Advertentie

Provincie Friesland: 'KNSB maakt historische vergissing'

De provincie Friesland is met stomheid geslagen dat de KNSB heeft gekozen voor Isedome Almere en niet voor Thialf in Heerenveen. Dan zeg Commissaris van de Koning Jorritsma.

26 juli 2013

,,Een historische vergissing'', zegt een woordvoerder van de provincie Friesland in reactie op het besluit van de KNSB. De provincie wil verder nog niet inhoudelijk reageren. John Jorritsma, commissaris van de Koning in Friesland, zal vrijdag nog een uitgebreide reactie geven.

Almere is positief
De gemeente Almere reageert positief op de keuze van de KNSB. ,,De gemeente vindt het positief voor Icedôme Almere dat de initiatiefnemers de voorlopige gunning nu formeel toegewezen hebben gekregen. De gemeente blijft meedenken als toekomstig gastheer voor de topsportlocatie van dit particuliere marktinitiatief in Almere Poort." Burgemeester Annemarie Jorritsma wil verder niet reageren op de voorlopige gunning, omdat Almere volgens een gemeentewoordvoerder geen partij is in de kwestie.


Verantwoording afleggen
Doekle Terpstra, voorzitter van de schaatsbond KNSB, verwacht ,,ergens'' in augustus de ledenraad uit te kunnen leggen waarom is gekozen voor Icedôme Almere. ,,Dan gaan we verantwoording afleggen'', zei hij voor de NOS-microfoon. Enkele gewesten hebben zich al eerder gekeerd tegen 'Almere'.

De partijen, zoals Thialf en Zoetermeer, hebben een week om tegen het besluit beroep aan te tekenen, zei Terpstra.
 
Besluit rechter gerespecteerd 

Terpstra zegt het eerdere besluit van de rechter te hebben gerespecteerd. Die besloot vrijdag dat KNSB en sportkoepel NOC*NSF vijf dagen de tijd krijgen om de nieuwe schaatstempel aan te wijzen. ,,De gunning gaat voorlopig naar Icedôme Almere. Na een week kunnen we in iets formelere zin praten over de toekenning aan Almere en kijken of we tot een contract kunnen komen.''


Reacties: 16

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Karel Lemmen
Goed besluit. Centrale ligging is belangrijk. Ook combinatie van meer schaatssporten is pre. De ambitie en de voortvarendheid van Almere is positief. Friesland kon niet aan de gestelde termijn voldoen en moet dus niet zeuren
E. Zevering
Friezen houden niet zo van veranderingen. Maar stilstand is achteruitgang. Dus logisch dat de KNSB voor een ambiteus plan kiest. En ambitie is al snel een vies woord.
Doeke Kuipers / corporatieman
Friesland kan hooguit 12000 mensen op de tribune krijgen, dat is te weinig? De luxe schaatssport wil kennelijk boven zich zelf uitstijgen.....daar zijn dan meer bezoekers voor nodig........
Kritikus / Geen Hagenees
De Icedometempel komt in Almere, voorlopig althans.

Maar de gemeente is geen partij, zegt de burgemeester.



Is dit nou die matrixoverheid ? Wel praten over jou, maar zonder jou ?

Paul
Flauw van die Friesen. Pak je verlies en let volgende keer beter op. Bijkomend voordeel: Ice dome hoeft niet tweetalig te worden opgezet (al vind ik Ice dome nou niet een echt Nederlands woord).
Marjolein / Niet relevant
Ik begrijp dit echt niet schaatsen in Limburg carnaval in het noorden alsjeblief denk na een prachtige omg als Friesland .



Succes Friesland Marjolein
Draadjesvlees
Walgelijk, dit is hetzelfde als het nieuwe ajaxstadion bouwen in Venlo en het Feyenoordstadion in Middelburg. De schaatstempel hoort in Heerenveen.
Gerrit
Ik ben geen schaatsgek. Een westrijd op TV wil ik nog weleens bekijken, maar ik blijf er niet voor thuis. Maar wat hier gebeurt is onvoorstelbaar grof tegenover alle Friezen. (Ik ben een tukker...). Wordt langzamerhand voor alle belangrijke dingen en gebeurtenissen de westelijke helft van Nederland gebruikt en die oostelijke helft... ach die krimpt vanzelf wel...Ik kan me voostellen dat dit bij zeer veel mensen, ook buiten Friesland, een grote teleurstelling oproept en ik zou de KNSB en Mevr. Jorritsma willen oproepen: ga komende week weer eens bij elkaar zitten en denk dan eens écht goed na!!!
True


Er gaat niets boven Almere.
nostradamus / burger
Wat een slap standpunt van Doekle Terpstra. Als voorzitter van de KNSB kon hij er niks aan doen. De adviescommissie had een tabelletje ingevuld. De rechter had een uitspraak gedaan. Kan deze beroepsouwehoer de maatschappij even uitleggen waarom er 180 miljoen euro méér aan maatschappelijke kosten in het product schaatsen gepompt moeten worden? Om de kas van de BAM te spekken? Leve de aanbestedingen. Hoeven we geen maatschappelijke discussie meer te voeren! En leggen we alles voor aan de rechter. En dan zo dat steeds dezelfden er beter van worden. In ieder geval de adviesbureaus en advocaten. En wat beroepsbestuurders die dan hier en dan daar als gladprater opduiken. Schaatsen beroepssport? Hoe kan dat nou met zo'n amateuristisch bestuur dat zich in laat pakken door gladde bedrijfsjongens en aanbestedingsspecialisten.
Kritikus / Geen Hagenees
Jorritsma (v) lacht en Jorritsma (m) huilt.



Flevoland had eerder een schaatsattractie, bij Biddinghuizen, als ik het goed heb.

Deze oorziening is failliet gegaan.

Wie garandeert dat de Ice Dome in Almere wel succesvol wordt.

De schaatscultuur (lees: betrokkenheid) is in Friesland toch anders.



Het zou wel eens een historische vergissing kunnen zijn om niet voor Heerenveen te kiezen.
Willem
Het is misschien omdat ik wat ouder ben, maar ik kan me ook schaatswedstrijden en internationale wedstrijden herinneren op banen in Utrecht en Den Haag. Om nu te spreken van een Friese traditie van helemaal 25 jaar, vind ik wat overdreven. Waarom zou Heereveen het exclusieve alleenrecht moeten hebben om internationale schaatswedstrijden te organiseren? Je kunt zeggen wat je wil, maar Almere ligt in ieder geval centraler dan Heereveen.
Kritikus / Geen Hagenees
Een particulier consortium gaat de schaatshal in Almere bouwen.

Ja, dat geeft vertrouwen. Particuliere consortia zijn immers een baken in zee !

Hoe zat het ook alweer met de Hoge Snelheidslijn ? De Betuwelijn ?

In beide projecten trok het bedrijfsleven zich terug.

En kon de belastingbetaler weer alles ophoesten.

Overigens, bij beide lijnen was ook mw. Jorritsma betrokken.

Dus laat het maar aan haar over. U wordt toch weer volledig uitgekleed.

http://www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nederland/article …
J.G.A.M. Mulder / ambtenaar
Zoals Willem terecht opmerkt werden nog niet zo lang geleden ook internationale en nationale wedstrijden in andere steden gehouden. Als destijds in Den Haag of Utrecht een overdekt stadion zou zijn gerealiseerd, had Heereveen wellicht helemaal geen overdekte baan en zouden daar de afgelopen 25 jaar geen wedstrijden verreden zijn.

Om nu, na slechts enkele tientalle jaren, te roepen dat schaatsen historisch gezien in Heereveen thuis hoort, getuigt van weinig historisch besef.
alex / beheerder
Prima besluit. Schaatsen is geen Fries bezit, maar van ons allemaal, Friesland is gewoon onderdeel van Nederland. Waarom zouden 90% vd bezoekers helemaal naar het noorden moeten reizen om het schaatsen bij te wonen? Dit is efficiënter. Alleen was het oude stadion dan niet goed meer? Nieuwbouw van iets wat nog functioneert is zonde, en in Friesland is de werkgelegenheid al laag, dus ook daarvoor is dit geen goed besluit.



Maar ik heb weinig dergelijke nuchtere redenaties gelezen of gehoord, alleen maar emotionele...
Pipadekloon / Voorlichter
Wat is dat nou ? Denkt Heerenveen dat het schaatsen van hun is. Skating is coming home richting Jaap Edenbaan waar alles begonnen is.

Advertentie