of 58952 LinkedIn

Provincies miljoenen kwijt aan wachtgeld

Bijna 8 miljoen euro aan wachtgeld betaalden de provincies de afgelopen vijf jaar voor oud-gedeputeerden. In totaal ontvingen 76 voormalig provinciebestuurders een wachtgelduitkering. Gemiddeld kregen zij iets meer dan 100.000 euro per persoon. Dat blijkt uit een inventarisatie van het tv-programma EenVandaag.

Provincies betaalden de afgelopen vijf jaar bijna 8 miljoen euro aan wachtgeld voor oud-gedeputeerden. In totaal ontvingen 76 voormalig provinciebestuurders een wachtgelduitkering. Gemiddeld kregen zij iets meer dan 100.000 euro per persoon. Dat blijkt uit een inventarisatie van het tv-programma EenVandaag. 

Flevoland het meeste kwijt

Het programma vroeg bij alle provincies gegevens op over wachtgelduitkeringen in de periode 2014 tot en met 2018. Daaruit bleek dat zij in totaal 7.717.616 euro uitkeerden aan oud-gedeputeerden. De provincie Flevoland was met bijna 1,5 miljoen euro het meeste kwijt. Ook de gemiddelde uitkering was daar met 208.750 euro het hoogst, ruim twee keer zoveel als het landelijk gemiddelde. Ook Limburg was meer dan 1 miljoen euro kwijt. Flevoland verdeelde het over zeven ex-bestuurders, Limburg droeg wachtgeld af aan dertien oud-gedeputeerden.

Hoogste bedrag: 375.000 euro

Individueel zijn er ook uitschieters. Een afgezwaaide gedeputeerde uit de provincie Flevoland ontving het hoogste bedrag in vijf jaar tijd: ruim 375.000 euro. Omdat provincies alleen geanonimiseerde overzichten geven is niet duidelijk wie dit betreft. Tien oud-gedeputeerden kregen ieder meer dan twee ton. Daar staan twee ex-bestuurders die geen wachtgeld kregen tegenover. Ook zijn er nog eens vijf oud-politici die minder dan 10.000 euro uitgekeerd kregen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Dus u bedoelt censuur? (Als u de overheidsrapporten leest u ook de waarheden) op
Wat raar zodra je overheid rapporten citeert in eigen bewoording krijgen ambtenaren lange tenen en vragen ze direct om censuur.

Misschien ook deze raporten eens lezen en dan beter begrijpen?

En laten we het niet hebben over op de man spelen juist daar zijn ambtenaren heel goed en gemeen in. Ik spreek telkenmale over de groep ambtenaar, heb het nimmer over personen. Kijk u bent nu al gemeen!


Succes met inlezen.

Door Inez (Geërgerde lezer) op
Beste redactie,

Is het een idee om de reacties te modereren, of alleen niet-anonieme reacties toe te staan?
Of bedenk een aantal standaarden waar reacties aan moeten voldoen (respectvol, niet op de man, niet racistisch/sexistisch enz.), en bied de mogelijkheid om reacties te rapporteren.
Ik kom namelijk wel erg vaak reacties tegen die vooral bestaan uit afgeven op ambtenaren, aan stijl en woordgebruik te zien van dezelfde persoon, met een hele zin (vaak ook gekanker) als naam en functie.
Op deze manier voegen commentaren weinig toe.
Door Ga eerst maar eens ambtelijke misstanden melden, dit kost de burgers jaarlijks miljarden. (Kijk naar ambtenaren daar zitten de fraudeurs op grote schaal) op

onderbuikbashen op ambtenaren? Lange tenen ambtenaar hoe kom je daar nu bij?

Hoelang denkt u nog burgers te bashen?

Zet uw hersenen eens op full duplex, ambtenaren gooien jaarlijks miljarden over de balk.
Melden ambtenaren dit? Neen.
Gevolg burgers werken ,maanden extra en voor niets.
Interesseert dit ambtenaren iets? Neen, het is al decennia aan de gang.
Dus waar durft u over te spreken, ga eerst eens de ambtenarij voor fraude aanpakken en misstanden melden alvorens op burgers af te geven met populistische woordjes als bashen.

Diarree krijgen burgers van ambtenaren, de regelingen zijn niet correct dit is o.a. gebleken bij fiscus en de pensioen regelingen. Belastinggeld klotst tegen de plinten bij de Provincie dus waarom de burger extra belasten? Bovendien ambtenaren horen wettelijk te melden echter bijna geen ambtenaar doet dit wat de burger miljarden per jaar kost.

U mag voelen wat u wil met uw onderbuik, het heeft niet de interesse van de burger, wat de burger wel raakt is dat hij 14 weken per jaar 40 uur per week voor niets moet werken, dit voor hierboven genoemde soort ambtenaren. Maak u daar eens druk over. i.p.v. de aandacht afleiden van deze veel belangrijke zaak dan onderbuiken van ambtenaren.
Door doeterniettoe (-) op
@ eerste reactie: ha, het onderbuikbashen op ambtenaren. Als het u echt wat interesseert, stem dan op een politieke partij die dit openbaar maakt. Dus niet de ambtenaar, maar de politicus, die maakt het beleid, die stemt voor of tegen openheid.

Overigens: het geld is niet kwijt, het geld wordt conform de regels betaald aan de mensen die er recht op hebben. Of het zoveel geld moet zijn en of deze regeling wel in verhouding staat tot de rest van de werkenden, daar zou over gediscussieerd moeten worden. Zeker nu politici dankzij henzelf nog ongeveer de enige uitzondering is op alles (WNR).
Door Omdat provincies alleen geanonimiseerde overzichten geven is niet duidelijk wie dit betreft. (Omdat provincies alleen geanonimiseerde overzichten geven is niet duidelijk wie dit betreft. ) op
Omdat provincies alleen geanonimiseerde overzichten geven is niet duidelijk wie dit betreft.


Openbarenhet is belastinggeld.

Plus jaarlijks miljarden over de balk door ambtenaren, lekker clubje die ambtenaren.