of 63428 LinkedIn

Provincie en minister blijven bij plan A27

Minister Schultz gaat zich inspannen om de bomen van natuurgebied Amelisweerd, die sneuvelen door de verbreding van de A27, te compenseren.
Reageer

Er is geen alternatief voor de verbreding van de A27 aan de oostkant van de stad Utrecht. Dat stellen minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu en de provincie Utrecht maandag.

Amelisweerd

Maar de minister wil zich tot ,,het uiterste inspannen'' om het verlies van tussen de 100 en 150 bomen van het natuurgebied Amelisweerd te compenseren. Zo wil ze waardevolle bomen elders in het gebied gaan herplanten. Ook komt op het gedeelte dat door Amelisweerd loopt over een lengte van 250 meter een dak op de betonnen snelwegbak.

Verbreding
De minister wil de weg verbreden tot tweemaal zeven rijstroken. Uit eerder onderzoek is volgens haar gebleken dat het terugbrengen van de maximumsnelheid naar 80 kilometer op het bestaande weggedeelte geen oplossing biedt voor de toename van het verkeer op de A27 die tot 2020 wordt verwacht.

Flessenhals
Als de snelweg tussen Rijnsweerd en Lunetten niet wordt verbreed, zal hier volgens haar een ,,verkeerskundige flessenhals'' ontstaan. Ze noemt de verbreding onvermijdelijk. ,,Als er geen robuuste maatregelen worden genomen, wordt het bestaande fileprobleem op de A27 nog groter.''

Provincie voor plan
Gedeputeerde Staten van Utrecht blijven ook achter het plan staan. Moties van de SP en de PvdA om hiervan af te zien, haalden maandagmiddag geen meerderheid in een debat van Provinciale Staten over de verbreding. GS kregen wel de nodige kritiek. Enkele partijen wilden weten waarom ze niet werden geraadpleegd over de zeer omstreden wegverbreding.

Gemeente tegen plan
De gemeente Utrecht is tegen het plan en in de Tweede Kamer hebben onder meer de SP, GroenLinks en D66 gezegd grote zorgen te hebben over het voornemen van Schultz. Omwonenden en natuurbeschermers protesteren al decennia tegen een verbreding bij Amelisweerd. In de jaren 80 moest na jaren verzet toch 2 hectare bos wijken voor de aanleg van de A27 zoals die er nu ligt.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners