of 61043 LinkedIn

PS 2015: Van een baksteen koop je geen buskaartje

Gratis openbaar vervoer voor ouderen en een extra post voor spoedeisende hulp. Daarmee wil 50Plus Zeeland de Staten in.

‘Gratis vervoer voor ouderen. Dat is het uiteindelijke doel.’ Vervoer in Zeeland is een belangrijk thema tijdens de provinciale verkiezingen. En als het aan Willem Willemse, fractievoorzitter 50Plus ligt, mogen alle ouderen na de verkiezingen gratis reizen.

In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen neemt Binnenlands Bestuur belangrijke en opvallende thema’s per provincie onder de loep.


Aan slogans geen gebrek bij 50Plus in Zeeland. ‘Veiligheidstaak, een provinciezaak, Cultuur onze beschaving en Duurzaam landschapsbeheer een kwestie van overleven’ om er een paar te noemen. Allemaal zijn ze voorzien van hoofdletters en een uitroepteken. Maar de belangrijkste thema’s waar de partij de boer mee op gaat zijn zorg en openbaar vervoer. Uw zorg is onze zorg! En 50Plus zorgt voor een gratis bus!

Slechter 

‘Zeeland heeft een eilandenstructuur’, legt Willemse uit. ‘Openbaar vervoer is essentieel om van de ene naar de andere plaats te komen. En de dienstverlening van de vervoersbedrijven blijft verslechteren. Onlangs nog heeft de busmaatschappij hier een groot aantal lijnen geschrapt, of in ieder geval verminderd. En dat is slecht voor de leefbaarheid. Als je oud bent en in Westkapelle woont is het echt een hele onderneming om naar het enige ziekenhuis van Zeeland, in Goes, te gaan.’

Baksteen
Als 50Plus het voor het zeggen krijgt, worden vervoerders dan ook verplicht om onrendabele lijnen te blijven rijden. En voor ouderen vanaf 65 gratis. Maar er zijn toch ook genoeg ouderen die best een buskaartje kunnen kopen? ‘Dat hoor je vaak, van die rijke oudere met een koophuis’, zegt Willemse. ‘Maar probeer van een baksteen maar eens een kaartje te kopen.’ Zelf zal de kwieke 65’er - met auto -  geen gebruikmaken van een eventuele gratis vervoerspas. ‘Ik hoop nog 20 jaar auto te rijden. Ja, dus misschien is het niet voor iedereen nodig. Maar daar moeten we dan misschien naar kijken.’ Ook studenten en scholieren hebben het niet breed en zijn vaak afhankelijk van het openbaar vervoer. ‘Zij zouden in mijn ogen daar ook onder kunnen vallen’, aldus Willemse.

Bevalling langs snelweg 

Zorg is het andere speerpunt van zijn partij. Zeeland heeft nog slechts één ziekenhuis en dat staat in Goes. ‘Wij willen dat goede zorg voor iedereen toegankelijk is’, aldus Willemse. ‘Als we Westkapelle er maar weer bijnemen, dat is zo’n 20 tot 30 minuten rijden naar het ziekenhuis en dan kan het te laat zijn.’ Niet voor niets vond er vorig jaar nog een bevalling langs de weg plaats. De moeder in kwestie haalde het ziekenhuis niet. En in de zomer kan met alle pleziervaart in de provincie er zomaar een brug tien minuten openstaat. En dan kan ook een ambulance er niet overheen.

3,8 ziekenhuis
‘Ik weet wel dat de provincie daar niet per se over gaat, maar wij hebben wel een verantwoordelijkheid voor de veiligheid van de inwoners. Normaal gezien is er één ziekenhuis op 80 tot 100 duizend inwoners. Zeeland heeft 380 duizend inwoners. Dat komt neer op 3,8 ziekenhuis in Zeeland. Waarom is er dan maar één?’ Vooral als het gaat om spoedeisende hulp, wil 50Plus dat er betere voorzieningen komen. Een extra post op Walcheren – het drukst bevolkte eiland van de provincie en in de zomer vol toeristen – is dan ook één van de eerste dingen waar 50Plus zich in de Staten op wil richten.


Hoop
De 65-jarige fractievoorzitter doet voor de tweede keer mee aan de verkiezingen voor Provinciale Staten. Eerder zat hij in het partijbestuur van de PvdA maar daar voelde hij zich niet meer thuis. Toen in 2010 50Plus werd opgericht, heeft hij zich meteen aangemeld. Bij de vorige verkiezingen liep zijn partij net een zetel mis. Deze keer rekent hij op twee zetels. ‘Maar, voegt hij er vrolijk aan’toe, ‘ik heb goede hoop op drie’.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
















Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Fritz A. von Geusau op
Het lijkt wel de grootste hobby van politici. In de aanloop naar verkiezingen fantastische beloften doen, die van andermans centen betaald dienen te worden. Vervolgens kunnen ze niets waarmaken van die torenhoge beloftes, verschuilen ze zich achter 'compromissen moeten sluiten' , 'water bij de wijn doen' etc., huilen krokedilletranen om de lage opkomst en vragen zich pro forma af waarom de kloof tussen politiek en kiezer zo groot is, om zich vervolgens voor vier jaar op het pluche te laten zakken. Een politicus is een koopman in dromen.
Door Niels op
Gelukkig zijn de Zeeuwen nuchter genoeg om deze stemmingmakerij op waarde te schatten......hoop ik....
Door Rommel op
Ordinair eigen belang. Ouderen gratis ov. En blijven rijden op onrendabele lijnen. Ja ja, en wie zal dat betalen ?
Door Ingrid op
Lijkt sympathiek idee, maar waarom weer alleen alle aandacht voor Walcheren? Graag meer aandacht voor goede ontsluiting andere eilanden. Verdubbeling rijbanen N57 en N59 wordt hoogste tijd! En inzet op spoorlijn van Rotterdam over de Zuid-Hollandse eilanden via Zierikzee naar Goes geeft betere OV en kortere reistijden. Wie zich daar sterk voor maakt kan op mijn stem en die van vele bewoners van Zeeland rekenen!
Door Klaas Vaak (gemeenteambtenaar) op
Deze meneer rekent blijkbaar Zeeuws Vlaanderen niet tot Zeeland. Ziekenhuis de Honte in Terneuzen staat er toch echt. Met een sublocatie in Oostburg.