Advertentie

PvdA wil toezichthouders aansprakelijk stellen

Commissarissen van woningcorporaties, scholen en zorginstellingen moeten zich veel kritischer gaan opstellen tegenover de bestuurders van deze maatschappelijke organisaties. De PvdA vindt dat recente schandalen dat maar al te duidelijk hebben gemaakt, heeft Tweede Kamerlid Staf Depla dinsdag gezegd.

18 februari 2009
Maximum
Depla eist dat toezichthouders hun verantwoordelijkheid nemen en aansprakelijk worden. Daarnaast wil hij een maximum stellen aan het aantal commissariaten dat iemand mag bekleden. Verder moeten huurders, leerlingen, docenten en patiënten meer macht krijgen. 
 
Slapen
De afgelopen maanden bleek dat commissarissen bij verschillende instellingen hebben zitten slapen tijdens dubieuze beslissingen van bestuurders. Daardoor kwamen onder andere de woningcorporaties Woonbron en SGBB in de financiële problemen. In de zorg werd wanbestuur bij de IJsselmeerziekenhuizen, Meavita en Philadelphia niet opgemerkt. 
 
Erebaantje
'Te lang hebben commissarissen hun functie als een erebaantje gezien. Zij hebben te weinig verantwoordelijkheid genomen en waren niet kritisch genoeg’, stelt Depla. Om hen aan te zetten tot actie, wil hij dat commissarissen aansprakelijk worden voor ernstig verwijtbare fouten in het toezicht. Depla verwacht dat justitieminister Ernst Hirsch Ballin dit gaat regelen in de nieuwe wet over maatschappelijke instellingen. 
 
Belangen
Daarnaast moet het aantal commissariaten aan banden worden gelegd. Als voorbeeld geeft Depla het aantal toezichtfuncties van Elco Brinkman, die naast in talrijke raden van bestuur ook in meer dan vijftien raden van commissarissen zit. Daarbij komt dat deze organisaties niet altijd dezelfde belangen hebben. 'Welk belang verdedigt Brinkman in die gevallen?’ vraagt Depla zich af. 
 
Tegenmacht
Het Tweede Kamerlid wil daarnaast meer ‘tegenmacht’ tegen bestuurders organiseren. De klanten van maatschappelijke organisaties, de huurders, leerlingen of patiënten, moeten meer hun stem kunnen laten horen. De PvdA’er bekijkt op dit moment voorbeelden in binnen -en buitenland die cliënten meer macht geven.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie