of 59179 LinkedIn

Provincies koesteren liefdesverklaring Plasterk

De provincies zijn dik tevreden over de warme woorden van minister Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) over het belang van de provincie als middenbestuur. Vergeten en vergeven lijken de superprovincie-plannen die Plasterk aan het begin van deze kabinetsperiode voor de provincies in petto had.

De provincies zijn in hun nopjes met de warme woorden van minister Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) over het belang van de provincie als middenbestuur. Vergeten en vergeven lijken de superprovincie-plannen die Plasterk aan het begin van deze kabinetsperiode voor de provincies in petto had

Verschil maken

‘Waardering voor het middenbestuur is acquired taste. Je bereikt dat door als provincie dingen te doen die het verschil maken’, aldus Plasterk woensdag op de eerste dag van het IPO-congres. Op twee momenten dat het er de afgelopen periode op aan kwam, stonden de provincies er om ‘schouder aan schouder’ aan een oplossing te werken, memoreerde Plasterk. Hij doelde daarbij op de aanpak rondom de verhoogde asielstroom en de decentralisaties van het sociaal domein. Ook rondom de vele, toekomstige regionale opgaven, ziet hij een belangrijke rol weggelegd voor de provincies. ‘De provincie is de bestuurslaag die het dichtst bij de regio’s ligt. De toekomst ligt bij de regio's.’


Erkenning

‘Hiermee erkent de minister de rol van het middenbestuur en ook in de opgave waarvoor we staan. Het is voor het eerst dat dit publiekelijk is uitgesproken’, stelt een verheugde IPO-voorzitter Ank Bijleveld-Schouten in een reactie. ‘We zijn geen sexy bestuurslaag, maar wel nuttig en goed functionerend.’ Ook Plasterks opmerking dat ‘blauwdrukdenken niet de meest effectieve manier is om je tijd te besteden’ - verwijzend naar de inmiddels gesneuvelde opschalingsplannen voor provincies - is in goede aarde gevallen. ‘Dat blauwdrukdenken is ook echt niet meer van deze tijd’, benadrukt Bijleveld. ‘Het gaat om een gedifferentieerde aanpak. Elke opgave vraagt om een andere rol van de provincie. Soms ben je aanjager, soms regisseur, een andere keer de financier en het kan ook alle drie tegelijk. Van nature zijn wij als provincie de verbinder tussen rijk en gemeente. Schakelen tussen regionaal en nationaal niveau. Dat is een rol die ons past en we graag spelen.’


Boodschap nieuw kabinet

In haar eerste jaarrede als IPO-voorzitter gaf Bijleveld alvast een boodschap, mét concreet aanbod, mee aan het nieuwe kabinet. De provincie is een ‘krachtige, onmisbare bestuurslaag die veel te bieden heeft’.  In een aantal grote opgaves, waarvoor Nederland zich gesteld ziet, spelen provincies een belangrijke rol. Zoals de energietransitie. ‘Als provincies hebben we de instrumenten om de doelstellingen van het energieakkoord waar te maken. De ruimtelijke inrichting voorop. En vanuit die regie kunnen we als provincies zorgen voor een samenhangende aanpak met regionale programma’s en nationale afstemming. En niet onbelangrijk, we hebben de middelen om mee te investeren’, aldus Bijleveld.


Investeren

En, om alle bescheidenheid en het werken in stilte van zich af te schudden, benadrukte de IPO-voorzitter dat provincies financiële middelen en instrumenten hebben om in de economie te investeren. ‘Denk aan de ‘regionale tafels’, de samenwerkingsagenda’s voor het innovatief MKB en de twaalf provinciale retaildeals.’ 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Wim Vreeswijk (Financieel adviseur) op
Dat lijkt me nogal overdreven. 85% van de gemeentes presteert ondermaats en dat is voor een groot deel te wijten aan het slechte toezicht van veel provincies en hun statenleden.
Door Franz Schwarzenneck op
Plasterk is een aardige man. Daarmee is ook alle positiefs over deze minister van BZK gezegd. Hij heeft niks goeds gedaan. Maar... Ook niks fouts. Hij heeft nl. helemaal niets gedaan. Over een half jaar is zijn lijdensweg ten einde. Kan die weer columns gaan schrijven.

Zorgelijker is dat het departement wordt bevolkt door duizenden ambtenaren. Die ook helemaal niks gedaan hebben de afgelopen 4 jaar. En die blijven wel na 15 maart 2017 !
Door H. Wiersma (gepens.) op
Deze nog niets, maar dan ook niets, gepresteerd hebbende minister (zie regeerakkoord) weet zich geen raad meer en praat alleen nog maar voor de buhne.
Door Alfred op
Slappe hap. BiZa is niet bezig met de vraag waar ze het verschil kunnen maken met maar waar ze macht kunnen uitoefenen, is blijkbaar zelfs bij IPO niet gelukt. Dan nu maar weer BBV ofzoiets he? Het kansloze provinciale gesubsidieer a projectjes van 5000 euro met 200 pagina's verantwoordingsgedoe mag dus doorgaan?