of 60220 LinkedIn

PVV Brabant wil wachtgeld Statenleden afschaffen

Zelf wil de PVV het wachtgeld voor Statenleden afschaffen.Veel werken fulltime naast het Statenlidmaatschap. Waarom zouden we ze dan wachtgeld moeten krijgen.

De PVV-fractie dient volgende week een motie in waarin de partij de wachtgeldregeling voor Statenleden ter discussie stelt.

Duidelijkheid
Zelf wil de fractie het wachtgeld voor Statenleden het liefst helemaal afschaffen. ‘De meeste van ons werken fulltime naast het Statenlidmaatschap. Waarom zouden we dan vier jaar wachtgeld moeten krijgen?’, aldus fractievoorzitter Ronald Dol. De PVV vindt dat de Staten veel te weinig naar zichzelf kijken om de bezuinigingen voor de komende jaren in te vullen. ‘We willen meer duidelijkheid. Dat kan met een openbaar subsidieregister, maar door op jezelf te bezuinigen geef je ook een signaal af. Wij hebben een voorbeeldfunctie. Ook politici die stoppen komen in een traject. Voor hen is er ook een vangnet, namelijk de WW en dan de bijstand.’

Compenseren
Toch stelt de partij voor de wachtgeldregeling te versoberen dan wel te beëindigen. ‘Anderen wijzen erop dat sommige Statenleden bewust zijn teruggegaan naar 28 uur om meer tijd te kunnen besteden aan hun Statenwerkzaamheden. Die kunnen we dan nog wel compenseren.’ De partij verwijst naar het Bestuursakkoord, waarin staat dat prioriteiten gesteld moeten worden en bezuinigen moeten worden getroffen. ‘Die akkoorden hebben altijd een lange adem. Als ze op het pluche zitten, zijn ze de beloftes weer vergeten. Maar wij willen daadwerkelijk actie ondernemen.’

Doorsturen
Op 21 september dient Statenlid Patricia van der Kammen de motie in. De partij wil de versobering direct in laten gaan, zodat na Statenleden na deze periode al geen of minder recht hebben op wachtgeld. Wat de versobering uiteindelijk moet opleveren heeft de PVV niet uitgerekend. ‘Daar hebben we ook geen verwachting van. Het is moeilijk uit te rekenen, omdat je niet weet hoeveel mensen er lang of kort gebruik van maken.’ Wel zoekt de partij nog uit hoeveel wachtgeld de afgelopen periodes is uitgekeerd. ‘Als het doorgaat, zijn we na Flevoland de tweede provincie die het wachtgeld afschaft. We sturen de motie door naar andere provincies. Hopelijk volgen meer.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jan op
Wachtgeld voor een bijbaan (wat het statenlidmaatschap toch is) is absurd en zou wettelijk verboden moeten worden. En nu niet zeuren dat het zoveel werk is, want dat telt niet meer als je ermee ophoudt. Bovendien is het maar net wat je er zelf van maakt.
Door hans (ambtenaar) op
Wachtgeld voor statenleden is grote onzin. Ook gemeenteraadsleden krijgen geen wachtgeld. Beiden krijgen een riante onkostenvergoeding zolang zij staten- of raadslid zijn. Daarna € 0 in volkomen terecht. Kan niemand op tegen zijn, want ze maken toch geen onkosten meer die aan de functie verbonden zijn!
Door Alfred op
Men wil zeker dat helemaal niemand meer in de Staten gaat plaatsnemen.

Je wordt al bespot en dan moet het nog zo'n beetje gratis ook.... jonge jonge, wat een kortzichtigheid. Ik vraag me langzamerhand toch af waarom je nog in de gemeenteraad of inde staten gaat zitten. Alles wordt je misgund, want kennelijk is alleen het "eigen werk"echt werk.

Door Bosschenaar op
Mooi, nu nog ff de andere partijen overtuigen. Maar dit zal een moeilijke klus worden voor de PVV denk ik. Hopelijk lukt het en dan landelijk ook invoeren
Door Ferdinand op
De wachtgeldregeling beeindigen is met het oog op hervormingen en de hieraan verbonden bezuinigingen een goede stap in de richting. Moet er toch in uren worden gecompenseerd dan lijkt het me heel logisch dat de partijen waar deze leden lid van zijn hiervoor zelf opdraaien en niet de belastingbetaler. Dat geldt eigenlijk ook voor opgestapte kamerleden. Het is heel redelijk dat politieke partijen voor 60% bijdragen in een wachtgeldregeling.
Door de dag op
Goed plan, de P.V.V staat met beide benen in de maatschappij.