of 59250 LinkedIn

PvdA krijgt klappen van ambtenaren

De PvdA krijgt  vandaag klappen van ambtenaren. Een op de zes ambtenaren stemt vandaag op de sociaal-democraten. Vier jaar geleden deed een op de vier ambtenaren dat nog. Dat blijkt uit een online enquête van Binnenlands Bestuur onder ambtenaren en bestuurders.

Ambtenaren keren zich massaal af van de PvdA. Vier jaar geleden stemde bijna een kwart van de ambtenaren op de sociaal-democraten, vandaag gaat slechts 16 procent dat doen.

Groei D66 en lokalen

De PvdA blijft daarmee wel de grootste partij voor ambtenaren, op de voet gevolgd door D66 (15 procent van de ambtenarenstemmers) en lokale partijen die op steun van 1 op de 7 ambtenaren kunnen rekenen. Ook de VVD boet aan populariteit in. In 2010 stemde 15 procent van de ambtenaren op de VVD, vandaag gaat 11 procent dat doen. Dat blijkt uit een online enquête van Binnenlands Bestuur onder ambtenaren en bestuurders. Ruim 3.900 van hen – het gros (86 procent) ambtenaar – vulden de vragenlijst in. Dat kon van vorige week woensdag tot maandag 17 uur.


Landelijk in pas

Het stemgedrag van ambtenaren en bestuurders loopt redelijk in pas met het landelijke beeld dat uit diverse (landelijke) peilingen naar voren komt. Ook daar stevent de PvdA af op fors verlies, levert de VVD in en kunnen D66 en de lokale partijen op flink wat extra zetels rekenen.


Inboeten aan populariteit

De lokale partijen konden vier jaar geleden op de steun van 11 procent van de ambtenaren rekenen; dat stijgt nu naar 14 procent. GroenLinks boet iets in aan populariteit. In 2010 stemde 12 procent van de ambtenaren op GroenLinks, vandaag gaat 11 procent dat doen.


Stabiele achterban

CDA, SP, ChristenUnie en SGP hebben een stabiele achterban. Het CDA blijft met 12 procent van de ambtenarenstemmers op hetzelfde niveau als in 2010. Ook de steun voor de ChristenUnie blijft met 6 procent op hetzelfde niveau als vier jaar geleden. De SP kan evenals vier jaar geleden rekenen op 4 procent  van de ambtenarenstemmen en de SGP op 2 procent. De Partij voor de Dieren en de 50+ heeft geen aanhang onder ambtenaren. 7 procent van de ambtenaren weet nog niet wat hij gaat stemmen, gaat niet stemmen. Vier jaar geleden liet eveneens 2 procent van de ambtenaren het stemhokje links liggen.


Nog groter verlies

Als de stemkeuze wordt vergeleken met die van de Tweede Kamerverkiezingen, is het verlies voor PvdA en VVD nog groter. In 2012 koos 29 procent van de ambtenaren voor de PvdA en 18 procent voor de VVD; ten opzichte van 2012 moeten de regeringspartijen nu een verlies onder de steun van ambtenaren incasseren van respectievelijk 13 procent en 7 procent. PVV en SP moeten een klein verlies van elk 2 procent inboeken. De PVV doet vandaag echter maar in twee gemeenten mee. De Partij voor de Dieren en de 50+ verliezen ten opzichte van de Kamerverkiezingen hun toch al magere aanhang (ieder 1procent). D66 en SGP laten met respectievelijk 15 procent en 2 procent geen verschuivingen zien. GroenLinks gaat het nu wat beter doen dan in 2012 (+2 procent), het CDA en ChristenUnie winnen elk een procentje steun. 

 

Vooral 50-plussers stemmen op PvdA

Van oudsher is de PvdA dè ambtenarenpartij. En hoewel de PvdA ook nu de grootste partij voor ambtenaren blijft, is de steun vooral te danken aan ambtenaren van 51 jaar en ouder. 18 procent van de ambtenaren tussen de 51-60 jaar stemt op de PvdA; van de ambtenaren boven de 61 jaar doet 22 procent dat. Van ambtenaren tussen de 31-40 jaar stemt slechts 8 procent op de sociaal-democraten. Zij stemmen vooral op D66 (25 procent) en VVD (15 procent). Deze jongste onderzoeksresultaten liggen in lijn met eerder onderzoek van Binnenlands Bestuur, waaruit naar voren kwam dat vooral de oudere garde ambtenaren het bij de PvdA houdt. 


Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Sjaak Driessen (directeur van de www.bblthk.nl) op
Ik dacht altijd dat de politieke voorkeur van ambtenaren ondergeschikt zou zijn aan een groter goed. Nu blijkt die er opeens toe te doen. Onnozel en naïef wellicht van mij. Onduidelijk is wat BB hier mee wil duiden. Als de uitkomst daarvan is dat het er eigenlijk niet toe doet, dan voel ik mij gesterkt in het overeind houden van waarden zoals die van onder andere een openbare bibliotheek, waar gelogen mag worden en de waarheid gesproken, zonder dat ze elkander (pro)positie bestrijden, en dat alles in het publieke domein. En dan heb ik het nog helemaal niet gehad over de hypocrisie die Bas Heijne blijkbaar aan de orde stelt. Dat belooft allen maar goeds!?
Door Maciste (emeritus docent staats- en bestuursrecht) op
@ Roffel

Beetje last van selective, perception, exposure en retention? En van het "mir nichts, dir nichts? Je zielige diskwalificatie zegt meer over jezelf dan over de ambtenaren. overheidsdienaren, maar
Door Johannes (ambtenaar) op
Ja wat verwacht je anders. PvdA zijn niets anders meer dan meelopers, die hun principes overboord hebben gegooid. Ze nergens meer voor. Was altijd een PvdA stemmer daar ben ik heel lang geleden mee gestopt. Het wordt tijd dat Samson opstapt.
Door Pipadekloon (Voorlichter) op
Wat denk je als je als ambtenaar alle politieke blunders op je bord krijgt!
Door janusjanbus op
PvdA verloochent zijn idealen en Samsom is géén socialist. Terecht dat men de PvdA laat barsten. Krokodillentranen met betrekking tot de zorg, werk en inkomen en wonen... De PvdA stemt met alles in wat de vvd en d'66 willen. Een stem op de vvd/d'66 is een judasstem. Dit zijn juist de partijen die de cohesie in de samenleving aantasten... Maar als men dom wil zijn prima... dan moet men dat maar doen.
Door Roffel op
Zelfs ambtenaren gaan de leugens van Samsom en zijn trawanten doorzien. Duurt wat langer (ambtenaren zijn de snelste niet), maar de PvdA maaltjes nu welerg bont met doorzichtige verkiezingstrucjes (zoals tientallen miljoenen extra voor bijstanders).
Door Jaap (adviseur) op
De PvdA moet incasseren voor de politieke verantwoordelijkheid die zij neemt. Juist ambtenaren met een oriëntatie op het bestuur (op welk bestuursniveau ook) zouden dat moeten inzien. En, gelukkig, zijn er nog veel ambtenaren die dat inzicht hebben.
En wellicht valent de verkiezingsuitslag voor de PvdA in de gemeenten zelf nog mee. Kiezers kunnen zich nog bedenken en zich op het laatste moment realiseren dat (bijvoorbeeld) een populistische keuze erg nadelige consequenties kan hebben.
Door Martin (adviseur P&O) op
Ha Monique, ben het helemaal met je eens. Veel politici van D66 hebben een weerzin van ambtenaren behalve van hun persoonlijke vrindjes in die kringen. Ik ben bang dat veel jongere ambtenaren ook niet veel meer weten van de beginselen van behoorlijk bestuur en meegaan in D66-verhalen over de individuele burger als klant, die weinig in de weggelegd moet worden en die maatwerk moet krijgen op het moment dat het die burger uitkomt (da's voor D66 en veel jongeren het algemeen belang).
Door Jos Praat (beleidsmedewerker) op
Zie je wel: verstandige lui, die ambtenaren!