of 64621 LinkedIn

Provincie Utrecht trekt zich terug op kerntaken

Knooppunt Hoevelaken
Knooppunt Hoevelaken
1 reactie
De provincie Utrecht richt zich de komende vier jaar alleen nog op kerntaken, zoals economische ontwikkeling en bereikbaarheid, en steekt geen geld meer in onder meer sport. Dat werd maandag duidelijk tijdens de presentatie van het nieuwe coalitieakkoord in het provinciehuis.

Eerste
De provincie wordt de komende jaren bestuurd door VVD, CDA, D66 en GroenLinks. Utrecht kwam vrijdagavond als eerste van de twaalf provincies tot een nieuwe coalitie na nog geen drie weken onderhandelen.

Geen geld

Het nieuwe brede bestuur richt zich op economische en ruimtelijke ontwikkeling, bereikbaarheid, natuur en landschap en cultuurhistorisch erfgoed. De provincie wil geen geld meer stoppen in podiumkunsten, welzijn en sport. Wel wordt nadrukkelijk geïnvesteerd in cultuurhistorisch erfgoed en cultuureducatie. Daarnaast blijft Utrecht festivals ondersteunen.

Mobiliteit

Het college legt de nadruk op grote mobiliteitsprojecten zoals de Rijnbrug bij Rhenen en knooppunt Hoevelaken. GroenLinks tekende voor meer asfalt omdat naar eigen zeggen ook de fiets en het openbaar vervoer in het akkoord ruim aan bod komen. Ook de VVD moest water bij de wijn doen. De grootste partij in de provincie ging akkoord met de aanleg van drie ecoducten. ,,Daar heeft GroenLinks wel een punt binnengehaald", gaf formateur Remco van Lunteren (VVD) toe.

Kleinere overheid

Het nieuwe bestuur focust op minder taken, maar ook op ‘minder bestuurlijke drukte en een kleinere overheid’. Dat blijkt uit het aantal gedeputeerden. Dat worden er vier, van elke partij een. De vorige coalitie van CDA, VVD en ChristenUnie had zes bestuurders.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Johan Kluif (bodembedekker) op
Jammer, want in al die klaverbladen passen heel veel sportveldjes. Of is dat de enige natuur die Utrecht straks overhoud?