Advertentie

PvdA dreigt met motie tegen Borghouts

De Noord-Hollandse commissaris van de Koningin Harry Borghouts moet voor maandag Provinciale Staten (PS) een brief schrijven waarin hij afziet van zijn nevenfunctie als bestuurslid van het ABP. Doet hij dit niet, dan dient de PvdA-fractie maandag een motie van wantrouwen tegen hem in tijdens de PS-vergadering.

03 juli 2009

Woedend
Fractievoorzitter Tjeerd Talsma zegt woedend te zijn, omdat Borghouts de functie niet op wil geven. In juni beloofde Borghouts onder druk van de Staten zijn belangrijke nevenfuncties neer te leggen. Hij overleefde daardoor het debat over de Landsbanki-affaire, waarbij Noord-Holland vermoedelijk 78 miljoen euro verloor.
Bestuurslid
Borghouts zei toen dat het interim-voorzitterschap van het ABP-bestuur in augustus afliep. Inmiddels heeft hij laten weten dat hij wel bestuurslid wil blijven van het pensioenfonds. Deze baan levert hem jaarlijks 38.000 euro op.

 

Kwetsbaar
Ook het CDA vindt dat wat Borghouts nu doet 'niet kan'. Fractievoorzitter Johan Bruins Slot: 'Als hij deze nevenfunctie niet opgeeft, heeft hij een probleem.' Volgens Bruins Slot is de ABP-baan een veel te kwetsbare functie. 'Als er iets vervelends gebeurt met het ABP dan wordt het bestuur daar op aangekeken. Dat heeft dan ook zijn weerslag op de provincie Noord-Holland.'

 

Terugtrekkende beweging
PvdA'er Talsma vindt dat Borghouts terugtrekkende bewegingen maakt en probeert te ontsnappen aan zijn eerdere beloftes. 'Hij marchandeert. Toen de televisiecamera's in juni draaiden, heeft hij gezegd de wens van de Staten te respecteren. Dan moet hij zich daar ook aan houden.'

 

Geen commentaar
Commissaris Borghouts laat bij monde van een woordvoerder weten tot aan het debat geen commentaar te willen geven. 'Hij is in gesprek met de Statenfracties. Maandag wordt meer duidelijk'.

 

Doorstart
Maandagavond wordt het nieuwe college van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland geïnstalleerd. De bestaande coalitie van VVD, PvdA, CDA en GroenLinks maakt dan een doorstart met deels andere gedeputeerden. In juni traden alle gedeputeerden af naar aanleiding van het kritische rapport over de Landsbanki-affaire.

 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

W.Wilkens
Nog een motie van afkeuring?
Hij had er toch al één ontvangen? 't Zegt meer over de mogelijke indieners ervan dan over B.
(Overigens hadden PS kunnen weten dat het ook een Groen Linkser als B. om het geld te doen is. De publieke zaak is hieraan ondergeschikt).
Advertentie