of 61869 LinkedIn

Provincies willen actieplan ondersteuning Statenleden

Provinciekoepel IPO wil een actieplan voor ondersteuning van Statenleden. Ook moet de vergoeding van de provinciale volksvertegenwoordigers omhoog. Dat schrijft het IPO in een brief aan minister Plasterk van Binnenlandse Zaken (BZK).

De provincies willen een actieplan voor ondersteuning van Statenleden. Ook moet de vergoeding van de provinciale volksvertegenwoordigers omhoog. Dat schrijft provinciekoepel IPO in een brief aan minister Plasterk van Binnenlandse Zaken (BZK).

Meer verantwoordelijkheid

Het gaat om een provinciale variant van het vorige week door minister Plasterk gepresenteerde actieplan voor raadsleden. Dat is bedoeld om de positie van raadsleden te verbeteren en te versterken. Net zoals raadsleden hebben Statenleden behoefte aan meer ondersteuning en aan een hogere statenvergoeding, zo schrijft het IPO. ‘Ook voor Statenleden geldt dat de invulling van het ambt anno 2016 sterk is veranderd. Er komt steeds meer verantwoordelijkheid en tijd bij kijken. Terwijl de meeste van hen het statenlidmaatschap naast hun reguliere baan doen.’


Professionalering

In het actieplan moet onder andere aandacht zijn voor de voor de professionalisering van de Statenleden, de wijze waarop zij zich kunnen organiseren en de mogelijkheden voor een digitaal leerplatform, vindt het IPO. De provinciekoepel wil een dergelijk plan samen met het ministerie opstellen.


Hogere vergoeding

Daarnaast moet Plasterk onderzoek doen naar de vergoeding voor Statenleden, zoals hij dat ook gaat doen voor raadsleden, vindt het IPO. BZK gaat samen met Vereniging van Gemeenten (VNG), Raadslid.nu en de Vereniging van Griffiers bekijken of en hoe de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden verbeterd kunnen worden. Daarbij wordt gedacht aan een hogere vergoeding voor het werk, het instellen van burgerschapsverlof en meer budget voor de ondersteuning van de gemeenteraad. Het IPO stelt dat de vergoeding voor een Statenlid lager is dan een raadslid krijgt in een gemeente tussen van tussen de 40.000 en 60.000 inwoners. Daarnaast zijn Statenleden meer dan raadsleden overdag op pad. ‘Statenleden gaan vaak minder werken of nemen verlof op voor het bijwonen van staten- en commissievergaderingen die overdag plaatsvinden. Ook veel andere verplichtingen die voortvloeien uit het statenlidmaatschap zijn vaak overdag’, zo schrijft het IPO.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door H. Wiersma (gepens.) op
In het kader van het streven naar landsdelenvorming en regiovorming een slecht idee.

Vacatures

Van onze partners