen maar over immigratie en integratie van islamieten gaat? ik denk dat veel "slachtoffers" van al deze maatregelen op de PVV hebben gestemd?! ik denk dan eigen schuld dikke bult, maar er zijn ook heel veel mensen die het slachtoffer worden, maar helemaal niet op de PVV hebben gestemd !!! naar mijn bescheiden mening, is de PVV elemaal geen partij, het is een beweging; dus hebben zij eigenlijk geen recht van spreken; ik hoop dat de VNG voet bij stuk houdt; eigenlijk wil ik dat de VNG helemaal niet tekent; het belang van al die groepen mensen (wao, wajong, wsw etc) is vele malen groter dan het belang van alle gemeenten, di zijn eigenlijk alleenmaar uit op macht !!!
Rampant / trl
@apie
De PVV is gekozen, burgemeesters zijn benoemd. De PVV spreekt namens anderhalf miljoen kiezers, de burgemeester is een agent van het centrale gezag.
Brinkman heeft dus gelijk.
Pepijn
Drinkman heeft geen gelijk : een burgemeester voert uit wat de raad hem/haar opdraagt. Ergo, een dmocratisch onderbouwd besluit.
criticus
Zie hier waarom Nederland steeds verder wegzakt als kenniseconomie. Mensen zonder enige benul van bestuursrecht en staatsrecht besturen Nederland.

De burgemeester is inderdaad een rijksambtenaar, maar heeft maar beperkt zelfstandige bevoegdheden. De gemeenteraad of b&w nemen de meeste besluiten.

Het bestuursakkoord is weggestemd door de gemeenten, oftewel de gemeenteraden.

Michael / WAJonger - politiek betrokken
*Zucht* De zoveelste blunder van de PVV. De burgemeester is benoemd ja, maar je kan burgemeesters niks verwijten, die voeren uit wat het college wil, en die voeren weer uit wat de gemeenteraad wil. Dualiteit, beste mensen.

Lees je eerst in voordat je iets roept.

Ik ben blijf dat de VNG het akkoord op het punt werk verworpen heeft, was afgelopen woensdag bij de manifestatie en er was bij iedereen die aanwezig was (5000+ mensen) heel erg veel opluchting dat de gemeenten dit aangedurft hebben.
mathieu van leeuwen
Als dit Tweede Kamerbesluit bindend is, waarom moet daar dan voor worden getekend door burgemeesters? Onuitvoerbaar is onuitvoerbaar. Werl menselijk blijven graag. Nou weet ik wel dat de meesten graag veel zwervers op straat zien, kansloze zielen waar je je lekker aan kan verkneuteren...Siegggggg!!!!
MJP / mantelzorg funktionaris
Omdat door veel beloven en weinig geven van de PVV, Brinkman een plekje heeft gevonden denkt hij dat hij het zich veroorloven kan om te spreken over bestuurlijke ongehoorzaamheid.
Zoveel mensen de dupe te laten worden zonder na te denken over de gevolgen ervan is bestuurlijke waanzin van het kabinet Rutte.
Willem / AS
Die Hero toch. Klagen over burgemeesters die slechts doen wat de gemeenteraad vindt. Misschien moet deze mislukte politieagent maar eens opstappen, want zijn partijtje doet niet wat het zijn kiezers heeft beloofd. Als je je grote bek niet kunt waarmaken, hou de eer dan aan jezelf door ermee te kappen. Of zijn de schreeuwers inmiddels net zo pluchegeil geworden als hun CDA-collega's?
Ricus Tiekstra / beleidsmedewerker
Ruim 86 % van de Nederlandse gemeenten hebben dit besluit genomen. De vertegenwoordigers van de gemeenteraden hebben uitgevoerd wat hen door de lokale VOLKSVETRTEGENWOORDIGERS is opgedragen. Dat zoveel voksvertegenwoordigers zich tegen dit onderdeel van het kabinetsbeleid keren moet de heer Bronkman en zijn cornuiten toch te denken geven. De vraag is echter zoals al veel langer: hoe democratisch is de PVV?
F.W. den Boef / consultant
Veel gemeenten geven geen ruimte aan de "weigerambtenaar". Maar dan ook geen ruimte voor de "weigerburgemeester".
Als de ambtenaar "gewoon" de wet uitvoeren, dan moet de burgemeester dat ook. Of mag je in ons land alleen weigeren als je lid bent van de linkse kerk?
Frans
De PVV erkent de grondbeginselen van ons democratisch stelsel niet. Het lijkt erop dat de partij voorstander is van een dictatoriale rijksmacht. Daar komt de PVV vast van terug als de PvdA het weer voor het zeggen heeft.
Rampant / trl
@ Frederik • adviseur • 10.06.11 08:31

Zo is dat, alleen rechtse belastingbetalers moeten de wet naleven.
J. van der Hoest / coördinator adviespraktijk jur. zaken meente
Het is allerminst een geheim, dat pvv'ers geen verantwoordelijkheid durven nemen (en het is zelfs de vraag of zij, niet gekozen op basis van kwaliteit, dat kunnen). Echter, dat 'getoeter' vanaf de zijlijn van Kamerlid Brinkman staat veraf van het oprecht dienen van de democratie.
Sylvia / raadslid
Ik ga ervan uit dat de heer Brinkman weet dat de burgemeesters daar vertolken wat de gemeenteraad heeft beslist. Alle gemeenteraden ook weg?
Rampant / trl
@Jacques

Volgende keer een P.V.V. premier, op jouw advies.
Paul / student
Met al die idiote wijzigingen waar het rijk mee komt ben ik van mening dat een beetje betsuurlijke ongehoorzaamheid juist verfrissend zou zijn.

Weigeren doe je omdat dat opgedragen wordt door democratie. Wanneer de meerderheid van de raad zegt dat ze iets niet gaan uitvoeren middels een verordening dan is dat de werking van de democratie.
Niek / jurist
Nederland wordt in toenemende mate geregeerd en gemanaged door mensen die er de ballen verstand van hebben of ervaring ermee hebben opgedaan, maar er wel een hele grote mond over hebben. En in onze mediademocratie holt half Nederland achter deze schreeuwers aan. Hoe dan ook, wat dhr. Brinkman wil, kan niet. De burgemeester heeft een beperkte inhoudelijke portefeuille namelijk openbare orde en veiligheid. In rampsituaties moet je namelijk geen 33 raadsleden laten beslissen. Dan moet 1 persoon de knoop doorhakken en daar heb je een burgemeester voor. Idem t.a.v. de uitvoering van besluiten van de gemeente(raad) in private aangelegenheden. Bijvoorbeeld bij het ondertekenen van contracten en zo. Of stemmingen. Ook dan komt de burgemeester zijn handtekening zetten of stem uitbrengen om de gemeente officieel te binden. Het zou ondoenlijk zijn om daar 33 man sterk aan tafel te zetten.
Ik ben het met andere personen eens dat het dhr. Brinkman (maar ook veel andere kamerleden) zou sieren wanneer hij eens een cursus Staats- en gemeenterecht zouden volgen in plaats van de kleine dicator uit te hangen.
Hans de Bruijn
Het interesseeretr de PVV absoluut niet wat de slachtoffers en gemeenten van dit onderdeel vinden. Wie via TV of Internet wel 'ns de Tweede Kamer aanschouwt moet eens op de lichaamstaal van Wilderes letten: Die hangt ongeïnteresseerd onderuit in zijn zetel.
Dhr.Donner was nog minister van SoZaWe toen hij op een werkbezoekje in West Friesland bij UWV mensen op sollicitatietrainbing ontmoette. Weet u wat hij hen zei? Hij zei "Wij zullen u ALTIJD blijven steunen!!" Nou is ''altijd'' in de politiek maar relatief, maar deze mensen willen deze minister wél aan die belofte houden.
De PVV is een partij die haar kiezers bedriegt: AOW 65 blijft 65 ingeleverd om
macht en zo zijn er vast wel meer gebroken kiezersbeloften te vinden.
Ruud Mank / Beleidsmedewerker
Dit is pas een mooie vorm van democratie. Prima actie van de burgemeesters. Piet Hein en Hero moeten leren luisteren naar die bestuurders die wel weten wat er onder het volk speelt. Het zooitje dat in Den Haag regeert leeft blijkbaar in een klein beschermd wereldje!
Rampant / trl
@Nobby
Gekozen volksvertegenwoordigers als Brinkman maken het staatsrecht.
Misschien moet jij eens een cursus volgen?
Paul / projectleider
Nou Hero, ga eens aan het werk, maak die wetsvoorstellen dan, maak gebruik van je macht om gemeentes iets door de strot te duwen, kom dan...
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
Nog eens in andere woorden. Eigenlijk wil Hero Brinkman de gemeenten opheffen als autonome bestuurslaag met gekozen volksvertegenwoordigers. In plaats daarvan wil hij alle gemeenten onder het hiërarchisch gezag van het rijk brengen, als een soort onderafdelingen van het Ministerie van Binnenlandse Zaken.

Dan zouden de burgemeesters inderdaad belast kunnen worden met het uitvoeren van opdrachten van het rijk (want Colleges van B&W zijn dan niet meer nodig, in plaats daarvan hebben we dan door het rijk benoemde "gemeentedirecties").

Hiervoor is een grondwetswijziging nodig. En als we dan toch de Grondswet gaan wijzigigen, dan kunnen we in ene moeite door behalve de autonome gemeenten ook de autonome provincies afschaffen. En trouwens ook al die ZBO's (zelfstandige bestuursorganen). Die kunnen allemaal hiërarchisch worden ondergebracht in het Ministerie, dat dan tot monsterachtige proporties zal uitgroeien. Zo heeft Thorbecke het natuurlijk altijd al bedoeld!

En als we dan toch bezig zijn, kunnen we ook leren van China. We kunnen in de nieuwe Grondwet opnemen dat de PVV de Partij van Nederland wordt. Elke gemeente zou een PVV-secretaris moeten krijgen die namens deze partij de gemeentedirectie op de vingers kijkt, of die zijn werk wel goed doet. Op het bureau van elke burgemeester komt dan een Rode Telefoon met een rechtstreekse verbinding naar de PVV-Partijcentrale, net zoals die in China op de bureaus staat van de directeuren van grote bedrijven en staatsinstellingen.

O ja, en dan kunnen we de Koningin meteen ook vervangen door de partijleider van de PVV, de heer Wilders (Onze Lieve Leider, de Zonneschijn van Onze Natie).

Het enige wat ik niet snap, is waarom Hero Brinkman meer interne partijdemocratie in de PVV wil, terwijl hij tegelijk de democratie in Nederlandse gemeenten wil afschaffen. Is hij niet tevreden met Onze Lieve Leider? Dan is hij staatsgevaarlijk en moet hij onmiddelijk naar het noordoosten van ons land worden gestuurd om daar turf te steken.
Antoin Snoeck / bestuurskundige
Wat is het leven volgens Hero toch heerlijk overzichtelijk: eerst asielzoekers weg, vervolgens rechters ontslaan, burgemeesters en gemeenteraden ontslaan... wie niet horen wil moet maar voelen!!. Laten we de lijn dan doortrekken: meppende, bedreigende, drinkende en onnozele kamerleden per direct op non- actief en nooit meer roepen dat de PVV zich het recht voorhoudt om tegen regeringsplannen te stemmen. Kortom het leven wordt overzichtelijk
Martin
Laten we het omdraaien, politici die domme besluiten nemen of domme dingen zeggen moeten weg.
Misschien zelfs het land uit om in PVV termen te blijven......
criticus
Of de IQ maatregel ook voor tweede kamer leden invoeren. Volgens mij wordt er dan heel wordt bezuinigd...
Jofel
Het is eigenlijk heel simpel: de burgemeesters hebben hier helemaal geen rol. De colleges brengen hun stem uit als dagelijks bestuurders van de burgerlijke gemeenten. Dus de heer Brinkman spreekt de verkeerde functie aan. Hij moet de colleges aanspreken en niet de burgemeesters, die zijn geen rechtspersonen bij deze stemming.

Overigens, al die tegenstemmende (en voorstemmende) colleges zijn gestuurd door hun raden, een direct gekozen orgaan. Als dat niet democratisch is, dan mag de heer Brinkman mij uitleggen wat wel democratisch is.
Misschien de partijstructuur van de PVV?
jig50
Geachte redactie, waarom worden mijn reacties altijd verwijderd? Wat doe ik fout?
Derk Jan / Medewerker Milieu
De gemeenten (dus niet de burgemeester)hebben het recht om een (slecht) akkoord af te wijzen. Wanneer de rijksoverheid (slechte) besluiten toch wil doorvoeren zullen ze daarvoor de middelen moet gebruiken die hun ter beschikking staan. Of moeten heronderhandelen.
Advertentie