Advertentie

PvdA-burgemeester: plannen Plasterk onacceptabel

PvdA-burgemeester Hans van der Laan van het Drentse Noordenveld overweegt zijn partijllidmaatschap op te zeggen. Hij kan niet leven met de plannen van minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) rondom opschaling van gemeenten.

24 februari 2013

'Stalinistisch’ en ‘onacceptabel’. Zo noemt PvdA-burgemeester Hans van der Laan van het Drentse Noordenveld de plannen van minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) rondom opschaling van gemeenten.

Lidmaatschap opzeggen

Als de PvdA als partij niet de discussie aangaat over Plasterks plannen over gemeentelijke fusies en verplichte samenwerkingsverbanden, is ‘de kans meer dan vijftig procent’ dat Van der Laan zijn lidmaatschap van de partij opzegt. Dat zei de burgemeester dit weekeinde in een interview met RTV Drenthe.

Fusies gemeenten

Plasterk wil toe naar gemeenten van rond de 100.000 inwoners. Kleinere gemeenten kunnen inhoudelijk en financieel de nieuwe taken op het gebied van werk, jeugdzorg en maatschappelijke ondersteuning niet aan, zo stelt de minister. Plasterk wil dat gemeenten fuseren tot nieuwe gemeenten van minimaal 100.000 inwoners. Tot het zover is wil hij dat gemeenten congruente samenwerkingsverbanden gaan vormen met eenzelfde omvang. Dat moet in 2014 geregeld zijn. Die samenwerkingsverbanden vormen wat Plasterk betreft de opmaat voor een uiteindelijke gemeentelijke opschaling.

Kiezersbedrog

‘Als je het alleen maar stalinistisch, efficiencydenkend toepast, dan kun je beter Nederland opheffen’, vindt de PvdA-burgemeester. Ook de fusiebonus die Plasterk in het vooruitzicht stelt, is een doorn in het oog van Van der Laan. Plasterk doet dit alles zonder inspraak en zonder overleg, aldus de burgemeester.

In de verkiezingsprogramma’s van PvdA noch VVD is over de opschaling niets terug te vinden, zo stelde hij in het interview. ‘Ik vind dat kiezersbedrog. Ik twijfel eraan of ik nog wel bij die partij wil horen, bij een club die vindt dat je zo met burgers om moet gaan.’  Hij vindt dat de PvdA intern de discussie over de opschaling moet aangaan. ‘Plasterk is niet de partij. Als partij moeten we hier iets van vinden.’ De burgemeester wil niet overhaast te werk gaan, maar als de sociaal-democraten er niet op terugkomen, is de kans groot dat hij de PvdA de rug toekeert.

De gemeente Noordenveld is in 1998 ontstaan uit een fusie met Norg, Peize en Roden en telt ruim 30.000 inwoners.

Reacties: 21

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Raf Daenen / fractievrz. PvdA
Over fatsoen, decentralisatie en de opschalingsmanie, Leren ze het in den Haag nooit

http://rafdaenen.blogspot.nl/2013/01/plasterk-he …
H. Keuken / wethouder
hé, hé, eindelijk iemand die Minister Plasterk durft tegen te spreken. Deze burgemeester verdient wat mij betreft de titel "beste bestuurder van het jaar 2013"!
Mr R.M. Dalmijn
Voor Zijne Excellentie , met een Berlijnse Chirurgische Grootvader, is het wellicht interessant te weten dat de Oosterburen het met 12.000 !! Burgemeesters toch redelijk op orde hebben.
J. Derckx
er worden veel gekke dingen gedaan om de geschiedenisboeken te halen, jammer is alleen dat de geschiedenis zo vaak herschreven moet worden en dat ons land deze onzin moet betalen voor hun glorie. Laat deze salonsocialist gauw zijn gleufhoed pakken en thee drinken, daar is hij beter in.
henk
onder de dekmantel van bezuinigen mag en moet nu alles. argumenten tellen niet en bij plassterk al helemaal niet. dat heb je met kleine mannetjes met een grote ........
Rubin Straalman / beleidsmedewerker
Mijns inziens kunnen kleine gemeenten nu ook het wettelijk basisniveau aan gemeentelijke taken niet leveren. De winst van samenvoeging ligt wat mij betreft vooral in kwaliteitsverbetering, omdat grotere gemeenten beter in staat zijn beleid te ontwikkelen en projecten op te zetten.



De grens van 100.000 inwoners vind ik aan de hoge kant. Het minimum zou wat mij betreft rond de 45.000 inwoners kunnen liggen, als je puur kijkt naar de capaciteit van het gemeentelijk apparaat.
Mr R.M. Dalmijn
Dag mijnheer Straalman, wilt u zo vriendelijk zijn 5 dossiers te noemen welke door een gemeente ter grootte van 10000 inwoners niet naar behoren uitgevoerd kunnen worden.

En zou het te overwegen zijn , afhankelijk van dossier, beschikbare capaciteiten en regionale belangen , dit in wisselende samenwerkingsverbanden met andere gemeente op te lossen?



Veel dank
Mr R.M. Dalmijn
Zeer geachte collega reageerders, is er onder u iemand die mij op twee prangende vragen zou wllen antwoorden;



- wat doet Duitsland met 12.000 Burgemeesters fout

- welke dossiers kunnen kleine gemeente zo slecht beheersen dat opschaling naar 100.000 de enige redding van dit land lijkt.

- wie heeft weet van een onderzoek naar het optimum , in grootte , van een gemeente.



Ik dank u weer zeer
J. Kop
BiZa heeft altijd gestreefd naar grotere gemeenten. De vorige ministers (Spies, Donners, ter Horst) hadden echter nog wel zoveel bestuurlijke feeling met de gemeentelijke overheden dat ze voldoende tegenwicht konden bieden aan de ambtelijke druk. Een poging van de BiZa-top om het ia de VNG te regelen, mislukte jammerlijk.

Met Plasterk gaan echter alle remmen los. Deze bioloog heeft werkelijk geen greintje gevoel voor de bestuurlijke verhoudingen en laat zich als paljas gebruiken door zijn ambtenaren.

Binnenkort zal hij, uitgekotst door bestuurlijk NL, zijn gleufhoed weer opzetten en feestjes en recepties gaan aflopen...
Gerrit / medewerker woningbouwcorporatie
Nederland is niet meer dan een postzegel op deze aardkloot. Overgereguleerd en allemaal ambtenaren en regenten die bang zijn voor hun hachje. Menig van deze lieden hadden in het normale bedrijfsleven allang de biezen kunnen pakken omdat ze er een potje van maken, kantjes er vanaf lopen, doen aan vriendjespolitiek of gewoon niet deugen. Vooral veel blabla, weinig inhoud en/of suggesties hoe het beter kan, en dan hebben we het nog niet over de effectiviteit van hun werk. Mijn vertrekkende commisaris van de Koningin heeft haar eigen man aan subsidie geholpen om zijn tongkwekerij op poten te zetten, hoe duidelijk kan het zijn. Kortom goed dat deze discussie gaande is, over de aanpak en vormgeving kan je discussie voeren, de noodzaak is allang bekend !!!! Ronald ga vooral verder, maar doe het zorgvuldig en vooral daadkrachtig, slappe knietjes hebben we al genoeg meegemaakt.
Collega
Kennelijk maakt het onderwerp stevige emoties los als ik zo de eerdere reacties lees. Dat is op zich terecht, omdat gemeente ook staat voor gemeenschap, een groep mensen die het zelf oplost. Dat willen ze dan ook. Bij de vele gemeenten waar ik gewerkt heb is me tot nu toe opgevallen dat schaal niet uitmaakt voor de kwaliteit. Ik ken kleine gemeenten die de meest complexe taken al dan niet samen met anderen voortreffelijk uitvoeren en grote die van de simpelste dingen een potje maken, en omgekeerd. Laten we vooral niet de fouten uit de jaren '90 met het onderwijs herhalen. Schaalvergroting leidt soms tot versterking, maar vaak tot de bouw van stadspaleizen en bestuurders die zich nog groter maken. Size matters, maar verstand nog veel meer!
Linden
Bijzonder kwalijk dat iemand met die positie zich zo publiekelijk uit. Morgen klaagt hij over het gebrek aan ontzag voor mensen in publieke functies? Go voorbeeld doet goed volgen! Het is te hopen dat zijn gemeenteraad hem hierop aanspreekt.
Collega
ik denk dat zijn gemeenteraad het van ganser harte met hem eens is en hem bij de eerstvolgende raadsvergadering met een staande ovatie begroet!
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Eindelijk een PVDA-er die zich durft uit te spreken tegen dit ondoordachte kabinetsbeleid. Groter blijkt in de praktijk helemaal niet efficienter te zijn. Kijk naar de herindelingen van gemeenten in het verleden, kijk naar de fusies in het onderwijs, kijk naar de ziekenhuizen en kijk naar wat er gaat gebueren bij de brandweer. Daar dreigen door de regionalisering de vrijwilligers te verdwijnen, ten faveure van dure beroepskrachten.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Waar is de tijd gebleven dat Plasterk de beste columnist van Nederland was. Hij is helaas, zoals Karel Makreel aangaf, verworden tot een paljas met een gleufhoed.
gerrie
Ten nadelen van mensen op het platteland en kleine kernen. Die zijn alleen goed om buitenproportioneel hoge lokale belastingen te betalen waarvan ze niks terug zien. Een melkkoe om prestigieuze projecten mee te financieren. Plassterk kan beter lekker om de boot blijven dansen.
Singelsma / Ambtenaar
Lees allemaal mijn artikel: http://singelsma.com/2013/02/06/minister-plaster …
H. Karelsen / belastingdeurwaarder
Zaterdag Plasterk op de radio:

alle argumenten waarom niet wegwuivend, wil op geen enkele wijze rekening houden met de mening van de burger of het locale bestuur, heeft slechts één ding voor ogen:

ik doe wat ik wil en niemand houdt mij tegen !
Nynke Beetstra / voorzitter FNP (Fryske Nasjonale Partij)
De plannen van dit kabinet zijn een ramp voor Fryslân en andere regio's. Scholen met een ondergrens van 100 leerlingen, gemeenten van 100.00 inwoners en provincies laten verdampen in landsdelen. Plannen bedacht voor problemen in de Randstad, zonder financiële onderbouwing en zonder draagvlak bij de burgers, zoals onderzoek uitwijst. Zeer schadelijk voor de leefbaarheid op het platteland en een bedreiging van de taal en cultuur in de regio. Identiteit is wezenlijk voor mensen. Maar bij Plasterk draait het zo te zien niet om mensen maar louter om efficiency. Terwijl in Europa steeds meer bevoegdheid naar de regio's gaat, trekt 'Den Haag' de touwtjes strakker aan. Plasterk loopt wat dat betreft ver en luidruchtig voor de troepen uit en zet gemeenten en provincies onacceptabel sterk onder druk. Het wordt hoog tijd dat deze microbioloog van zijn obsessie voor schaalvergroting wordt genezen. Helemaal prima wanneer dit vanuit de eigen PvdA-gelederen wordt opgepakt.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Als je als burgemeester nog niet doorhebt in welk vaarwater de BV Nederland zich bevindt dan kan je beter direct je ontslag nemen/krijgen.
Theo / gepen. ambt
Tjonge wat zullen we de burgemeester missen als hij opstapt.
Ons land is een vliegepoepje op de kaart maar we moeten vooral niet inkrimpen hoor. Net als de Grieken en andere zuidelijke landen, lekker groot overheidsapparaat.
Advertentie