of 58952 LinkedIn

Provincie Gelderland hoeft voetbalclub niet te betalen

De Provincie Gelderland hoeft geen 50 miljoen euro aan voetbalclub Vitesse te betalen, heeft gerechtshof in Arnhem besloten.
5 reacties

De provincie Gelderland hoeft de Arnhemse voetbalclub Vitesse en de Vrienden van Vitesse geen schadevergoeding van 50 miljoen euro te betalen. De provincie heeft in 2001 weliswaar onrechtmatig gehandeld jegens de club en de Vrienden, maar het staat niet vast dat alleen daardoor schade is geleden.

Galafeest
Dat oordeel heeft het gerechtshof in Arnhem dinsdag uitgesproken in de al jarenlang slepende zaak tussen Vitesse en de provincie. De affaire begon toen twee provinciebestuurders op een galafeest toezeggingen deden aan Vitesse die ze later niet konden waarmaken. Vitesse dreigde op dat moment de voetballicentie kwijt te raken door een enorme schuld.

Huurverlaging
De gedeputeerden beloofden de voetbalclub een huurverlaging van miljoenen euro's. Maar ze verzuimden erbij te zeggen dat ze daarvoor nog wel toestemming van Provinciale Staten moesten hebben. De Staten haalden een streep door het plan, terwijl Vitesse op grond van de provinciale belofte al meer geld bij anderen had losgepeuterd en uitgaven had gedaan.

Onrechtmatig
Vitesse eiste het toegezegde geld op plus een fikse schadevergoeding. In 2010 besloot de Hoge Raad dat de provincie onrechtmatig had gehandeld. Maar daarmee staat voor rechtbank en hof nog niet vast dat Gelderland ook de geleden schade heeft veroorzaakt. Het is namelijk volgens het hof niet zeker of die schade niet geleden zou zijn, als de bestuurders destijds wel hadden gewaarschuwd dat zij niet alleen konden beslissen.
Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Pipadekloon (Voorlichter) op
Jammer voor Abramovich die 50 miljoen.
Door Nobby (animal cop) op
En gaat de provincie Gelderland nu alle gemaakte kosten verhalen op deze "veelbelovende" gedeputeerden? Dit soort gedoe kost de belastingbetaler veel geld dat beter besteed had kunnen worden.
Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
Ik ken de volledige casus niet maar dit lijkt haast een trendbreuk. In de regel weegt een toezegging van een gedeputeerde zwaar.
Door Willem op
Zo zie je maar, dat netwerken en fêteren op dure feestjes levert vaak niet meer dan loze beloftes, met alle gevolgen vandien.
Door Loek jorritsma (Nvt) op
En wanneer de Provincie dit besluit wel had genomen, dan zou er sprake zijn geweest van zowel onrechtmatige als ongeoorloofde staatssteun. En dan zou Vitesse het genoten voordeel terug hebben moeten betalen.