of 59185 LinkedIn

Provincie steunt fusie Noord-Hollandse gemeenten

De provincie Noord-Holland staat achter het advies van de gemeenten Haarlemmermeer en Haarlemmerliede en Spaarnwoude om per 1 januari 2019 met elkaar te fuseren. Dit hebben  gedeputeerde Staten (GS) laten weten aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

De provincie Noord-Holland staat achter het advies van de gemeenten Haarlemmermeer en Haarlemmerliede en Spaarnwoude om per 1 januari 2019 met elkaar te fuseren. Dit hebben  gedeputeerde Staten (GS) laten weten aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Slechte verliezer
De gemeenteraad van Haarlemmerliede en Spaarnwoude besloot al in juni 2015 tot een fusie over te gaan met een andere gemeente. Een mogelijke fusie met de gemeente Haarlem ging niet door. Toen in december vorig jaar duidelijk werd dat Haarlemmerliede en Spaarnwoude samen zouden gaan met de gemeente Haarlemmermeer, probeerde Haarlem nog snel een stok in het wiel te steken door te eisen dat heel Spaarndam bij Haarlem gevoegd zou worden. Spaarndam-West ligt namelijk in Haarlem, terwijl Spaarndam-Oost in de buurgemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude ligt. Dit tot grote woede van Haarlemmerliede. De raadsleden daar meende dat Haarlem zich met deze late flirt een slecht verliezer toonde.

Ruim voldoende draagvlak
De dorpsraad van Spaarndam-Oost heeft begin mei nog geprobeerd een volksraadpleging onder de inwoners van dit dorpsdeel te houden om hen te vragen bij welke gemeente zij zouden willen horen. GS van Noord-Holland heeft dit initiatief echter van tafel geveegd. Haarlemmerliede en Spaarnwoude hebben gekozen voor een ongedeelde fusie, meent GS. Daar is volgens het provinciebestuur ruim voldoende draagvlak voor.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.