of 59206 LinkedIn

PvdA wil VOG in de zorg verplicht stellen

Werknemers in de zorg moeten kritischer worden gescreend, zegt PvdA-Kamerlid Myrthe Hilkens in reactie op misbruikcijfers in de zorg

Voor werknemers in de zorg zou een Verklaring omtrent het Gedrag (VOG) verplicht moeten worden gesteld. Dat zegt de PvdA in de Tweede Kamer in reactie op misbruikcijfers in de zorg die dit weekeinde aan het licht kwamen.

Cijfers naar buiten over misbruik zorgverleners

De PvdA wil opheldering van het kabinet over cijfers die naar buiten zijn gekomen over seksueel misbruik door zorgverleners. Tweede Kamerlid Myrthe Hilkens heeft hierover zondag vragen gesteld aan minister Ivo Opstelten van Justitie en staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten van Volksgezondheid.

 

Meer dan 400 patiënten

RTL Nieuws berichtte zaterdag op basis van cijfers van de Inspectie voor de Gezondheidszorg dat van 2007 tot begin dit jaar meer dan 400 patiënten zijn misbruikt door zorgverleners. Het gaat dan onder anderen om bezoekers van huisartsen, psychiatrische patiënten en mensen met een verstandelijke beperking.

 

Vooral mensen met een verstandelijke beperking

Het misbruik komt het meest voor bij mensen met een verstandelijke beperking (169 gevallen) gevolgd door psychiatrisch patiënten (113). In de zogenoemde eerstelijns zorg, bijvoorbeeld bij huisartsen, ging het om 67 gevallen.

 

Meldingen bij de inspectie

De opsomming is gebaseerd op de meldingen bij de inspectie, vermoedelijk zijn het er nog meer.

Hilkens wil onder meer weten welke stappen zijn genomen tegen betrokken zorgverleners en hoeveel van hen strafrechtelijk zijn vervolgd en veroordeeld. Ze pleit voor het verplicht stellen van een Verklaring omtrent het Gedrag voor werknemers in de zorg.

 

VOG niet verplicht in  Wet cliëntenrechten zorg

Op dit moment is een VOG niet verplicht. In het wetsvoorstel Wet cliëntenrechten zorg (Wcz)  is benadrukt dat de zorgaanbieder een verantwoordelijkheid heeft om na te gaan een beoogde nieuwe medewerker in het verleden heeft gefunctioneerd. Dat kan afhankelijk van de te verrichten taken en de te verlenen zorg met zich brengen dat de werkgever van de kandidaat-medewerker verlangt dat deze een Verklaring omtrent het Gedrag overlegt, aldus het kabinet in het wetsvoorstel. Deze afweging blijft te allen tijde een zaak van de werkgever. De Wet cliëntenrechten zorg is in juni controversieel verklaard.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door J. Kop op
Zaterdag komt er een rapport uit; zondags worden al vragen ingestuurd. Lijkt me sterk dat de vragensteller het rapport al goed heeft kunnen lezen.

Walgelijk eigenlijk, die ondwingbare neiging tot scoren bij politici. Over de ruggen van de slachtoffers heen.
Door R. van Brakel op
Ik begreep laatst dat je per werkgever een VOG nodig hebt. (denk aan parttimers met meerdere werkgevers).
Wat mij betreft wordt overwogen om één VOG voor meerdere werkgevers te gebruiken (mits deze niet ouder is dan....) en een VOG gewoon periodiek te laten vernieuwen bij zittende medewerkers.
Daarbij moet echter wel gerealiseerd worden dan een VOG niet zaligmakend is, maar slechts 1 van de controlemiddelen die ingezet kan worden door de werkgever.
Door Baudoin (ouder van kind met beperking) op
Patiëntenrechten? Het moet structureel anders. Ook deze situatie is weer schokkend en schandalig. In het verleden hebben zorginstellingen al getoond, niet altijd het goede zorg aan hun patiënten te bieden en misbruik te verdoezelen. Nu is aangetoond dat deze trend zich tegenwoordig gewoon voortzet.
Zo lang het uitgangspunt van de overheid is en blijft de marktwerking in zorg en de zelfreinigende zorginstelling, is verbetering een illusie.
Nederland is bijna het enigste land ter wereld dat het verdrag voor de Rechten van het Kind niet heeft geratificeerd. Met basisrechten van mensen met een beperking wordt even onzorgvuldig omgegaan. Nederland is prima in het snel veroordelen van een misstand in een ander land. We zijn een “beetje blind en bang” geworden om een duidelijk oordeel te geven over bijzondere situaties in ons eigen Nederland. Ondertussen gaan we, uit winst bejag, door met de afbraak van de rechten van totaal van zorg afhankelijk patiënten. Hierdoor neemt de onzekerheid en afhankelijkheid van betrokken alleen maar toe. Dit is één bron van het misbruik.
Mijn ervaring is gelukkig dat het overgrote deel van de medewerkers in de zorg wel betrouwbaar is. Familie kan het welzijn van een patiënt maar beperkt controleren. De andere bron van misbruik is het niet onderzoeken en de geringe pakkans. Elk incident moet goed en breed worden onderzocht. Er is daarom gespecialiseerd en krachtig toezicht nodig.

Toch is de oplossing simpel;
1. geef gehandicapten en psychiatrisch patiënten een afdwingbaar recht op goede zorg en een veilige woonomgeving.
2. vertrouwen op de marktwerking en zorginstellingen is prima, maar regel ruim voldoende onafhankelijk toezicht.
Ga met deze twee bouwstenen een wet bouwen.
Door W. Wilkens op
De VOG is inderdaad een momentopname, zoals het rijbewijs dit is. Bovendien kan na afgifte een strafbaar feit zijn gepleegd, dat niet eens ontdekt is of waarvan nog geen aangifte is gedaan. Dus de VOG geeft geen enkel garantie.
Door johannes (adviseur) op
Een VOG is een moment opname en geeft zeker gen zekerheid over het gedrag naar de toekomst toe.
Veel meer impact zou kunnen hebben indien justitie bij een veroordeling wegens misbruik een werkgever actief mag informeert. Voor zover ik weet mag dat nu niet. Pas als iemand naar een nieuwe werkgever zou gaan, zal in een nieuw aangevraagde VOG de veroordeling blijken.
Door Stijn (Accountmanager) op
Wat VOG betreft lijkt het mij een goede vooruitgang als ze daar een pasje op creditcard of bankpasformaat van zouden maken. Weg met dat gevouwen A4'tje in de binnenzak. Het is helaas wel zo dat een VOG niets uitsluit. Het is één van de middelen om een aantal zaken te toetsen en kan alleen een onderdeel zijn van een gedegen vooronderzoek naar het werkverleden van betreffende kandidaat.
Door Ton op
Typisch reactie van de overheid. Verklaring voor... regeltje dit ,dat.. ambtelijke indekking etc. Het gaat erom dat mensen in de hulpverlening een behoorlijke en goede opleiding hebben genoten. Hierin kun je zeker screnen op ggeschikheid. Daarnaast is zelf een goede opvoeding hebben gehad van belang.
Trouwens de hele hulpverlening mag wel eens nader bekeken worden. Menig hulpverlener heeft belang bij het verdienen van een boterham. Hulp bieden is van secundair belang. Vooral de kaartenbakken niet leegmaken!!.
Door Toine van Bergen (Consulent Wmo) op
Onthutsend dat zo'n verklaring voor het gedrag al niet altijd verplicht is gesteld. Daarnaast is zo'n verklaring op zichzelf onvoldoende. Goed onderzoek bij vorige werkgevers is minimaal nodig.