of 63966 LinkedIn

PvdA prominenten Groningen leggen functie neer

De top van de PvdA in Groningen begint leeg te lopen. In een vernietigend rapport gaf CvK Jacques Tichelaar onlangs aan dat de hele PvdA top weg moest.
Reageer

Wethouder Elly Pastoor en afdelingsvoorzitter Piet Boekhoudt van de PvdA in de stad Groningen hebben dinsdagavond hun functies neergelegd. Volgens beiden is ,,er geen weg terug'' na het vernietigende rapport dat de Drentse commissaris van de Koningin Jacques Tichelaar vorige week schreef over het reilen en zeilen van de partij in Groningen.

Grondige schoonmaak
Tichelaar concludeerde dat alleen een grondige schoonmaak binnen de Groningse PvdA-top, die volgens hem wordt gekenmerkt door ,,een verziekte cultuur'', de partij weer op de rails kan zetten. Maar vooral dat ,,vernieuwer'' Pastoor het veld moet ruimen, stuit binnen de afdeling op veel kritiek. Dinsdagavond tijdens een speciaal ingelaste bijeenkomst hield zij ondanks een motie van vertrouwen de eer aan zichzelf. ,,Ik heb me verbonden aan het rapport van Tichelaar. Dus ik ga.''

Doffe ellende
Veel PvdA-leden vinden dat Pastoor onterecht wordt afgerekend op de ,,machtspolitiek'' die de partij zou hebben bedreven en de volgens Tichelaar verziekte cultuur. Vooral de Jonge Socialisten voerden de laatste dagen actie om de wethouder in het zadel te houden. ,,Maar als ik was gebleven, was het doffe ellende geworden'', verklaarde Pastoor.

Genezingsproces duurt lang
Tichelaar, voormalig fractievoorzitter van de PvdA in de Tweede Kamer, was enkele weken geleden door het landelijk partijbestuur ingeschakeld om een analyse te maken van de problemen bij de Groningse sociaaldemocraten. De Drentse CdK constateerde in een ontluisterend rapport dat de sfeer binnen de afdeling ,,om te snijden is'' en dat de partij wordt gekenmerkt door ,,verdeel en heers, roddel en achterklap, intimidaties en een houding van We rule this country''. ,,Mensen schamen zich om lid van de PvdA te zijn. Een wijs iemand moet het genezingsproces nog lange tijd gaan begeleiden.''
 

Eerder stuurde de afdeling wethouder Frank de Vries en fractievoorzitter Arjan de Rooij naar huis.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.