Advertentie

PS 2015: De Groningers staan op

De nieuwe partij Groninger Belang maakt zich hard voor een veilige provincie als het gaat op gaswinning en aardbevingen.

10 februari 2015

In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen neemt Binnenlands Bestuur het belangrijkste thema per provincie onder de loep. Bij welke politieke partij staat dit onderwerp hoog op het verkiezingsprogramma? Groningen trapt af met de omstreden gaswinning.

Lange tijd leek het of de Groningers het over hun kant lieten gaan. Dat de aardbevingen, zoals minister Kamp hoopte, als een ‘fact of life’ geaccepteerd zouden worden. Maar na de zoveelste 3,5 op de schaal van Richter lijkt de beer, oftewel Groninger Belang, los. Hij had overigens ook ‘Groningen United’ kunnen heten want maar liefst 16 lokale partijen uit de stad en provincie werken er gebroederlijk samen. De kandidatenlijst is gevuld met een indrukwekkende rij van raadsleden en wethouders. Doel: 10 van de 43 zetels in de Provinciale Staten.

Zoethoudertje

‘Dit is weer zo’n zoethoudertje, heel toevallig nèt voor de verkiezingen.’ Lijsttrekker Bram Schmaal van Groninger Belang hoort maandagavond verontwaardigd de nieuwe toezeggingen van minister Kamp aan. Die wil de gaswinning tot 1 juli terugschroeven naar 16,5 miljard kuub van de beoogde 39,5 miljard kuub die in 2015 gewonnen zou worden. Schmaal:  ‘Maar dit is tijdelijk, daar hebben we niets aan. Het gaat om de veiligheid van vele Groningers, draai die gaskraan eerst maar eens dicht tot het duidelijk is hoe het probleem opgelost kan worden.’ 


Commissaris
Ondertussen is CdK Max van de Berg wèl hoopvol gestemd over de Haagse ontwikkelingen: ‘Een belangrijke eerste stap'. Dat je naar 30 miljard kuub terug zou kunnen gaan, is een belangrijk signaal, zei hij. Van den Berg heeft het gevoel dat er nu beter wordt geluisterd naar Groningen.

Spiegeltjes en kraaltjes
Groninger Belang is totaal niet onder de indruk van het bod uit Den Haag. ‘Spiegeltjes en kraaltjes. Dat gebruiken de huidige provinciebestuurders om de Groningers rustig te houden,’ vindt Schmaal. ‘Er wordt ons steeds weer iets nieuws voorgehouden, maar feit is dat Groningers door de aardbevingen gevaar lopen. Dat willen we niet meer,’ zegt de strijdvaardige lijsttrekker, ‘we willen op de eerste plaats veiligheid. En respect. Met pappen en nathouden nemen we geen genoegen meer.’ De gemeenteambtenaar en voormalig raadslid haalt hierbij een rapport aan van de ARUP, een internationaal onderzoeksbureau. Die rekende voor dat er bij een aardbeving van 5.0 een kans is op meerdere doden.

 
Brok ervaring 

Kenners geven de partij een goede kans om in de Provinciale Staten te komen. De Groningers zijn allang klaar met hun status als wingewest, en bang voor de aardbevingen. Het helpt dat de partij niet zomaar een one-issuepartij is die uit gelegenheidspolitici bestaat. ‘Op de lijst staan 26 ervaren raadsleden uit de hele provincie, vier actieve wethouders en vier oud-wethouders. We beschikken over een brok politieke en bestuurlijke ervaring,’ verzekert Schmaal.  De aardbevingsproblematiek is overigens niet het enige programmapunt waar de Groninger partij zich druk over maakt. Ook de windmolens, herindelingen en de economische positie van de provincie staan hoog op het lijstje.

 
Bundelen lokale krachten 

Het bundelen van lokale krachten voor de provinciale verkiezingen komt dit jaar meer voor. Ook in Zeeland en Limburg komen plaatselijke partijen bij elkaar om gezamenlijk op te kunnen treden tijdens de Provinciale Statenverkiezingen. De Politieke Vereniging Nederland Lokaal speelde hier een rol in en stuurde coördinatoren naar alle provincies, om lokalen te helpen bij het opzetten van provinciale partijen.

 
30 procent stemmen 

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014 haalden de lokale partijen samen bijna 30 procent van de stemmen. Op provinciaal niveau zijn er echter nog nauwelijks bundelingen van lokale partijen. Zeker omdat de provincies financieel toezicht houden op de gemeenten en die taak meer tot uiting zal komen na de bezuinigingen die de decentralisaties met zich meebrengen, vinden lokale partijen het van groot belang dat ze een nauwe relatie hebben met de lokale partijen in de gemeenteraad. Ook hebben de lokale partijen belang bij de grote invloed van de provincie op het gemeentelijk beleid. Met name lokale  bestemmingsplannen kunnen pas hun beslag krijgen als ze voldoen aan provinciale verordeningen.

 
Respect 

Er zijn partijen met slechts één achtergrond die elkaar al vóór de verkiezingen de tent uitvechten, tot nu toe geldt dit niet voor Groninger Belang voortgekomen uit maar liefst 16 partijen. De lappendeken van lokale politici lijkt een verbazingwekkend succesvol concept. ‘Onze partij is ontstaan uit onvrede, het kan gewoon veel beter in Groningen. We willen serieus genomen worden en met respect behandeld,’ benadrukt Bram Schmaal. ‘Onze kandidaten zijn fanatiek, vol energie en eensgezind. Ik heb er alle vertrouwen in, laat die verkiezing maar komen.’

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Collega
Kan iemand me vertellen hoeveel Groningers tot nu toe gewond geraakt zijn bij de aardbevinkjes?
Jeroen / Gemeenteambtenaar
De reactie van "Door Collega" is wel erg kort door de bocht, je zal maar wonen in een huis wat vol zit met scheuren en wat gestut moet worden en dan mag je nog hopen dat je huis niet onbewoonbaar wordt verklaart, de werkelijke schade wordt nooit helemaal vergoed aangezien de schadeopnames gedaan worden door door de NAM betaalde schade experts (gevalletje “slager die zijn eigen vlees keurt”). En tot nu toe zijn er inderdaad nog geen gewonden gevallen maar met voorspellingen dat de bevingen 4.1 kunnen gaan halen kun je er wel opwachten. De gaswinning zal dan ook drastisch beperkt moeten worden waarbij we de export van gas versnelt afbouwen (afhankelijk van lopende contracten natuurlijk), die heeft meerdere voordelen belangrijkste minder bevingen en ten tweede als Nederland zijn we langer zelfvoorzienend in onze energie.
Collega
Natuurlijk was de reactie kort door de bocht. Maar vergeleken met de 500 vuurwerkgewonden per jaar is het allemaal erg overtrokken, zeker nu er miljarden beschikbaar worden gesteld om de huizen te zekeren en repareren.

Ik heb overigens wel bewondering voor de manier waarop de Groningers dit geframed hebben. Dat is knap werk geweest.
H. Wiersma / gepens.
Het komt deze regering vanwege de lage gasprijzen vast wel goed uit om het aantal m3 gas te verminderen. Veiligheid en schadevergoeding prima maar zo'n beetje heel Groningen van een opgeknapt huis voorzien is natuurlijk grote onzin. Of zijn dit tegenwoordig de methoden om werkloze Groningen weer aan het werk te krijgen of kiezers naar je toe te halen? Ik weet nog héél veel Noordhollanders die last hebben van lichte aardbevingen of van hun gezondheid in relatie met het aantal vliegbewegingen boven Schiphol en waarvan de rapporten na 50 jaar nog steeds in een bureaula liggen.
Henk Daalder / Windenergie mediator
Als de overheid vanaf 10 jaar geleden, voortvarend had gerepareerd, was de weerstand veel minder geweest.

Het is dom rechts anorexia beleid geweest van de haagse politiek

Peter
Kijk, zo kennen we de inwoners buiten Groningen weer: "Kan iemand me vertellen hoeveel Groningers tot nu toe gewond geraakt zijn bij de aardbevinkjes?" en "Veiligheid en schadevergoeding prima maar zo'n beetje heel Groningen van een opgeknapt huis voorzien is natuurlijk grote onzin". Ik zou zeggen, verkoop je huis, schaf er één aan in het aardbevingsgebied en kijken of het gemak waarmee je suggereert dat de gemiddelde Groninger profiteert van de aardbevingen bewaarheid wordt. Iedere Groninger weet daarop het antwoord: nee,



En ja, bij aardbevingen boven de 2.0 op de schaal van Richter ervaar je een sterk gevoel van onveiligheid.
Mirjam
Onvrede is een goede motivatie om aan de slag te gaan, ook in de politiek.

Op gemeentelijk niveau kunnen lokale partijen een belangrijke rol spelen, dat blijkt in veel gemeenten.

Op provinciaal niveau is dat heel anders.

Wegen, natuur, ruimtelijke ontwikkeling en in Groningen de gaswinning, het zijn allemaal dossiers waarbij het Rijk vaak van doorslaggevend belang is. Soms gaat het om grote investeringen , denk aan de N33 en soms om wet - en regelgeving, denk aan de landbouw. Bijna op alle terreinen is de directe lijn naar Den Haag óf van het (grootste) belang óf doorslaggevend. Die directe lijnen worden door de landelijke partijen gevormd. De resultaten en neem als voorbeeld het belangrijkste dossier de gaswinning, zouden nooit geboekt kunnen worden door lokale partijen. ook de gedachte dat lokale partijen de gemeenten beter kunnen bedienen, berust op een misverstand. De provincie trekt zich juist terug op haar kerntaken en in Groningen gaat zich een grootscheepse herindeling voltrekken met als doel de gemeenten juist meer zeggenschap te geven. Grotere gemeenten hebben een sterkere bestuurskracht en komen in een andere verhouding tot de provincie te staan dan nu het geval is.

Als bundelingen van lokale partijen veel zeters in het provincieparlement gaan innemen zal de slagkracht van de provincie sterk verminderen, hoe betrokken en goedbedoelend " de lokalen" ook zijn
H.(Appie) Kootstra / Oud Wethouder GL Winschoten
De reactie van collega is volledig misplaatst en schandalig.Moeten er eerst doden en gewonden vallen in Groningen dat hij eindelijk zijn verstand krijgt.

Groningers hebben net zoveel recht om veilig te kunnen wonen in onze mooie provincie als de rest in Nederland.Nederland heeft voor ruim 200 miljard Euro geprofiteerd en waarschijnlijk ook collega? Deze problematiek zou maar gebeuren in de randstad dan was Nederland te klein? Collega denk toch eerst na voor je deze onzin schrijft "zijn er al gewonden"?
Advertentie