of 61869 LinkedIn

Provincie wil uitleg over benoeming Leemhuis

De Zuid-Hollandse Statenfracties van SP en D66 willen uitleg van commissaris van de Koningin Jan Franssen over de benoeming van Joan Leemhuis-Stout als waarnemend burgemeester van Schiedam. Dat hebben de partijen woensdag laten weten.
3 reacties
De Zuid-Hollandse Statenfracties van SP en D66 willen uitleg van commissaris van de Koningin Jan Franssen over de benoeming van Joan Leemhuis-Stout als waarnemend burgemeester van Schiedam. Dat hebben de partijen woensdag laten weten.
Vriendschappelijke band
Leemhuis-Stout volgde voor de zomer de afgetreden burgemeester Wilma Verver op. Dit leidde volgens de partijen tot commotie in Schiedam omdat Leemhuis-Stout een vriendschappelijke band heeft met Verver. D66 en SP stelden eerder al vragen over de gevolgen van deze vriendschappelijke relatie voor het onderzoek dat het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) deed naar de bestuurscultuur in Schiedam.

Machtsmisbruik
BING onderzocht in opdracht van de raad het functioneren van de in 2006 aangetreden Verver (VVD). De conclusies waren schokkend. Verver maakte zich volgens de onderzoekers schuldig aan belangenverstrengeling en machtsmisbruik. Dat laatste onder meer door ervoor te zorgen dat een Schiedamse aannemer, met wie zij een privéconflict had over de verbouwing van haar woning, minder opdrachten kreeg van de gemeente.

Angstcultuur
Verver creëerde ook een ,,angstcultuur", staat in het rapport. De wethouders kregen het verwijt dat zij te weinig hadden gedaan om Verver te corrigeren. De raad onderschreef de conclusies van BING. Hierop trad het volledige college af.

Vooringenomen
De afgetreden burgemeester zelf verwees de BING-conclusies overigens naar de prullenbak. Volgens Verver waren onafhankelijke onderzoekers vooringenomen.

Statenvergadering
De Statenvergadering waar de SP en D66 de commissaris van de Koningin ter verantwoording roepen voor de benoeming is op 14 september.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Piet (consultant) op
@ Driessen( Geacht) Het verdient misschien toch aanbeveling naar de psycholoog te gaan,. Immers Schiedam is geen Someren. Bovendien betreft het onderwerp hier mw Leemhuis en niet haar voorganger.

Mw Leemhuis, was destijds inderdaad betrokken bij de CETECO affaire en zij was toen CvdK af. Binnen 3 jr had zij zoveel vriendenbaantjes bij ( semi) Overheid dat zij nog meer verdiende als CvdKon. Over integriteit gesproken. Overigens heeft haar zoon een (onnodige) functie verkregen bij haar voorganger mw Verver. Kortom het rookt hier enorm.Lijkt een beetje op Harry Borghouts, die als CvdKon in NH ca 100 milj van ons naar de bliksem hielp in de Ischave affaire. Vervolgens werd hij notabene (als beloning???) voorgedragen als voorzitter van de grootste belegger in Ned ( ABP). Kortom een door en door verrot land! Goedemorgen mijnheer Driessen!
Door Querty op
Spin in het web van al deze benoemingen is de Commissaris der Koningin Jan Franssen. Hoewel VVD-er, is cliëntelisme en nepotisme hem niet vreemd.

Hij, en niemand anders, bepaalt wie burgemeester wordt in een Zuidhollandse gemeente. Overal plant hij zijn politieke vriendjes/vriendinnetjes, en dat zijn niet alleen maar partijgenoten trouwens. Ga bv. maar eens na hoeveel oud-gedeputeerden nu waarnemend burgemeester zijn.

Welke journalist durft het aan om de handel en wandel van deze CdK-er voor het voetlicht te brengen?
Door Happeltje (bestuursrechtelijk handhaver) op
Daarbij opgeteld dat mevrouw Leemhuis eerder al is ontslagen als commissaris van de Koningin van wege de Ceteco-affaire ( onverantwoord omgaan met heel veel gemeenschapsgeld) en de zoon van haar kabinetchef is in datzelfde Schiedam, dan wordt het integriteitsvraagstuk / politiek weer ten volle aan de Nederlandse burger getoond.

Vacatures

Van onze partners