of 63998 LinkedIn

PvdA stelt experimenten met wietteelt voor

De experimenten kunnen uitwijzen of het reguleren van wietteelt en het leveren van wiet aan bonafide coffeeshops leiden tot een effectieve aanpak van criminaliteit en overlast.
2 reacties

De PvdA wil dat er lokaal of regionaal geëxperimenteerd mag worden met wietteelt. Tweede Kamerlid Marith Rebel heeft minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie hiertoe vrijdag opgeroepen in een interview met nrc.next.

Bonafide coffeeshops
De experimenten kunnen volgens haar uitwijzen of het reguleren van wietteelt en het leveren van wiet aan bonafide coffeeshops leiden tot een effectieve aanpak van criminaliteit en overlast.

Overlast
,,Het gedogen dat coffeeshops wiet mogen verkopen, maar niet erkennen dat ze het dan ook moeten inkopen, werkt criminaliteit en overlast in de hand'', zegt Rebel.

Illegale teelt
Opstelten heeft de regulering van hennepteelt tot nu toe altijd afgewezen, omdat dat volgens hem geen oplossing is voor de problemen met illegale teelt. Het verbod op het telen van hennep kan volgens de Opiumwet en internationale verdragen alleen wegens medicinale of wetenschappelijke doeleinden buiten werking worden gesteld, schreef hij vorig jaar nog aan de Tweede Kamer. Diverse steden, zoals Utrecht, Heerlen en Eindhoven, dringen echter al tijden aan op lokale experimenten met legale wietteelt.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Willem op
Het fossiel Opstelten is en blijft een 'hardliner'. Waarom? Ik zou het niet weten. De man zegt liberaal te zijn, maar als het woord conservatief al niet bestond was het voor hem uitgevonden. Uruguay en verschillende staten van de VS hebben de teelt en verkoop inmiddels gereguleerd of overwegen dit te doen. Maar Nederland kan niet vanwege internationale verdragen... Ik heb het al vaker op deze pagina's gezegd: legaliseren en reguleren. Dit leidt tot volop werkgelegenheid in de teelt en toelevering, de politie kan zich met belangrijker taken bezig houden, de criminelen verliezen hun kip met de gouden eieren en de Staat verdient aan BTW en accijns. Probleem opgelost.
Door Martin007 (zzp) op
Als alcohol op dit moment zou worden uitgevonden, zou de stof onmiddellijk op de lijst van HARDdrugs komen te staan, op grond van de snelheid en de heftigheid van de werking. Marihuana is veel softer dan alcohol. Dus geef het gewoon vrij.

In Amerika heeft een pientere nerd pas geleden nog uitgerekend hoeveel geld er wordt verspild aan de opsporing en vervolging van wiet-gerelateerde "criminaliteit". Dus politie, Openbaar ministerie, rechters, gevangenissen. Ik ben het bedrag vergeten, maar het werd vergeleken met de staatsschuld en je valt gewoon van je stoel af. Conclusie: stop met die onzin, je houdt het toch niet tegen. Steek het geld liever in de bestrijding van harddrugs.

Vacatures

Van onze partners