of 59329 LinkedIn

Provincie dwingt Nuenen tot fusie

De provincie Noord-Brabant dwingt de gemeente Nuenen tot een fusie met Eindhoven. De provincie meent dat Nuenen (ruim 22.000 inwoners) niet in staat is om zelfstandig te blijven.
5 reacties

De provincie Noord-Brabant dwingt de gemeente Nuenen tot een fusie met Eindhoven. De provincie meent dat Nuenen (ruim 22.000 inwoners) niet in staat is om zelfstandig te blijven.

Raad wil niet
Het oordeel van Gedeputeerde Staten druist lijnrecht in tegen het standpunt van een meerderheid in de Nuenense gemeenteraad, die vorig jaar expliciet bepaalde niet te willen fuseren met Eindhoven. Op basis van een enquête onder de inwoners van Nuenen denkt de provincie dat er draagvlak is voor een fusie met Eindhoven. De inwoners zijn voor een herindeling, bij voorkeur met Eindhoven, aldus een peiling. De gemeenteraad en anderen krijgen nog de kans om te reageren op de herindelingskeuze van de provincie. Uiteindelijk beslist de Tweede Kamer over de fusie. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Arie op
De 'best bestuurde provincie' Noord-Brabant, onder leiding van de 'beste bestuurder' CdK Wim van den Donk, deinst er niet voor terug om met sneaky methoden een autonome gemeente te overrulen.
Door Laarakker op
Per direct opheffen. Afslag A67 Eindhoven, afrit wijk Nuenen.
Door Marc op
Ik heb de berichtgeving de laatste tijd wat nauwer gevolgd (m.n. Eindhovens Dagblad en soms ook Omroep Brabant). Het is een heel gedoe. Niettemin vind ik het een goed idee. De regio Eindhoven is nu officieel een Mainport (als "brainport"). Maar Eindhoven zit nog steeds niet aan tafel met de G4. Het economisch belang is inmiddels niet meer betwist. Gelukkig is er nu vanuit o.a. de rijksoverheid de REOS (Ruimtelijk-Economisch Ontwikkelstrategie (REOS) Noordelijke Randstad, Zuidelijke Randstad en Brainport Eindhoven) waar Eindhoven dus wel aan deelneemt.
Maar goed: Nuenen, Geldrop, Waalre, Veldhoven, Best, Oirschot en Son en Breugel zitten allemaal min of meer aan de stad vast en functioneren ook als buitenwijk. Elke plaats (behalve Oirschot) is met een of meer stadsbuslijnen verbonden met Eindhoven. De voorzieningen zitten grotendeels in Eindhoven. Mijns insziens zou de regio krachtiger zijn als het als één gemeente van 420.000 inwoners een vuist kan maken, ipv dorps gekonkel. Nu heb je Metropoolregio Eindhoven - dat heel Zuid-oostbrabant omvat. 21 gemeenten, 750.000 inwoners met twee grote steden (Eindhoven en Helmond). Besluitvorming gaat stroperig, en dan lopen stadse belangen tegen dorpse belangen. Maar ja, de dorpen hebben hun voorspoed mede te danken aan Eindhoven. Maar goed, Nuenen bij Eindhoven helpt een beetje, in elk geval 253.000 inwoners (Ehv 230, Nn 23, toeval +10%). En met de huidige groei van de stad zal dat in 2020 - als de fusie rond zou moeten zijn - wel eens 260.000 kunnen zijn (gemeente wil 3000 woningen per jaar bijbouwen, als de dat redden en vol krijgen is het nog meer, maar dat is nog afwachten).
Door Pieter op
@RobM. Er liggen zoveel gemeenten tegen een andere gemeente aan. En of Eindhoven zo goed mijn zijn personeel omgaat. Nee, dat kunnen geen redenen zijn voor fusie en notabene nog een gedwongen fusie ook. Een gemeente van 22.000 inwoners kan zich in het algemeen best zelf redden. Bovendien is al vele malen aangetoond dat groter niet betekent efficiënter en goedkoper en evenmin klantvriendelijker. Wel logger, duurder en ontoegankelijker.
Door RobM op
Ik ben niet van deze dwang. Maar in dit geval is er geen andere keuze. Nuenen ligt letterlijk tegen Eindhoven aan. En als je kijkt hoe zij met hun personeel omgaan is dit een verstandige keuze.