of 63428 LinkedIn

Provincie eist duidelijkheid Scherpenzeel

Gedeputeerde Staten van Gelderland willen uiterlijk medio januari van het nieuwe college van Scherpenzeel horen hoe zij de eerder door GS geuite zorgen over een zelfstandig voortbestaan kunnen wegnemen. GS houden grote zorgen over de toekomst van Scherpenzeel als zelfstandige gemeente

De provincie Gelderland houdt grote zorgen over de toekomst van Scherpenzeel als zelfstandige gemeente. Gedeputeerde Staten willen uiterlijk medio januari van het nieuwe college van Scherpenzeel horen hoe zij de eerder door GS geuite zorgen over een zelfstandig voortbestaan kunnen wegnemen.

Zorgen

Na de val van het oude college en de komst van een nieuwe coalitie stemde maandag een raadsmeerderheid in met een initiatiefvoorstel van Gemeentebelangen Scherpenzeel om zelfstandig te blijven. ‘Het aangenomen voorstel neemt de zorgen van de provincie over een duurzame toekomst van Scherpenzeel echter niet weg’, laten GS woensdag in een schriftelijke verklaring weten.

 

Essentiële voorwaarden

Volgens GS gaat Scherpenzeel in haar keuze voor zelfstandigheid voorbij aan essentiële voorwaarden die daarbij horen. Zo moet de ambtelijke organisatie structureel worden versterkt met structureel geld. Ook moet de gemeente zorgen voor voldoende bestuurskracht. Daaronder verstaan GS onder meer een toekomstvisie op regionale samenwerking, goede strategische slagkracht en een sterk politiek-bestuurlijk en maatschappelijk samenspel. Uiterlijk medio volgende maand willen GS van het nieuwe college van Gemeentebelangen Scherpenzeel en SGP weten hoe het dit alles gaat aanpakken. ‘We verwachten dat het nieuwe college snel uitleg kan geven over hoe ze wil voldoen aan alle voorwaarden voor een duurzaam zelfstandig Scherpenzeel’, aldus gedeputeerde Jan Markink.

 

Kritische brief

Daags voor de raadsbehandeling over de toekomst van Scherpenzeel schreven GS een kritische brief aan het (toenmalige) college en de gemeenteraad, waarin zij met ingrijpen dreigden als de gemeente vasthoudt aan zelfstandigheid. ‘Zonder vertrouwen in een duurzame toekomst van Scherpenzeel is een bestuurlijke fusie op provinciaal initiatief een optie’, schreven GS vorige maand. De zorgen die GS hadden, zijn door het raadsbesluit van maandag bepaald niet weggenomen, zo hebben GS woensdag laten weten.      

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Luther op
Waarom heffen we de provincies niet op?
Door Hans op
Hef eerst die flutgemeente Rozendaal maar eens op, zou ik zeggen; dat lijkt me veel urgenter.
Door Zelfstandig met GBS aan het roer? op
Ik was! Een GBS stemmer, maar met eigen ogen gezien hoe (on) democratisch er over mensen werd gewalst. Zo moest en zou er even in een uurtje tijd nadat de twee andere wethouders zich teruggetrokken hadden, 2 nieuwe wethouders aangesteld worden waarbij de wethouders voort zouden komen uit de raad, en zij over zouden zichzelf moesten stemmen. Er stonden fouten in de brief aan de raad, omdat deze van te voren was opgesteld en er vanuit gegaan werd dat het college zou zijn gevallen door een motie van wantrouwen. Daarnaast wilde GBS niet van voren de integriteitsprocedure doorlopen om de wethouders aan te stellen. Dit alles mag volgens de wet wel, maar wordt uitdrukkelijk afgeraden. Later op de avond benoemde de voorzitter van de raad waarom, dan kon het voltallige college bij de CvK komen een wat een paar dagen later gepland stond. Als het op deze manier moet, met zo weinig respect voor andere partijen, voeg dan maar samen met Barneveld. Overigens mag de SGP hier ook de hand in eigen boezem steken, daar had ik ook meer integriteit van verwacht.
Door Scherpenzeel op
Ik heb nog nooit zo’n gênante vertoning van GS gezien tijdens de raadsvergadering. Dit was geen sterk politiek en bestuurlijk samenspel. Brons noemde het daadkracht en doorpakken, ik noem het eisen en doordrammen. Zoals al gezegd werd tijdens de vergadering door PRO, een poppenkast voorstelling en bestuurskracht 0.
Door Broadcaster op
Gewoon volhouden Scherpenzeel! Groter is niet altijd mooier en beter.

Vacatures

Van onze partners