of 59318 LinkedIn

‘Provincie gebruikt drogredenen voor fusie Nuenen'

Op 30 januari krijgt Maarten Houben een brief waarin de provincie zegt dat Nuenen met Eindhoven moet fuseren omdat Nuenen er (zijn woorden) ‘niets van zou bakken.’ Hij had meer respect van de provincie voor de gemeente verwacht.

De provincie Noord-Brabant gebruikt drogredenen om Nuenen aan Eindhoven te koppelen. De drogreden is dat het dorp zijn zaakjes niet op orde heeft en onvoldoende kan betekenen voor zijn inwoners en ondernemers, de echte reden is dat Eindhoven moet groeien, aldus burgemeester Maarten Houben van Nuenen.

Eerlijk

Burgemeester Jorritsma van Eindhoven heeft herhaaldelijk gezegd dat Zuidoost-Brabant van 3 naar 21 gemeenten moet om voor Brainport Eindhoven ‘de nog lege stoel van de vijfde stad van Nederland aan de regeringstafel op te kunnen eisen’. Burgemeester Houben (CDA) van Nuenen begrijpt Jorritsma best. Was de provincie maar net zo eerlijk als zijn collega in Eindhoven, vindt hij. ‘Groot Eindhoven om de regio te versterken. Als dat het argument was geweest, had ik het ermee oneens kunnen zijn, maar het is wel eerlijk en het getuigt van daadkracht. Dat de provincie de herindelingsprocedure doorzet is haar goed recht, maar kom niet met drogredenen.’

 

Bende

Burgemeester Houben had meer respect van de provincie verwacht voor de bestuurlijke verandering die Nuenen de laatste jaren heeft doorgemaakt. In plaats daarvan schreef de provincie eind januari dat Nuenen door de bestuurlijke wanorde niet als zelfstandige gemeente kan blijven functioneren. ‘In feite zegt de provincie: het was een bende bij jullie, het is de afgelopen jaren een bende gebleven, er zit geen verbetering in en het wordt ook niks. Dat beeld herken ik helemaal niet’, zegt burgemeester Houben, ‘en de  provincie weet ook best dat het beeld anders is’.

 

Dictaat

Ambtenaren, raadsleden, wethouders, gemeentesecretarissen en burgemeesters hebben volgens Houben de afgelopen jaren ‘snoeihard met de gemeenschap gewerkt om dit dorp te brengen waar het nu is. De provincie heeft alle informatie. Als je objectief kijkt, dan zie je dat Nuenen van ver komt.’ Het zit hem hoog, zegt burgemeester Houben. ‘De provincie heeft gekozen voor een fusie van Nuenen met Eindhoven. Dat is een arbitraire keuze; je kunt er voor of tegen zijn. Dat is hun besluit. Maar waar het mij om gaat, is dat de provincie vindt dat zíj het fusiebesluit moet nemen. We zijn altijd schouder aan schouder opgetrokken, en dan krijg je zo’n dictaat, terwijl iedereen weet dat een van bovenaf opgelegde fusie averechts werkt.’

 

Keuze

De gemeenteraad van Nuenen is verdeeld over de (opgelegde) fusie met Eindhoven. Burgemeester Houben: ‘Er zitten mensen in de raad die Eindhoven de beste optie vinden, er zitten mensen in de gemeenteraad die zelfstandig willen blijven en er zijn mensen die kiezen voor een fusie met Son en Breugel, misschien samen met Geldrop-Mierlo. Dat heet democratie. Maar we hebben wel allemaal geknokt om de regisseur te blijven over ons eigen lot. Daar is op 16 november uitgekomen dat Nuenen kiest voor Son en Breugel.’ Burgemeester Houben is van plan om daags na de gemeenteraadsverkiezingen te bellen met gedeputeerde Anne-Marie Spierings (D66) om de verkiezingsuitslag in Nuenen en de keuze van het dorp met haar te delen. ‘Bestuurders moeten die keuze respecteren’, aldus Houben.


Lees het volledige interview in Binnenlands Bestuur nr. 5 van 9 maart 2018

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door collega op
Helemaal eens met Burger (en Maarten Houben). De argumenten om een kleinere bij een grotere gemeente te voegen zijn altijd flinterdun.
De enige overweging zou zijn: Nuenen heeft inmiddels zijn zaakjes op orde en Eindhoven is een gigantische financiële puinhoop. Nuenen kan Eindhoven redden!
Door Burger (Kiezer) op
Vervang in dit artikel Eindhoven door Hilversum, Nuenen door Wijdemeren en Noord-Brabant door Noord-Holland. De spelers hebben andere namen, maar de voorstelling is dezelfde.